Bilingvinní výchova od miminka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12921
25.1.14 23:37

@sona9 Žijeme v cizině a muj syn se denně setkává se 4 jazykama. Nikdy bych k němu nemluvila jinak než česky. Pokud to neni tvoje mateřština akorát mu v tom uděláš hokej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
25.1.14 23:46

Jeden profesor nás učil, ze mozek dítěte funguje tak, ze i když budeš mluvit na dítě horší anglinou, dítě se naučí mluvit jako rodily mluvčí, tzn. správně. Vice generativní gramatika. Takže za mne ano, mluv na dítě anglicky. dítě se naučí perfektně mluvit a nijak ho to nezatizi, naopak!! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
25.1.14 23:52

@paja.buri souhlasim :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
26.1.14 00:00
@paja.buri píše:
Jeden profesor nás učil, ze mozek dítěte funguje tak, ze i když budeš mluvit na dítě horší anglinou, dítě se naučí mluvit jako rodily mluvčí, tzn. správně. Vice generativní gramatika. Takže za mne ano, mluv na dítě anglicky. dítě se naučí perfektně mluvit a nijak ho to nezatizi, naopak!! :mavam:

I když angličtinu od nikoho jiného neuslyší?
Kouzlo! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
26.1.14 00:06

@Bábrdl

Potřebuje mít kolem kontinuální jazyk - to jest „mateřštinu“, nuance, nespisovnou podobu…

Naprosto s tebou souhlasím.

• Citovat
  • Upravit
100
26.1.14 00:20

@paja.buri Nevím jak moc vám tuto teorii daný profesor přednesl, ale když to dítě nebude rodilý Angličan nebo nebude přicházet do styku se skutečnou angličtinou, tak se naučí jen tu špatnou angličtinu. Ta teorie je o dost složitější než jí interpretuješ.
@Haku Jinak zpátky k tématu - zakladatelka se ptala na výchovu v ČR narozeného dítěte, vyrůstajícího v českém prostředí s českými rodiči, kteří na ní budou mluvit v anglickém jazyce což je rozdíl oproti tomu, když je jeden rodič cizinec nebo rodina žije dlouhodobě v zahraničí, takže dítě se přirozenou cestou setkává s cizím jazykem.
Je hezké, že bilingvní výchova českým rodinám v zahraničí nebo smíšeným rodinám funguje a děti dobře mluví více jazyky už od narození, ale to není případ zakladatelky.
Pro ní je dle mého názoru stále nejvhodnější cesta mluvit na dítě od narození hlavně česky a později zvolit např. anglický kroužek/jesle/školku, tak jak jí zde bylo navrhováno. Jistě, že to jde i tak, že na něj bude mluvit anglicky už od narození, ale myslím si, že ochudí o spoustu barvitých slovíček nejen své dítě, ale i sebe o spoustu hezkých chvil, protože jí angličtina nepůjde na mysl přirozeně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14996
26.1.14 00:41

Jinak pro příklad, měli jsme ve školce sourozenecký pár. Otec Angličan, matka Češka. Matka na děti mluvila půleně. Žili v Anglii, ale později se přestěhovali do Česka, kde češtinu začala používat více.

Obě děti měly obrovský problém s artikulací (představte si, když v nějakém zábavním pořadu si dělají legraci a mluví česky s anglickým „přízvukem“), měly problém přepínat jazyky, když vlastně nevěděly, jakým jazykem mluví máma. Takhle malé dítě si neřekne: tohle je angličtina, tohle je čeština, ale takhle mluví táta, takhle máma. A najednou ve školce potkaly ryze Česky mluvící, jenže tenhle jazyk neznaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
26.1.14 06:16
@Bábrdl píše:
A nechceš na syna nějak výchovně zapůsobit? Já se furt snažím lidi povzbuzovat, aby se nebáli mluvit cizím jazykem, obvykle to rodilí mluvčí spíš ocení a snaží se pomoct. Jenže potom stačí jeden takový chytraček, co „má alergii“ a dá jim to sežrat a zase zalezou do své ulity z obav. Mě by teda nenapadlo někoho krákat za uši, že neumí říct třeba ř a říká rž :nevim:Ad. bilingvní výchova u dvou Čechů - za mě, je to blbost.

a jak mu to mam vysvetlit? Ze si nekdo na nem chce procvicit anglictinu? On kdyz vi, ze je to cesky rodily mluvci, tak ze sebe nenecha delat cvicenou opici a mluvi jen cesky.
Ja se az divim kolik lidi ma potrebu si zkouset svoje znalosti na malym diteti :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
26.1.14 08:54

@medve ja vim a taky jsem psala, ze je to u nas jine, protoze zijeme v Rakousko ;) Chtela jsem tim jen rict, jak jsem i psala, ze to jde aby matka mluvila dvema jazyky na dite.Ja to tak delam a mala s tim nema problemy. Jiste je to i tim, ze ma nemcinu kolem sebe a ne jen ode me. Stale jsem a zustanu u nazoru, ze se maji deti seznamovat s cizymi recmi uz od malicka. Nevidim duvod proc jim nepoustet pohadky v anglictine a nebo jim cist anglicky. Nemyslim si, ze dite bude ochuzeno o nejaka barvita slovicka, ty prece muze pouzivat kdyz bude s ditetem mluvit cesky. Uznavam, ze aglicke jesle, skolka ci skola bude v tomto pripade asi nejlepsim resenim, aby dite prislo s jazykem do kontaktu i jinde, ale zakladatelka se preci klidne muze s ditetem taky bavit anglicky.
Napriklad moje starsi dcera se se mnou odmita bavit nemecky, protoze jsem prave s ni mluvila od malicka jen cesky. A nasledek? At jsme kde jsme ( restaurace, obchody, kino…) mele cesky ikdyz ji nikdo nerozumi. Ne s ostatnimi, ale s nami rodici a je to pekne nezdvorile a musim ji stale upozornovat, at prepne na nemcicnu, ze nam ostatni nerozumi. A to je ji uz 18 let a nedokaze to zmenit.Vim,je to neco jineho, protoze nezijeme v CR.To jen jako priklad kdyz se rodina v zahranici doma mezi sebou bavi jen materstinou.Vse ma sva pro i proti ;) Proto s mladsi mluvim obema jazyky, at je zvykla se mnou oba pouzivat.Ano,uprednostnuje nemcinu, ale je mala a cestinu zaradi vice pozdeji.Uz ted chape, ze rodina v CR nerozumi a kdyz jsme s nimi delsi dobu tak prepne na cestinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
26.1.14 08:58
@Vemas píše:
a jak mu to mam vysvetlit? Ze si nekdo na nem chce procvicit anglictinu? On kdyz vi, ze je to cesky rodily mluvci, tak ze sebe nenecha delat cvicenou opici a mluvi jen cesky.
Ja se az divim kolik lidi ma potrebu si zkouset svoje znalosti na malym diteti :nevim:

Ono to tedy dle tveho psani vypada, ze to hlavne vadi tobe.To pak neni divu, ze tento nazor prevezme i tvuj syn :nevim: Mozna by to chtelo trochu tolerance a povzbuzovani ;) Ja mam 2 brantrance v Nemecku, narodili se tam, a kdyz prijeli na navstevu do CR tak nas nemecky ucili a bylo to nahodou fain a zazili jsme u toho spoustu legrace :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
26.1.14 09:11

@Haku me vadi, ze lidi z neho chteji delat „cvicenou opicku“ a jak se rekne tohle anglicky?
Snazi se na nej mluvit anglicky, aby si to vyzkouseli. Coz ano to se mi nelibi. Mame hodne znamych, cizincu. Nekteri jsou rodili mluvci v aj, jini ne a maji aj jako dalsi jazyk. Ale jo, neprijde mi spravny, aby si na mym diteti nekdo cvicil aj a pak se rozciloval, ze syn nechce odpovidat jinak nez cesky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1607
26.1.14 09:27

Chvilku jsem měla obdobný nápad, ale když jsem si o tom něco přečetla, rychle mě tento nápad přešel.
Dítěti tím totiž můžeš snadno ublížit. Předpokládám, že na ostatní budeš mluvit česky, jenom na dítě anglicky. Dítě si to taky může přeložit jako „maminka mě nemá ráda, proto se mnou mluví jinak“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
26.1.14 09:36

@Vemas je skoda, ze to tak beres.Kdyz na malou nekdo v CR promluvi nemecky tak mi to nevadi, ji taky ne.Ale my jsme zvykli na multikulturelni kulturu tak proto asi z nasi strany takova tolerance.Tady v Rakousku se to hemzi spousty cizincu a tak mi procvicovani jazyka neprijde divne, ale spravne :nevim: A hlavne mi tedy prijde spravne s jazykem pomoci tomu kdo potrebuje, chce a ma zajem se ho ucit. Jasne, ze male dite k tomu nema byt nuceno, ale na druhe strane to male dite rekne pekne natvrdo, kdyz nekdo neco rekne spatne a tim se uci nejlip. Nebudu te premlouvat at to nedelate ( odmitani odpovidat v aj), ty jsi skalopevne presvedcena, ze ti ze syna delaji cvicenou opicku takze to je jen ztrata casu. A je to tvuj syn, tvoje vec, rozhodnuti…Jen je velka skoda, ze syna timto pravdepodobne naucis, ze neni dobre nekomu pomoci s cizym jazykem.Nebo lepe receno asi se bude chtit bavit anglicky jen s vami. Nevim tedy kolik mu je takze se to jeste muze zmenit az vyroste a zacne ho to treba bavit ostatnim pomoci se zdokonalit v aj ;)
Ty bys nebyla rada kdybys mela tu moznost si s nekym pokecat jazykem ktery ovladas, ale nemas sanci casto uplatit? Ja osobne ano a taky bych byla rada kdyby me v tom nekdo podporil ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
26.1.14 09:38
@demian píše:
Chvilku jsem měla obdobný nápad, ale když jsem si o tom něco přečetla, rychle mě tento nápad přešel.
Dítěti tím totiž můžeš snadno ublížit. Předpokládám, že na ostatní budeš mluvit česky, jenom na dítě anglicky. Dítě si to taky může přeložit jako „maminka mě nemá ráda, proto se mnou mluví jinak“.

8o Nezlob se na me, ale tohle je blbost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
26.1.14 09:47

@Haku já myslím, že prostě obě popisujeme jinou situaci. Mě se v tvém úvodním příspěvku dotkla věta, že „v ČR nejsou jazyky populární“, proto jsem musela zareagovat - to u dnešní mladé generace dle mého názoru není pravda, ale je rozdíl mezi pojmem „bilingvní výchova“ a mezi tím, co ty popisuješ jako „seznamovat děti s cizím jazykem co nejdříve“.
Bilingvní výchova je to, co máte vy doma. Žijete v Rakousku, jste obklopeni německým jazykem, tzn. i když mluvíš na dceru jen z poloviny německy, druhou polovinu jí zprostředkuje prostředí a tak se ten jazyk naučí výborně a jako bonus bude umět česky, slovensky, chorvatsky, ale možná už ne všemi těmito jazyky tak dobře jako německy. Pokud by měla zakladatelka přejít na bilingvní výchovu, tak aby dosáhla stejné kvality/úrovně jazyka jako má tvá dcera, není to jen o tom „občas na dítě promluvit anglicky“, ale mluvit s ním jenom anglicky (nebo z poloviny a z druhé poloviny stejnou měrou manžel - ale to odborníci nedoporučují), protože žijou v ČR a jinde se dítě s angličtinou nesetká.
Já taky souhlasím s tím, že je dobře dítě seznamovat s cizím jazykem co nejdříve, ale pro mě je to „nejdříve“ někde v úrovni 2 let, pokud se jedná o situaci zakladatelky.
Myslím, že v obecném názoru na výhody výuky cizích jazyků se shodujeme, jen se na to díváme každá z jiného úhlu, protože žijeme každá v jiném prostředí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí