Amonerea - může znamenat problém? Lékař neřeší

Anonymní
21.11.24 16:11

Amonerea - lékař neřeší

Zdravím, ženy. Jdu si zde za vámi pro radu. Mám primární amenoreu - nikdy jsem neměla spontánní menstruaci ani ovulaci. Zkoušela jsem nahazovat bylinkami, cvičením, stravou a opravdu snad vším možným a bohužel nikdy nic nezabralo.
Je mi 21 a za celou dobu mě to prakticky neomezovala - vlastně je docela “výhoda” to nemít. JENŽE…jsem začala uvažovat nad logikou věci a tím, že je se mnou opravdu asi něco špatně.
Můj gynekolog to neřeší…tvrdí mi, že je to v podstatě ok a nemám si z toho dělat hlavu. Jenže já si ji dělám :D :oops: nemyslím si, že je to úplně standartní.
Začala jsem sondovat na netu a dočetla jsem se, že může být v nepořádku štítná žláza a nebo něco v hypotalamu.
Absence menstruace není to jediné, co mě trápí - je to právě i syndrom polycystických ovárií.
Každopádně, když jsem byla v 15-ti letech u dětské gynekoložky, tak mi tvrdila, že všechny orgány jsou připravené na menstruaci a že brzy přijde - a nikdy nepřišla. Vystřídala jsem tak 5 gynekologů a ani jeden to neřešil…
Tak nevím, co teď. Sama se asi na nějaké specializované vyšetření objednat nemohu :nevim:
Poradila byste prosím některá?
Přestěhovala jsem se a mám v plánu změnu nynějšího gynekologa, abych nedojížděla 90km. Ale mám opětovný strach ze zklamání..
Na endokrinologii jsem byla asi před 3-mi lety, kde mi doktor jen doporučil to, abych začala brát hormonální antikoncepci…nic víc :,(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
21.11.24 16:19

To jsem měla já, první spontánní menstruaci jsem dostala asi ve 20. Řešilo se to dost intenzivně, nekolik hospitalizaci, brala jsem hormony, různá vyšetření, v Motole jako doma. Bylo to únavné, deprimujici a nikam to nevedlo. Upravilo se to samo, když jsem se odstěhovala z domu. Lékařsky se nepřišlo na nic, byla jsem úplně zdravá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.11.24 16:21
@Anonymní píše: Více

Děkuji za zkušenost. A měla jsi třeba rozházené nějaké hormony, nebo ani to ne?

Já jsem na tom psychicky docela dobře. A i když jsem se před dáávnou dobou odstěhovala od rodiny za partnerem, tak se stále nic neděje :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.11.24 17:32

Nechala sis u toho endokrinologa vyšetřit hodnoty štítné žlázy? Pokud ne, tak požádej praktika nebo gynekologa o žádanku.

Pokud máš PCOS, tak amenorea není úplně nepřekvapivá. Já jsem s PCOS sice menstruovala, ale tak dvakrát, třikrát do roka. Taky jsem to chtěla ve tvém věku řešit, ale taky mi bylo řečeno, že můžu brát hormonální antikoncepci, ale pokud ji brát nechci, tak není důvod to řešit nějak jinak.

S PCOS toho asi taky moc neuděláš, pokud máš příliš nízkou anebo naopak vysokou hmotnost, můžeš zkusit zhubnout/přibrat, někdy se PCOS zmírní. Přirozeně otěhotnět většinou moc nejde, protože se vajíčka neuvolňují z vaječníku buď vůbec, anebo jen málo často, ale tento problém se dá vyřešit v rámci IVF.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.11.24 18:13

Já jsem se taky cítila dobře, žádná deprese nebo tak, byla jsem zdravá a úspěšná studentka VŠ s kamarády a koníčky, ale prostě to asi bylo psychické, no.

Co přesně mi dělali už nevím, ale nikdy na mě nic nenašli, byla jsem na různých vyšetřeních, něco mi dělali i při hospitalizaci na pár dní. Pak mi dali brát estrogen a progesteron v různých kombinacich, různě ty dávky ladili, chodila jsem na kvůli tomu co 14 dní na sono, snad rok. Pak se to nějak nepovedlo, začala jsem dosti krvácet a skončila na 8 dní v nemocnici, ve hře byla transfuze, operace, nemohli to krvácení zastavit, no prostě… :zed:
Pak jsem dostala antikoncepci, po ní teda menstruace chodila, ale nedávalo mi to smysl, tak jsem ji brát přestala a menstruace ustala. Naskočilo to nakonec samo.

Paralelně k tomu se to moje máma snažila řešit různými alternativními cestami - bylinky, reflexní masáže, kinezioterapi, reflexní masáže, bachovky, už nevím, co všechno. Nesnášela jsem to, jak ty alternativy, tak ty lékařské pokusy.

Měla jsem vždycky běžnou váhu, výšku.

Nakonec to naskočilo samo. Měla jsem pak přirozeně tři děti, na první dvě jsme čekali asi trochu déle, než je standart, ale šlo to nakonec samo. Teď je mi 35 a už zas menstruuju čtyřikrát do roka, ale víš co, teď už je mi to jedno.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.11.24 18:53

Hodnoty mi tenkrát prý měřili a byly ok. Ovšem výsledky se ke mně nikdy nedostaly :think: bylo to ve fakultní nemocnici a brali mě tam jak na běžícím páse…a ještě si tam ze mě dělali srandu, že jsem chlupatá jak opička :roll: :nevim:

Je mi jasné, že o tohoto syndromu to není nepřekvapivé (četla jsem, že ženy to mají v tomto případě nepravidelné…). Ale abych ji nedostala za celý život vůbec? :( to se mi na tom nezdá…
Váhu mám v pohodě, když jsem zkoušela dát kila dolů, tak se bohužel nic nekonalo :roll:

No a někde jsem právě četla, že by žena měla alespoň párkrát do roka odmenstruovat, jinak ta děložní silnice se tam bude stále držet a může to nějak dokonce podporovat vznik rakoviny…

Ano, v rámci IVF to s partnerem nejspíše řešit budeme, ale chtěla jsem prvně nějak rozběhnout cyklus…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.11.24 18:55

Je to dost zajímavé, že to potom naskočilo samo…vážně by mě zajímalo, čím to nakonec bylo, když si ani lékaři v tomto směru nevěděli rady a způsobili i paseku :think:

Jasný, tak pokud už jsou děti, tak úplně chápu, že se tomu nedává taková váha

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí