Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@petulatko Dívala jsem se k Tobě na profil a jsi z velkého města, to určitě nebude jediný Montessori kroužek ve městě… Být Tebou bych vyzkoušela jiný, ať máš srovnání a nejsi nucena upínat se na tento jediný. Já jsem toto vzdělávání volila i z důvodu těch zajímavých hraček (kromě jiných věcí), takže tomu rozumím že dceru nechceš o toto ochuzovat. Chodí tam 2 dny v týdnu a naučila se hodně věcí, je taková „jiná“, i doma sama dělá věci, které jsem po ní chtěla marně už dlouho předtím…
A určitě tam na ni zlí nejsou, to by tam už nechtěla ani za nic.
Příspěvek upraven 21.01.14 v 21:30
@Ukulina to já někdy i rozkazuji
(neber si psa na záchod! neseďte na záchodě obě! neházej to jídlo psovi! ) a na starší tam jsem i drsnější ![]()
@Maddlen to je prave to, uz dnes doma si potom „prozpevovala“ a celkove tak uplne „kvetla“, tak proto nad tim premyslim. Mrknu teda jeste po necem.
@sophinka1 pardon, ale do toho se vlozim tady jsem nepsala, ze bch nerozkazovaa detem- do jiste mry ano. Pouze jsem napsala, ze timto pusobem ne. Aa krikem a rozkazama si u deti autoritu nneziskate
@jdukolem tomuhle rozumim, ale je to trochu proti memu stylu vychovy. Ja proste chvalim a povidam si s ni porad
Proto je to tak tezke se k tomu nejak vyhranit, vychovavam jinak, ale dceri tohle sedelo.
@sedanka nekřičím (no někdy jo) a rozkazy vydávám. Troufám si říct, že autoritu mám
Ale to už jsme se opravdu odklonily od tématu ![]()
@sophinka1 píše:…hele ja mam autoritu taky a i bez vecnyho kriku a spoustu rozkazovni
@sedanka nekřičím (no někdy jo) a rozkazy vydávám. Troufám si říct, že autoritu mámAle to už jsme se opravdu odklonily od tématu
Doporučuji se nejdřív jako rodič seznámit například prostřednictvím nějakého semináře nebo přednášky s principy monte a pak teprve začít navštěvovat kroužky atd. Metody vypadají stroze a přísně, ve skutečnosti mají svoje silné opodstatnění. Principům fandím a je na každém, co si z nich odnese.
Tak já se přiznám, že řvu. Jak tur, občas. Nepozoruju na dítěti žádné újmy, stále jsem „nejkrásnější maminka“ - jejími slovy. Omlovám se zakladatelce za off topic.
Příspěvek upraven 21.01.14 v 21:39
@sedanka píše: …hele ja mam autoritu taky a i bez vecnyho kriku a spoustu rozkazovni
tak aby ti to vydrželo
@petulatko píše:
@jdukolem tomuhle rozumim, ale je to trochu proti memu stylu vychovy. Ja proste chvalim a povidam si s ni poradProto je to tak tezke se k tomu nejak vyhranit, vychovavam jinak, ale dceri tohle sedelo.
já asi rozumím jak to myslíš, hele ty znáš malou nejlépe a sama uvidíš kdy a při čem ti dělá nejlepší pokroky..kdy tu pochvalu opravdu potřebuje a kdy je to jen pro Tvůj pocit - abys nebyla za nevlídnou mámu..
já se třeba učím ted u malýho zrcadlit..taky mám problém, že „přechvaluju“…čili prostě řeknu vlídně a laskavě - ukliď si lego..a když to uklidí tak neříkám, že je šikulka a tak, ale řeknu mu - to vypadá moc hezky v té bedně, líbí se ti to taky? Musím říct, že třeba mě osobně to dítko takhle „funguje“ mnohem lépe - má radost z výsledku a tu spolu sdílíme..
@jdukolem píše:
já se třeba učím ted u malýho zrcadlit..taky mám problém, že „přechvaluju“…čili prostě řeknu vlídně a laskavě - ukliď si lego..a když to uklidí tak neříkám, že je šikulka a tak, ale řeknu mu - to vypadá moc hezky v té bedně, líbí se ti to taky? Musím říct, že třeba mě osobně to dítko takhle „funguje“ mnohem lépe - má radost z výsledku a tu spolu sdílíme..
@jdukolem Plně souhlasím s tím, že je potřeba přijít na to, co na které dítě platí. Ne všechny jsou na chválení za všech okolností. Dokonce se doporučuje chválit jen občas, aby si ditě „nezvyklo“a pochvala tím pádem byla chtěná, mimořádná a ne samozřejmá. Jak jsem psala v prvním příspěvku - třeba u nás zabírají právě ty strohé pokyny, ale samozřejmě ne pronášené nijak škaredě, ale klidným hlasem.
@jdukolem No, sama v sobe si priznat, ze neco muze byt zajimavejsi, ucinnejsi, lepsi, nez to, jak to delam ja. To je dost tezke
![]()
@petulatko píše:
@jdukolem No, sama v sobe si priznat, ze neco muze byt zajimavejsi, ucinnejsi, lepsi, nez to, jak to delam ja. To je dost tezke![]()
myslím že jen hledáš tu zdravou míru - to já taky, nikde není napsáno že musíš jejich systém přijmout na 100% - prostě si vyber co vám oběma bude nejvíc vyhovovat.. ![]()