Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte těhulky! na UT lekar objevil amniální pruh… jak je to vazne? Lekar jenom rekl, ze to neni podstatne… napiste mi prosim nekdo o co se jedna a jak to ohrozuje tehotenstvi. Dekuji.
Tohle jsem našla:
Dobrý den pane doktore prosím o odpověď na mé dotazy.
V minulosti jste mi odpovídal ohledně amniálního pruhu. Bohužel jsem Vám podala nepřesné informace, proto se ptám znovu.
1. v 16. tt na UZ před odběrem plodové vody byl zjištěn amniální pruh (mám toto ve zprávě, bohužel nikdo z lékařů se o tomto nezmínil), ve 21. tt jsem byla na gen. UZ a lékař se ohledně amn. pruhu vůbec nezmínil, ostatní bylo ok. Je možné aby amn. pruh doktor přehlídl nebo je možné aby pruh zmizel? Když jsem se ptala své doktorky co si o tom myslí, tak mi bylo řečeno, že amn. pruh nevadí
(i když vím, že může způsobit amputaci končetiny) a dále mi řekla, že se v různých článkách straší zbytečně. Co si o tom myslíte vy? Je nutné další vyšetření?
2. Včera jsem se vrátila z UZ měření čípku, protože se mi začíná zkracovat. Naměřená hodnota je 35 mm, nyní jsem ve 26. tt (dočetla jsem se, že je tato hodnota v pořádku, hraniční je až 25 mm). Zajímalo by mne, zda se čípek může zkrátit ještě víc než nyní např. ze dne na den, protože na kontroly chodím 1× za 14 dní a doktorka mě akorát vyšetřuje ručně, nemá prý vaginální sondu. Je tedy možné, že ručně pozná, když čípek bude např. 3 mm a ne už nynějších 35 mm?
Mockrát děkuji za odpovědi na můj dlouhý dotaz. Hedvika
Dobrý den, ad 1 - pruh mohl zmizet,nebo jen neb yl vidět,to opravdu neumím posoudit. Je pravdou,že v pokročilém těh.je jeho význam již velmi malý. Osobně ženy zveme na kontroly,ale ještě jsem neviděl,že pokud jsme o něm věděli - nemálo případů - že by způsobil problém.ad 2 - úplně bych hodil za hlavu, hodnota je prostě normální,nemáte-li obtíže a předjímání „co by se stalo,kdyby“ se rovná přemýšlení o tom,jaká je pravděpodobnost,že mě trefí meteorit. U žen s chybícími příznaky předčasného porodu (krvácení,obtěžující výtok, časté bolesti břicha několikrát do hodiny) je zatím,zdá se,rutinní provádění cervikometrie nic neříkající.
Dekuji, nekde jsem se jeste docetla, ze je to srust plodoveho obalu… lekar mluvil hodne i o jedne koncetine, ze ji nevidi, no nakonec ji na druhem - modernejsim ultrazvuku s vetsim rozlisenim videl … problemem ale zustava, ze jak to priblizil, zjistil, ze jsou ty nozky omotane pupecni snurou… a pak ze se jedna o nejhezci obdobi v zivote zeny… ja uz 2 tydny trpim… cekam, jak dopadne dalsi ultrazvuk.
Chjo, to je mi líto
. Úplně tě chápu. Já jsem měla v těhu nedostatek plodové vody a mimi nebyl vidět močový měchýř. Na netu jsem se dočetla, že tato kombinace znamená těžké poškození plodu, těhotenství je nutné ukončit - byla jsem někdy v 18 tt. 14 dní jsem se klepala v šílených depresích, a za 14 dní byl močák vidět, mimi se těsně před tím prvním ultrazvukem vyčůralo… ![]()
tak zkus svůj dotaz poslat sem:
http://www.porodnice.cz/poradny.asp?…
třeba ti dr. Koucký poradí, holky si ho moc chválily.
Přeju ti, ať to dopadne jako u mě
a ať je všechno v pořádku. M.
Dobry den,
Chtela bych se zeptat, jak vse u vas probihalo prosim? Je vse v poradku?
Moc dekujiiiii
Já mám 2 týdny do porodu, ale pozdější ultrazvuky už nikdo nic neříkal, nevím jestli pruh už nebyl ani vidět… Snad bude vše v pořádku. Vidět byl dost silný někdy v 2.trimestru.
@Anonymní píše: Více
Dekuji za odpoved. Moc vam preji, at je hlavne vse v poradku🙏 😊