Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje mladsi dcera ma od soboty zvysenou teplotu do 38, pricitala jsem to zubum. Od pondeli ma ale horecku kolem 39 a vic, klesa jen po antipyretikach. Dneska jsme byly u dr. a v tom je ten problem. Nase dr. ma dovolenou a zastupuje ji jina, ktere je uz hodne pres duchod(tak k 80), jinou dr. tu nemame, musela bych nekam do Prahy…
Dr. ji poslechla, koukla do krku a rekla, ze ma anginu a napsala nam Ospen. Ja jsem sazela spis na nejakou virozu, protoze Viola uplne normalne ji a vubec nevypada, ze ma potize s polykanim, coz jsem i rekla, ale pry to byt nemusi… Tak nevim… CRP mi nezmeri, nema ten pristroj… ale me se nechce davat diteti ATB zbytecne, ale ani nechci anginu prechodit…
Muze mit dite anginu bez potizi s polykanim? Ted jsem ji dala zkusmo susenky Hero baby a statecne je drti…Do krku ji nekouknu, ma silny davivy reflex a proste tam sama nevidim…Vypada prepadle, malinko ji tece z nosu pruhledne nudle, ale opravdu jen trosku a jinak az na vysokou horecku vypada normalne… Zuby nam rostou tez, sestou nemoc jsme nemeli kde chytit, byli jsme dva tydny na chalupe na samote u lesa…mam ji verit? Asi mi nic jineho nezbyde, co? Na pohotovost se mi nechce…
No já myslím, že angína se nemusí projevovat jen bolestí v krku a špatným polykáním. Můj nejstarší syn měl první angínu, když mu byly asi 2..3 roky a já s nim běžela k dr. jen proto, že měl ošklivý bílý jazyk a měl divný zápach z pusy. Angínu měl a dokonce hnisavou a bez teplot !!
A moje dcera zas mívala jen teploty a několikrát bolení břicha. V krku jí bolelo jak kdy…
Při angíně bývají zvětšené a bolestivé uzliny na krku. To vám kontrolovala?
Pokud na ne sahla, nevsimla jsem si… ale ja to zkousela a sice breci a uhyba, ale ja je nehmatam… tak nevim…ale nevim, jestli bych to u tak maleho ditete poznala…nemam s tim zkusenost…
Klárka měla jednou angínu, myslím tak kolem roku, měla jen neklesající teplotu, tak jsme jeli na pohotovost a tam mě úplně vyšokovali, že má angínu, ale jí nic kromě té teploty nebylo.
Antibiotika jsme tehdy dali, ted bych se na to dívala trošku jinak. Je na pytel, že nemá crp, tohle je pro mě zásadní vyšetření.
Já bych přece jen někam do města na to crp vyjela a pak se rozhodla podle výsledku.
Majda měla angínu na jaře a nebylo jí nic. Trošku pokašlávala, ale nic tragického, normálně bych s ní k dr. ani nešla, ale měla být očkovaná, tak proto.
A angína jako… Ty mandle jsem i viděla, fakt hrůza.
Takže angína může být i „bezpříznaková“.
Holky diky, nakonec jsem ATB dala, dite ma v tech vedrech horecku skoro 40, tak nehodlam riskovat… ![]()
mroe píše:
Holky diky, nakonec jsem ATB dala, dite ma v tech vedrech horecku skoro 40, tak nehodlam riskovat…
Tak ať se Ti malá brzy uzdraví !!!
![]()
Myslím, že ty ATB jsou v tuto chvíli na místě…
Ahojky, tak u nás od min. čtvrtka to samé. Teploty 38-40, furt jsem koukala do pusy jestli nějaké zuby, ptala se co bolí (naštěstí jako dvouletá už i odpovídá), ale nebolelo jí nic, jen ta teplota a ukňouranost. V sobotu ráno jsme jeli na pohotovost a tam jsme dostali ATB - Klacid jako že angína. A hnedka druhý den bez teplot a lítá tu jak zdravá… ![]()
Saša si tím prošel nedávno. Začala mu rýma (ne nijak silná) a kašel. Jeden den se mi zdálo, že nějak hůř se mu polyká, ale to při zánětu nosohltanu bývá také. Jedl bez problémů a měl pořád chuť na jídlo. Jen mu začaly horečky (38), ale šly dobře srazit. Další den už to bylo 39 a sráželo se to hůř
, přitom měl pořád chuť na jídlo a já si říkala nosohltan, no už zase
. Ale nedalo mi to, venku pařák, 2 dny vysoké horečky, tak jsem raději šla k mudře. Ta taky nejdřív mluvila o viróze (když si není jistá - při větším nebo delším kašli, zánětech atd. dělá CRP). Ale pak koukla malému do krku a zachmuřila se, oznámila mi, že má povlak na mandli, který se šíří na uzliny a má je pěkně zduřené - pěkná angína
Nasadila Ospen. Doufala jsem, že zabere a zabral za den a půl. Najednou bylo po horečkách a malému se viditelně ulevilo. Sice byl 10 dnů na ATB a tak jsme trčeli doma, ale hlavně že je v pořádku. Taky jsme doma nevěřili, že může být angína bez bolesti při polykání
Teď jak jsou horka, angíny řádí, hlavně mezi dětmi ![]()
Já se dost (i z vlastní zkušenosti) řídím tím, jak vypadají ty teploty/horečky. Vysledovala jsem (ale neříkám, že to tak je vždy, jen mi to tak sedí), že když je rychlý nástup horečky, která pak postupně klesá, jde většinou o nějakou virozu. Naopak, když nemoc začíná zvýšenou teplotou, která každým dnem roste, je tam nějaká bakterie a končí se na ATB (a teď čekám, co na to zdravotníci
)
Já jsem momentálně doma s angínou na Klacidu - ale já ji měla příznakovou - bolest v krku, další den zvýšená teplota, později horečka…
domi, to je zajímavý názor. Nejsem zdravotník, ale nedávno jsem prodělala pár nemocí, tedy spíš jsem byla nonstop nemocná 2,5 měsíce a nejdřív jsem měla takovou nějakou rýmu a za dva dny mi vylezly horečky na 39, dle doktorky angína jak prase, když mi šáhla na ty uzliny, tak jsem myslela, že vylítnu z kůže. Dobrala jsem ATB a za čtyři dny, kdy jsem byla ok jsem dorazila domů a z ničeho nic mi začlo být špatně a teplota vylítla na 39. Dr mi dala zase atb a na orl mi řekli, že tentokrát je to viroza, takže by sedělo to, co jsi ty vypozorovala ![]()
ahoj,
tak se taky hlásíme do klubu,a jsem podobně rozkolísaná jako Mroe - neb jsem musela taky navštívit náhradní doktorku,důchodkyni…chytrá jak radio… ![]()
Dcera měla 2dny teploty-dokonce všera odpo-do dneška dopo úplně nic,až pak zas vylítly,tak jsem šla k doktorce (jinak žádný příznak,i dobře jedla). No,a ta ji poslechla,ošahala krk,a řekla, že angína. Napsala Ospen,a už jsme byly venku.. ![]()
Tak nějak doufám,že zkušená doktorka pozn anginu na první pohled,nicméně od mé doktorky jsem taky zvyklá na CRP ![]()
Ten Ospen,není to náká sračka? já se v těch ATB nevyznám ![]()
Domi: tvůj postřeh mě přijde docela zajímavý. Nám teplota stoupá,dnes, 3.den ji má nejvyšší (po čípkách samozřejmě na čas klesá)
befana píše:
ahoj,
tak se taky hlásíme do klubu,a jsem podobně rozkolísaná jako Mroe - neb jsem musela taky navštívit náhradní doktorku,důchodkyni…chytrá jak radio…
Dcera měla 2dny teploty-dokonce všera odpo-do dneška dopo úplně nic,až pak zas vylítly,tak jsem šla k doktorce (jinak žádný příznak,i dobře jedla). No,a ta ji poslechla,ošahala krk,a řekla, že angína. Napsala Ospen,a už jsme byly venku..
Tak nějak doufám,že zkušená doktorka pozn anginu na první pohled,nicméně od mé doktorky jsem taky zvyklá na CRP![]()
Ten Ospen,není to náká sračka? já se v těch ATB nevyznám
Domi: tvůj postřeh mě přijde docela zajímavý. Nám teplota stoupá,dnes, 3.den ji má nejvyšší (po čípkách samozřejmě na čas klesá)
Ospen je vlastně Penicilin, děti ho snáší dobře. ![]()