Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, dnes jsme zkusily s mou 1,5 rocni dcerou navstivit krouzek Montessori a jsem z toho takova rozcarovana. Na jednu stranu dcera krasne delala vse, co mela (jako ze si po sobe uklidila, u vsech tech cinnosti vydrzela, soustredila se), myslim, ze se ji to libilo. Ale na me to byl hrozny diktat. Proste: triko si poskladejte podle obrazku, tady si vemte hrnecek, tady talirek… Pak ty samotne aktivity, same rozkazy - nalej to tam, posun to, uklid to (jsem zvykla ji rikat treba: uklidis to, prosim?, tak to jsem nesmela).
Chci se tedy zeptat, kdyz si o tom prectu, prijde mi to takove smerovani ditete, ktere ale samo vybira, co chce delat, to se mi libi. Ale nevim, zda jsem nepochopila princip, nebo jsme narazily na nejakou diktatorku ucitelku, ktera se abi neusmala a byla jak bacharka, furt jen rozkazy.
Takto by se s prckama jednat nemelo…, mam na to skolu a toto mi prijde moc, ja nevim treba se mylim, ale ja bych tako detem v zivote nerozkkazovala a ták malym uz vube. Neeeee
Moje dcera chodí 2× v týdnu do školky, kde Montessori uplatňují - jako je fakt, že děti směřují, ale tak nějak přirozeně, jemně… Spíš jim pomáhají, jak na to - třeba dcera se naučila konečně oblíkat tepláky - ukázali jí to, nechali ji to zkoušet a umí to. Ale dcera je větší, má už 3 roky. Chodí tam ale i batolata od 1 roku a ty si víceméně jen hrají a nejsou určitě do ničeho nuceny - byla jsem toho svědkem a tety se k nim chovají hezky a respektují, co chtějí nebo nechtějí. Ráno probíhá tak, že přichází do třídy, vybere si sama s čím si bude hrát, nachystá si podložku a tamsi dá své věci a hraje si. Pak mají nějaké společné činnosti, cvičení, vycházku… Při jídle si chystají prostíránía hrníčky - ale kdo nechce, není nucen! Tety ve školičce jsou moc milé a usměvavé snad za všech okolností. Dceři to svědčí, potřebuje nastavit mantinely, protože je dost divoká, ale to je teď fuk. Taky jsem nad těmi „rozkazy“ nejdřív přemýšlela, měla jsem z toho blbý pocit, ale ono to má něco do sebe (taky záleží, JAKje to proneseno) - jednoduše čím míň slov v určitém pokynu, tím líp a spíš to dítě pochopí(to je teda vlastní pozorování, ne nějaké moudro). U nás to funguje. Řeknu třeba - Gábi, prosím, ukliď si a pak už jen říkám postupně, co kam přijde a co má udělat a fakt to funguje bezvadně… Já myslím, že pokud sis nesedla s učitelkou, tak tam raději nechoď a zkus najít jiný kroužek, pokud na Montessori trváš…
Edit = doplnění informací.
Příspěvek upraven 21.01.14 v 21:23
Takove strohe chovani rozhodne neni soucast Montessori pedagogiky. A pokyny Tady to dej, tam to nalej, to mi prijde dost proti zakladnimu principu Montessori: „Pomoz mi, abych se to naucil sam.“ Deti maji vse objevovat a zkoumat samy. Pokud si nevedi rady nebo projevi zajem, lektorka jim vse vysvetli a ukaze. Ale ne je rovnou takto usmernovat. A samozrejmy ma byt i laskavy pristup.
Jestli se tam stridaji ucitelky, zkuste to s jinou, jestli mate moznost, zkuste jiny krouzek. ![]()
Jako rikam, mozna jsem to blbe pochopila. Me je blizke chvalit dceru, ze je sikulka, poprosit ji, aby uklidila talirek atak. Pritom zas ale vyzaduju dost respektu vuci me jako autorite. Ale toto mi prislo fakt jak z lagru. Nicmene co mi vrta hlavou je to, ze ji se tam asi libilo, tak nad tim spekuluju.
@sedanka píše:
Takto by se s prckama jednat nemelo…, mam na to skolu a toto mi prijde moc, ja nevim treba se mylim, ale ja bych tako detem v zivote nerozkkazovala a ták malym uz vube. Neeeee
sory za OT, já teda školy nemám a dětem klidně rozkazuju
promiń nemohla jsem si pomoci
@Maddlen @Titty Diky holky, ja jsem si rikala, ze mi to nejak nesedi s tim, co jsem o tom cetla. Zkusime to teda jinde. Nemyslim, ze bych se do toho nejak ponorila, ale spis kdyz jsem videla, jak si pekne a dlouho vydrzela hrat stakovyma zajimavyma vecma, tak bych ji to chtela doprat.
@sophinka1 píše:
sory za OT, já teda školy nemám a dětem klidně rozkazuju![]()
Ja ji taky prikazu, ze treba neco nesmi a tak, ja myslim, ze jsem celkem prisny rodic. Ale toto bylo vylozene jen bez vyrazu v tvari, proste rozkazy, jak si ma hrat.
@sophinka1 Ted budu asi za blce ale co je to OT…to uuz je tvoje vec jak sve ratolesti vychovas takze rozkazuj jak chces
@petulatko píše:
Ja ji taky prikazu, ze treba neco nesmi a tak, ja myslim, ze jsem celkem prisny rodic. Ale toto bylo vylozene jen bez vyrazu v tvari, proste rozkazy, jak si ma hrat.
to nebylo na tebe, je víc než zřejmé, že ta učitelka věděla prd o montessori. jen mě pobavil ten příspěvek, že na to má školy a na děti by s příkazem nešla ![]()
@sedanka píše:
@sophinka1 Ted budu asi za blce ale co je to OT…to uuz je tvoje vec jak sve ratolesti vychovas takze rozkazuj jak chces
off topic - poznámka mimo aktuální téma
@sedanka píše:
OT = off topic ![]()
@sophinka1 jasny, pochopila jsem, jen jsem se chtela dovyjadrit ![]()
@sophinka1 píše:
sory za OT, já teda školy nemám a dětem klidně rozkazuju![]()
No, já si taky nemůžu pomoct… Já dítě prosím, když po něm chci nějakou laskavost. Pokud chci, aby si uklidilo, tak neprosím, to mu dávám „rozkazy“, ale neříkám tomu rozkazy, prostě řeknu, tak a teď si ukliď, s čím sis dohrála.
@petulatko píše:
Jako rikam, mozna jsem to blbe pochopila. Me je blizke chvalit dceru, ze je sikulka, poprosit ji, aby uklidila talirek atak. Pritom zas ale vyzaduju dost respektu vuci me jako autorite. Ale toto mi prislo fakt jak z lagru. Nicmene co mi vrta hlavou je to, ze ji se tam asi libilo, tak nad tim spekuluju.
jestli se to líbilo malé tak bych to asi ještě zkusila.. ona ta Montessori je právě založená na stručných pokynech a spíš ukazovat jak se co dělá cílem je aby se to to dítě naučilo dělat samo.. pochval tam moc neuslyšíš..je to založeno na radosti z toho že to dítě zvládlo ne na pochvale..jestli mi rozumíš..