Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, jestli někdo máte dítě, které má nevyhraněnou lateralitu - je stejně šikovné na obě ruce, není zdřejmé, která strana je vedoucí, dítě buď umí vše stejně šikovně oběma rukama nebo případně např. píše levou, stříhá pravou.
Dcera je ještě malá, 2 roky a necelých 5 měsíců, samozdřejmě chápu, že to může být ještě přechodné, může se vůdcovství jedné ruky upravit, projevit později. Ale je šikovná na drobné manuální činnosti pravou i levou rukou stejně, je jen na ní, které ruce dá přednost.
Podotýkám, že tento problém ze strany jejího otce už má v rodině dvakrát, tak diskuzi určitě nezakládám zbytečně. Jednou jde o babičku, která je levák přeučovaný na praváka(v té době to jinak nešlo), umí vše oběma rukama, ale sama cítí, že vedoucí je levá. Druhý případ je starší dcera jejího otce, která píše levou, stříhá pravou a takových nesrovnalostí je víc.
Jde mi o to, jestli nemáte zkušenost s podobným dítětem, kdy jste s ním zamířili k odborníkům, jestli před nástupem do školky nebo až před nástupem do školy, jestli je vyšší šance, že se u těchto dětí projeví nějaké specifické nebo nespecifické poruchy učení. Jak už vím, je problém v mozku, kdy ani jedna hemisféra není dominantní. Případně, co vám u takového dítěte kolem 3 let doporučili. Mně připadá, že na návštěvu odborníka je ještě brzy, nejdřív kolem 3 let.
Dcerka se nají oběma rukama, je jí jedno, ve které ruce lžíci drží, sama si to libovolně mění, jak se jí chce. Co se týče stříhání, taky si libovolně mění ruku, ve které drží nůžky a jde jí to( na odpovídající úrovni, samozdřejmě). Pastelku taky střídá. Co se týče prstových barev, namáčí obě ruky do barvy. Korálky navléká taky oběma rukama, dnes si to střídala a šlo to úplně stejně. Co se týče používání odrážedla a tříkolky, nasedá téměř vždy sama od sebe z levé strany(ona a tříkolku má po levé ruce) a první téměř vždy šlápne levou. Ale z pravé strany to taky dokáže. Když jsem jí to vyměnila, nebyl problém.
Když se točí na odrážecím dětském kolotoči, odráží se pravou nohou, levou nohu má na kolotoči, někdy naopak. Pro představu, kolotoč má princip koloběžky, kterou doma taky máme, ale moc nepoužívá.
Diskuzi zakládám hlavně proto, že vše nasvědčuje k tomuto „nevyhranění“. Věnuju jí dost času a opravdu nejsem schopná poznat, která ruka by mohla být vedoucí. U syna v tomto věku bylo už jasné, že je pravák. Toho, že dcerka používá obě ruce, si všimli i v MC, kde chodíme se stejně starými dětmi - od 2 do 2 a půl let.
Já, kdybych měla něco udělat nějakou práci vyžadující jemnou motoriku levou rukou, tak to neudělám. V rámci srovnání jsem poprosila i synka, aby zkusil stříhat levou, vzít tužku do levé ruky, nešlo mu to. Dcera střídá ruce s lehkostí.
Chtěla bych se zeptat, jak se v dnešní době k těmto dětem staví ve školce a ve škole, jestli je lepší zajít k odborníkovi dřív, než nastoupí do školky, aby s tím už počítali - letos od září ještě nepůjde. Případně jestli je něco, co pro ni můžu udělat sama.
Pokud takové dítě máte, bylo i v průběhu růstu a vývoje stále nevyhraněné nebo se vyhraněnost jedné ruky postupem času trochu upravila?
Volbu ruky nechávám na ní, jen k vůli pozorování a testování občas měním(z levé do pravé i naopak). Nůžky, tužky, lžičku, vidličku, vše dávám na střed.
Je jasné, že definitivní „diagnozu“ nám bude muset udělat odborník, pravá ambidextrie, kdy by ani jedna ruka ani trochu nepřevažovala, je dost vzácná.
Prostě bych ale ráda našla někoho, kdo s tím má zkušenost a předal by nějaké rady ![]()
Ano,moje dcera je „obouruč“ ![]()
Z našich zkušeností si,ale myslím,že ve vašich letech je zatím zbytečné se tím zabývat.U spousty dětí se ruka vyhranuje až v předškolním věku.
Také záleží,které oko je dominantní.
Dcera má levé a jelikož v testech laterality jí vyšlo i vyšší procento na levou ruku,vedeme ji při psaní jako leváka.
Jinak třeba míč hází lépe pravou,stříhá pravou…
U odborníka jsme byli ve věku předškoláka.
Já bych to brala spíš jako výhodu než nevýhodu. Můj brácha je ambidextr
Jenže dřív se to moc nezkoumalo. Umí psát oběma rukama, má spíše umělecké vlohy než že by byl expert na matiku, ale ČVUT vystudoval. Skoro mu závidím, vždycky mu šlo vše, na co sáhl. Problémy měl leda ve školce - naučil se sám psát, ale levou a ty písmenka psal zrcadlově, tak jsme ho to pak přeučovali než šel do 1. třídy a naučili ho psát pravou. S vyhraněným levákem tohle prostě neuděláš, aniž by měl problémy.
Díky za odpověď.
Taky si myslím, že nějaké testy v tomto směru jsou koncipované nejdřív na předškolní věk.
Důležité je jí nebránit v používání ruky, jaké chce ona. Prostě z ní nemít za každou cenu leváka nebo praváka.
Co se týče vedoucího oka, můžu to nějak poznat sama nebo to pozná jen odborník?
Gino, výhoda/nevýhoda
. Je to těžké, protože těch typů nevyhraněného praváctví/leváctví je více. Je něco jiného, když dítěti jde něco oběma rukama stejně dobře nebo stejně špatně nebo např. píše levou a stříhá pravou..
Já se spíš v budoucnu bojím, aby ji někdo nenutil záměrně k používání konkrétní ruky. Samozdřejmě jí chci nechat co nejvíc času, co nejméně jí měnit předměty z ruky, kterou si v tom konkrétním případě sama vybere. V rámci testování to občas dělám.
Protože díky přeučování může mít dítě spoustu dalších problémů - viz babička, přesto vystudovala, je učitelka s mnohaletou praxí. Taky říkala, že to mám nechat ještě být, budeme zatím pozorovat.
Dnes už je snad ve školkách a školách v tomto směru tolerance.
Děkuju zakladatelko, rozšířila jsi mi obzory. Myslela jsem si, že jsem přeučený levák, ale nejspíš budu tohle
Do cca 5.třídy jsem zároveň jednou rukou psala a při tom druhou podtrhávala, nezávisle na sobě. Na 2.stupni málem matikářku trefilo, když mě viděla rýsovat tu pravou, tu levou rukou
Dodnes umím psát levou rukou psace a oběma zrcadlově. Například stříhat, pilovat, lakovat, malovat nehty nebo od ruky lakovat francii mi nikdy nečinilo potíže, měla jsem všech deset stejně dobře ozdobených.
Ahoj, dej mi prosím vědět, kdybys zjistila něco víc, mám stejně starého syna a je na tom taky tak jak tvá dcera
. Ale četla jsem, že děti to vyhraňujou nejpozději snad až ve 4 letech, takže do té doby to nebudu řešit a nechávám to na něm.
Ahojky, taky si myslím, že je ještě dost brzy. Můj syn byl taky obouruč, kreslil oběma rukama stejně, pastelky bral podle toho, která byla nejblíže, příbory si taky různě přehazoval. Před cca 3/4 rokem jsem s ním byla na testu laterality a dopadl na cca 70 procent pravák, ale až nedávno (takže věk pět a čtvrt let) jsem si všimla, že začal používat téměř výhradně pravou ruku.
Takže ještě máte čas ![]()
2 roky a 5 mesicu… to je jeste relativne mala a vsechno se muze „vytribit“. Moje mladsi Kristyna byla uplne stejna, jednou neco delala levou, podruhy pravou… az tak kolem 3 - 3 1/2 roku jsem si zacala byt jista, ze bude levak. To najednou ta leva zacala prevazovat. Nenutila jsem ji do niceho, proste to zacala preferovat. Dnes je ji 5 a obcas jeste neco vezme pravou… a pak sama zmeni za levou. Pisu to jen proto, ze se to jeste i u tve dcery muze proste klidne samovolne zmenit.
Fialíno, zatím o tom nevím nic víc, co je dostupné na netu, google beru ale s rezervou ![]()
Máme v rodině učitelky prvního stupně s bohatými zkušenostmi, mám doporučeno to nechat být a před nástupem do školky - u nás až kolem 4.roku, dřív ji tam nedám, s ní zajít k psycholožce(pokud bude výrazně nespecifická).
Na netu je toho hodně, dokonce to, že některé děti si vedoucí ruku vyhraňují až ve školním věku, na druhém stupni ZŠ. Taky to, že se s tím mohou pojit poruchy učení.
Mám starší dítě, tak přirozeně srovnávám. Starší už kolem 2 a půl let jednoznačně používal pravou ruku.
Mám i rady(od babičky), co a jak sledovat, jak nenásilně občas testovat.
Co tak dcerku pozoruju, i když je ještě brzy, je šikovná a umělecky založená - ráda maluje, stříhá, hraje maňáskové divadélko,zpívá, půjčuje si flétnu.(ruce u všeho střídá). Syn je teoretik,od malička. Tužku drží špatně, kreslení ho moc nebaví, ale logicky mu to myslí,zapojuje mozek a všímá si detailů, spojitostí, souvislostí.
Určitě dám průběžně vědět, ale zatím je malá, tak návštěvu odborníka nechám nejdřív po 4. roce, pokud se zřetelně specificky nevyhraní.
Díky za info, já jsem to zatím nezjišťovala, právě proto, že podle toho, co jsem kde náhodou četla, psali o tom 4. roce, a do té doby se uvidí, snad. ![]()
Naše mladší se od mala jeví jako levák, levačkou sahala po hračkách, levou držela lžičku atd.). Bylo to vidět tak okolo toho druhého roku, konstatovala to i pediatra s tím, že o nic nejde a ještě se to může změnit. Ve školce hodně tvoří a taky píšou, píše levou odleva doprava prostě osově obráceně. Starší dcera (typický pravák) jde po prázdninách do školy a spoustu činností po ní mladší opakuje (držení myši např.). O prázdninách zajdeme do PP poradny, necháme se otestovat a poradit co dělat a co nedělat aby si nezafixovala nějaké návyky špatně.
Jani-zakladatelko,oko otestovat můžeš i ty.....stačí malou nasměrovat ke klíčové dírce nebo jí dát do ruky krasohled nebo udělat z papíru kornout(jelikož je malá,prsty počítat nebude
) ale ukaž jí nějaké předměty před kornoutem.....uvidíš ke kterému oku vše přiloží či se podívá klíčovou dirkou…
Takhle to probíhalo u odborníka s dcerou po pátém roku věku,myslím,že se to dá udělat i mrnouse-oko bude dáno už v tomto věku
to se snad nemění ![]()
Pavlínko, díky
Právě toto s dcerkou zkouším občas už pár měsíců, podívá se levým okem ![]()
Máme dětský mikroskop, fotoaparát, kde se dívá dírkou, jsou tam obrázky.
Já jsem si právě myslela, že je v tom ještě něco jiného. Protože ne všechny testy jsou dostupné laikům.
Prý by byla dost blbá kombinace, kdyby měla vedoucí oko levé, ale ruku pravou. To je „zkřížené“, jsou tam složitější spoje mezi hemisférami v mozku a u těchto jedinců se častěji projeví poruchy učení - k vůli těm spojům.
No ale dnes se dá vše dobře řešit,naštěstí.
Dnes jezdila na koloběžce, jako levák. Co se týče té ruky, když ji pozoruju a přemýšlím, co se týče přirozeného výběru, možná maličko vítězí pravá, ale stejně často drží nůžky, tužku, lžíci v levé ruce a umí to stejně. Snad se nějak vyhraní.
Ahoj, trošku sem vmontuju své hledisko spec. pedagoga pracujícího v PPP. Test laterality je koncipován až pro starší děti, i když to není žádná věda
. Jak již bylo řečeno, tak se zkoumá dominantní ruka, oko, ale nakonec i noha. Já za sebe se zaměřuju hlavně na oko a ruku, pokud si dítě do cca 4-5-ti let samo nevyhraní ruku, tak se snažíme nasměrovat ho na stejnou stranu, jako je oko. Ale ani zkřížená lateralita neznamená vždycky problém. Každopádně nyní je ještě strašně brzy dělat nějaké závěry směrem k ambidextrii. V této době je ještě spousta dětí nevyhraněno a je to úplně normoš. Chápu, že ze zkušeností z rodiny se k tomu stavíš jinak, ale opravdu času dost.