Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
pekný poledne.. chtěla jsem se zeptat, jestli některá z vás nemá zkušenosti s Vojtovou metodou..
--včerajsme byli u neurologa, který zjistil, že malá má slabší končetiny na levý straně..JSEM Z TOHO HOTOVÁ. přisuzuje to těžkýmu porodu, který jsme měli, byla přidušená na pupeční šnuře, mam strach, že bude mít náký následky. ještě nevim co obnáší vojtova metoda za cviky a jestli to vubec pomáhá.. děkuji moc.
![]()
Ahoj hlavu vzhůru, lékaři vychytávají každou „maličkost“ aby vše v budoucnu bylo O.K. Malej se nám otáčel na jednu stranu, poté se zjistilo že při porodu, který byl na kleště měl asi poraněnou klíční kost - nikdo se neobtěžoval nás informovat. Začali jsme s Vojtovkou. Přiznám se, že ze začátku to byla síla, ale nakonec se celkem brzy úspěch dostavil.
Držím pěsti ![]()
Cvicili jsme kvuli natocene panvi, spatne kvuli tomu pasl. Ackoli jsem lemra a necvicili jsme vzdy ten pocet cviceni denne, tak se uspech dostavil behem nekolika malo tydnu. Bohuzel to bylo se revem, kdybychom cvicili dyl, tak jsem uz vyhledavala misto, kde se cvici bobath, coz je takova alternativa, pri ktere deti vetsinou nervou. Ale cvici se malokde ![]()
Kazdopadne se neboj, vojtovka vam pomuze a az toto obdobi prekonate, budete si moct oddechnout. (jen je potreba si davat pozor, kdy se cvici na tu konkretni asymetrii a kdy vam rehabka zacne davat cviceni celkova, zkratka proto, ze tim chce trochu poohnat vyvoj ditete nebo proto, ze vas bude stale a stale zvat na dalsi hodiny, preci jen je to jeji prace a dostava za ni zaplaceno… My museli vyslovene prchnout, kdyz se Mates v 6m neotacel, panev v poradku, ale uz by nas hnala dala kdybych neprchla, cvicime asi dodnes, ne proto, ze by to bylo potreba, ale proto, ze Mates moc nepasuje do tabulek
)
náš vojta špatně sám kadil… nešlo mu to… měl hodně uvolněné svaly na břiše a tak.. tak nás poslala na rehabku, kde jsme s vojtovou metodou začli..
nebylo to jednoduchý v tom, že cvičíš snad 5× denně, je potřeba ho sléct do naha.. (my byli lednoví!) a cvičíš měli jsme nejdřív jeden cvik - myslím se to jmenovalo plížení. vypadá to drasticky, dítko dost ječí, ale zabírá správnými svaly.. a účinek je vidět vážně docela brzy..
neboj se! určitě se vše srovná a žádné následky nebudou!!!
držím palečky!
Cvičila jsem s Helenkou, nyní cvičím s Marečkem… není důvod být z toho „hotová“, je to prostě posilování svalů. Miminka u toho brečí, ale ne bolestí - prostě proto, že zapínají svaly, které nechtějí, nutíš tělíčko pracovat tak, jak se mu nechce…
Doporučuji k prostudování …
S malou jsem taky cvičila, u nás to teda bylo kvůli nedonošenosti. Byla to sice makačka, jak na psychiku (zezačátku dost u toho ječela), tak někdy vůbec ten cvik provést
Ale neboj, určo to zvládneš, Vojtovka je úžasná a fakt funguje. Držím palce, ať to tvojí malé pomůže napravit co nejdřív ![]()
taky jsme ji cvičili,malý zakláněl hlavičku až na záda,…začali jsem asi ve 4měsících a v roce jsme skončili,pomohlo mu to,měli jsme 2cviky opakovat 4× denně po 5minutách…neboj oni pomůžou a nemusíš se bát…
Máte výhodu, že začnete cvičit brzy, to je s prcky potom Vojtovka „jednodušší“. Dle mých zkušeností určitě pomáhá, jen člověk musí být důsledný a taky se nesmí nechat zviklat tím, že mimčo bulí. Ono, kdyby Tě někdo zafixoval do polohy, na kterou nejsi zvyklá, tak se ti to taky nebude líbit ![]()
Určitě nepropadej depresi a panice a začni s mrňouskem poctivě 4× denně cvičit. Úspěch se brzy dostaví. Přehu hodně štěstí! ![]()
My jsme taky cvičili s Vojtíškem, měl po porodu (koncem pánevním) obrnu ručičky, vůbec s ní nehýbal, cvičili jsme 4× denně,a ručička se mu během půl roku rozhýbala, nervy dorostly jak měly a musím říct, že byl pak oproti jiným dětem hodně dopředu, v pěti měsících lezl a v 6 stál
Musím říct, že jsem to taky těžce nesla, malý u toho dost brečel a já kolikrát nad ním taky, ale dnes už bych na to koukala jinak u prvního mimi je člověk strašně ze všeho vyplácanej ![]()
mam postiženou sestru, má obrnu 3tího stupně a pamatuju si moc dobře, jak s ní matka cvičila a jak malá řvala. bylo to fakt hrozný,, tak na tohle se musim teda psychicky připravit, ale coo, musim udělat všechno, aby to bylo OK. moc děkuju…
![]()
mona.k.79 píše:
mam postiženou sestru, má obrnu 3tího stupně a pamatuju si moc dobře, jak s ní matka cvičila a jak malá řvala.
Ale to je něco úplně jiného! Miminka, která nemají takovouto vážnou nemoc, to opravdu nebolí, jen je prostě nutíš posilovat… Opravdu se neboj, pláč bude, ale je to „správný pláč“… ![]()
Ahoj,
cvičila jsem s dvojčaty (narozená ve 26.TT), sice mě to štvalo, svlékat každé dítě 3× denně, ale dětem to rozhodně pomohlo.
Někdy děti brečely (aby ne, když jsem je otravovala nějakým mačkáním a držením v pozicích, které si dobrovolně nevybraly
), někdy nehnuly ani brvou a jen sledovaly, co já na to, že oni na to nic
.
Když to doporučuje neurolog, tak bych to brala vážně. Fakt to není tah hrozné. Když si řekneš, že to děláš pro dítě, tak se oprostíš i od toho brečení. Opravdu je to nebolí, jen je to hodně otravuje.