Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám na vás dotaz maminky. Ve čtvrtek jsme šli s malým k doktorce, protože měl v noci zvýšenou teplotu už den předem si stěžovval, že ho bolí hlavčka a celé tělo. Ráno pak začal, že bolí i krček. Tak jsme šli k MUDr ta nám řekla, že máme angínu, dala Ospen, ale ten malej nesnesl, tak jsme hned přešli na píchaný Penicilin. Hned po první dávce bylo znát zlepšení. V pátek vypadal, že mu nic není. Včera už mi přišel trošku unavenější a méně jedl, dnes ráno si stěžoval, že ho bolí hlavička a ted odpoledne znova, že bolí hlava a chtělo se mu zvracet, nakonec teda nezvracel… Myslíte, že je tento průběh normální? Moc se mi to nezdá… Jinak vyděli ho dva doktoři a na angíně se shodli…
Angína se celkem snadno pozná pokud je už opravdu rozjetá… Vzhled krčních mandlí a krku obecně je nezaměnitelný.
Problém bývá často v tom že pacienti nedoberou antibiotika, tzn. že se angína nedoléčí a prakticky ihned se znovu vrací. v průběhu léčby je znovuzhoršení stavu zvláštní. Ve spojení s pocitem na zvracení(který s obyčejnou angínou není zase až tak běžný) bych se teda spíš přikláněla k celkové nesnášenlivosti (alergii) na penicilin. Možná by bylo lepší zvolit jiná ATB…
A pozor, rozhodně by bylo vhodný malého testovat na mononukleózu. Do té se angína může někdy vyvinout a u té už se zvracení projevuje…(nechci strašit- u některých dětí se zvracení objevuje při sebemenší nepohodě, nachlazení apod.)
Rozhodně by taky bylo dobrý zvýšit přísun vitaminu C pro celkovou obranyschopnost.
Děkuju moc za odpověd. Taky z toho nejsem příliš v klidu… Přijde mi to divné. Malej je zvracecí při kazdé maličkosti, ale zhoršení stavu je jasné. Teploty se tedy zatím nevrátili… Mám tedy raději zavolat na dětské, kde nám Penicilin píchají?
@hanisv ano, i moje má angínu, stejnou jako ty popisuješ..
Nemá ani chuť do jídla
a má bílé čepy na mandlích
a dostali jsme klacid
v pondělí jdeme znovu, nezabírá..
@Janka 54 U nás právě zlepšení nastalo dá se říci okamžitě a ted se zase vrátily bolesti hlavy a přidal se k tomu pocit na zvracení…
Jak často mu ho píchají? Myslím že pokud nemá teplotu, vydrží to do další dávku dokud ho neuvidí doktor. Teplota je v tomhle případě hrozně dobrý ukazatel. Pokud teda paušálně nepodáváte ještě něco na srážení teploty. Z nechuti k jídlu, únavy a bolesti celého těla bych si nedělala starosti. To je zcela běžné. Jelikož jsem sama prodělala angínu víc jak dvacetkrát, musím říct že za jednu angínu shodím průměrně 4 kila, bolí mě i otočit se v posteli na druhý bok a několikrát už jsem brečela doktorovi ať mě raději nečím uspí. Porodila jsem čtyřkilové díltě ale musim říct že z další angíny mám možná větší hrůzu než z dalšího porodu.
Pokud je chlapeček obecně zvracecí typ, nemusí to nic znamenat. Pokud se to ale nějak zhorší, raději bych zavolala a zeptala se. U mě se takhle projevovala alergie na penicilin. Dostávala jsem ho ale v tabletách, nitrožilně by to mělo být lepší ale možná že u hodně citlivých jedinců vadí i to.. ![]()
Dostavá ho jednou denně. Už ho kdysi měl a v pořádku, ale vím, že alergie může přijít časem. Jen je mi divný, že už mu bylo líp a zase se to zhoršilo… Děkuju, jste moc hodná. TeĎ mi přijde, že se mu trošku ulevilo. Teplota zatím není…
@hanisv pocit na zvracení má taky, angína se může vrátit, nebo nebyla doléčená.
A má i hleny? Máme problémy je vykašlávat, takže i možná proto je jí špatně..
My máme hnisavou rýmu - jako by něco „vdechla“ prý tam něco „cítí“ ale ani se nedivím, smrká tmavě oranžové kusy cca 2*3cm ![]()
Vůbec nechápu, kde to chytila ![]()
@hanisv Angína je prostě velká zátěž pro organismus, ať už se jeví jakkoli běžně a obyčejně. Zvláště pro děti. Počítejte s tím že rekonvalescence bude dlouho. I když se po dokončení léčby dítěti výrazně uleví a vrátí se mu energie, ještě ho hlídejte a cpěte vitamíny. Angína je opravdu potvora a moc ráda se vrací. Já už jsem to sama takhle několikrát podcenila(domácnost a děti přece nepočkají..) a za pár dní jsem si to hodně vyčítala.
Pokud by se malý dlouho nelepšil, zeptejte se raději i na tu mononukleózu.
Ať jste brzy v pořádku ![]()
Děkuju, zítra jdeme na injekci na obvod, tak tam vsázím na to, že doktorka řekne, co a jak. Chybí nám posledni tři injekce, tak snad to zvládneme… Přeci jen nás zná… Jeětě jednou děkuju moc…
Tak jsem pro jistotu volala na dětský, mám tam známou a že prý řádí střevní chřipky, tak jsme nejspíš k angíně přichytli ještě tu. Reakce na Penicilin by to prý není, že to spíš vypadá na tu virozu… Tak uvidíme, co nám poví zítra naše MUDr…
@Janka 54 Držím vám palce, ať jste brzy zdraví… Rýmu máte asi podle popisu dost ošklivou. Malej my z rýmy taky několikrát zvracel. Říkají, že je to dobře, když ty hleny jdou ven… Držím palečky, ať jste brzy fit…
@hanisv děkujem
naštěstí malá je vzorný pacient - snaží se hodně spinkat, ale bojím se, aby to nedostalo ještě miminko ![]()
Terezka ještě nezvracela, hleny tak nějak vykašle.. Takže spí na plinečce:(
zítra jdeme k dr. znovu - mám to už i já, takže si užíváme, já horečky nad 38, malá trošku pod.. není to žádná sranda.. Ještě že manžel pomáhá..