Bilingvinní výchova od miminka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
708
25.1.14 21:36

@Kettlery ; @Lolllo - Děkuji za Vaše rady :) Vidím že tady se na něco zeptat, je jako píchnout do vosího hnízda, člověk si není něčím jistý, zeptá se zde na názor ostatních a ty z něho hned dělají bůh ví co. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
820
25.1.14 21:37
@berry4 píše:
Dle mého máš jen potřebu aplikovat naučené na dítěti. Pokud jste oba češi a žijete tady, tak je to spíš kontraproduktivní. Angličtinu ještě bohatě dokážeš uplatnit v pozdějších letech, zatím se snaž své dítě naučit pořádně česky :kytka:

Souhlas.

Mám 19 měsíční dceru, žijeme v cizině, dcera zde chodí do jeslí, kde na ni mluví francouzsky, doma mluvíme jen česky. Je zřejmé, že fránině rozumí, ale prozatím mluví „jen“ česky. Mateřský jazyk je jazyk mateřský, od matky, takže tvoje dítě by první slova říkalo anglicky.

Příspěvek upraven 25.01.14 v 21:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
708
25.1.14 21:37

@LadyTommy Až budeš prcek strší určitě plánujeme anglickou školku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
708
25.1.14 21:39

@Sidsel Já s tím nemám žádnou zkušenost, proto se ptám zde. Velice si cením Vašich rad, je to jiný pohled na situaci a máme o čem přemýšlet :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
25.1.14 21:39

@sona9 A byla jsi teda několik let v cizině? A o školách se bavit nebudeme, debaty na toto téma tu končí dost blbě ;)

Jinak řeknu to tak. Já se anglicky začala učit skoro před 30 lety. Řadu let na škole, na vysokých samozřejmě odborná literatura plus některé kurzy v AJ, v praxi léta téměř denně, můj přízvuk obdivovali už zamlada, i když jsem tehdy neměla za sebou žádný pobyt v cizině (ze začátku mě učil otec podle kazet + knížek s dětskými pohádkami). A i přesto bych si netroufla to, co bys ráda udělala Ty.

Jednak vím, že můj jazyk není perfektní, a druhak myslím, že by dítě mělo hokej, kdyby např. přišla návštěva, já s ní mluvila česky (nebo telefonát, obchod atd.) a na něj přecházela do angličtiny. Dítě pozná, kterým jazykem mluvíš jistěji, a bude mu to divné.

No nic, nebudu to rozebírat, myšlenky se mi rozbíhají zcela neproduktivním směrem ;) Pokud se na to cítíš (vypadáš že jo, i přes to, že Ti to tu rozmlouvají i holky, co s tím zkušenost mají), tak se tu neraď a udělej to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
25.1.14 21:40

@sona9 tak tu anglictinu nech na skolku. Ver mi. Akorat tomu mimcu budes motat hlavu.
Ve trech letech neni pozde na to zacit s cizim jazykem. Ba naopak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5545
25.1.14 21:41

Pokud jste oba Cesi a zijete v Cechach, tak bych se do toho v zadnem pripade nepoustela, on z toho bude zmateny, nedokazu si predstavit, ze by si vydrzela mluvit na nej jen anglicky - na hristi, u lékaře apod. Dcera je bilingvni a zatim je s mluvenim dost opozdena, ma kvuli tomu problemy ve skolce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4505
25.1.14 21:42

Určitě by to bylo teda hooodně náročné. Hlavně si myslím, že cizím jazykem se člověk nemůže vyjádřit tak, jak by se vyjádřil v rodném jazyce i když ho ovládá sebevíc, nastávají situace, kdy to, co má člověk na mysli řekne jen mateřštinou a o to dítě ochudí. Lost in translation :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kettlery
25.1.14 21:44
@sona9 píše:
@Slečna Ferka A dko říkal, že jsem v cizině nebyla? Většina učitelů, kteří na VŠ kterou jsem absolvovala učí, jsou právě rodilý mluvčí s kterými jsem stále v kontaktu. Netvrdím, že se můj přízvuk vyrovná rodilákovi, ale nemyslím si, že by české školství nedokázalo studenty naučit správnou angličtinu! To prosím neber jak útok, ale do té školy jsem chodila 3 roky a za kvalitou si stojím :mavam:

Ja si taky myslim, ze ceske skolstvi te anglicky nauci. Ale anglictinu jako lingua franca, tedy „nadjazyk“, ktery pouziva vetsina sveta ke komunikaci (tj. drobne chyby akceptovatelne, prizvuk netreba skryvat a vydavat se za Anglicna, Americana atd., zakladem vseho je srozumitelnost a schopnost predat myslenku). Rodice vhodneho pro bilingvni vychovu z cloveka udela pouze dlouhodoby pobyt v zahranici (a to ne vzdy) nebo fakt, ze se v miste vychovy ditete nenarodil a nic jineho mu nezbyva.

Bilingvni vychova je model vytvoreny z nutnosti pro rodice s rozdilnym jazykem, ne moderni vyukova metoda cizi reci.

• Citovat
  • Upravit
6024
25.1.14 21:44

@Slečna Ferka to souhlasim :palec:
Pricipem dvojjazycne vychovy je to, ze proste ten rodic mluvi jednim jazykem. Ja taky mluvim na dite cesky a s manzelem anglicky. Ale syn vi, ze muj rodny jazyk je ta cestina. V zivote by na me anglicky nemluvil. Nehlede na bezne situace, kdy sme na hristi, u doktora, v krame.. A ja mluvim anglicky. Bych si pripadala jako cvok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
708
25.1.14 21:45

@Slečna Ferka od té doby co jsem položila tuto otázku, jsem se ani jednou tak, že jsem rozhodnutá nevyjádřila. Naopak, cením si každé rady, která tu je a jak jsem napsala, je to jiný úhel pohledu, ne vše člověka napadne hned. :) Třeba s těma zdrobělinma a pod. mají určitě pravdu a myslím, že řešení nejdříve čeština a pak intezivnější AJ (školka, kroužky a pod.) jsouurčite dorbým řešením. Jen je mi líto, že se tu do mě navážejí, ohledně kvality AJ. Co se týče praxe a pobytu v cizině, všechno jsem abosolvovala, dělám ve firme kde je jazykem číslo jedna práve AJ a používám ho denně.
Byl to je nápad v moji a přítelově hlavě, ani jeden nejsme rozhodnutí. Vážím si rad, ženských co mají zkušenosti a celou situaci určitě ještě probereme a přehodnotíme. :kytka:

Takže všem Děkuji za příspěvky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4692
25.1.14 21:47

Mám manžela cizince, ale na malýho mluvíme oba pouze česky, nemám důvod mu dělat v hlavě maglajs tím, že na něj budem každý mluvit jinak… :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2429
25.1.14 21:47

Já mám opačný problém - táta malé mluví jen anglicky a jelikož se nestýkáme tak jsem zvědavá až se s malou někdy uvidí jak si s polu pokecají 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
708
25.1.14 21:48

@Kettlery Máš pravdu :) my jsme s přítelem toto téma zatím jen nahodili, teď mám chvilku volného času, tak jsem chtěla pokecat o názorech se zkušenými. Netušila jsem, že tím rozpoutám takto vášnivou debatu :)po přečtení argumentů zde, se i já přikáním k variantě naučit díťátko česky a pak další jazykc :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22236
25.1.14 21:48

Na dceru mluvim cesky, manzel madarsky, ale neni dusledny, obcas sklouzne do cj. Male jsou 2 roky, vetsina slovni zasoby je ceska, ale sem tam uz zacina pouzivat i druhy jazyk, hlavne na navsteve u manzelovy rodiny. Jinak ja mam vystudovanou germanistiku a nenapadlo by me na dceru mluvit nemecky. I kdyz mluvim plynule a troufam si rict, ze i dobre, nejsem rodily mluvci a hlavne mi to neprijde smysluplne. :nevim:

Ale mam zkusenost u sebe, mamka me cca od 3 let ucila nemecky - barvy, zviratka, jednoduche fraze a zrejme diky tomu jsem si ten jazyk oblibila, ziskala pro nej cit a venovala se mu aktivne. Takze za me - pockala bych, az tvoje dite bude trochu vetsi a formou hry bych u nej zahajila vyuku aj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí