Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli máte zkušensoti laryngitídou u svých dětí. Už jednu zkušenost máme, byli jsme hospitalizování v nemocnici. Dnes po obědě se probudil opět ze štěkavým kašlem, který ale pak ustal a nebyl tak akutní, je trochu zachřaplý a týden už má rýmu. Trochu se obávám noci, vím že máme větrat a zvlhčovat vzduch. Nevím zda už raději mu nasadit nějaké léky, Stoptussin a Dithiaden. Mám doma Prednison tablety, ale ty asi užívat až v akutní stavu že.
dcerka ma 5 rokov, laryngitidy ma od 2.5 roka… u nas pomaha zeleny trifed (3×denne 2.5 ml), kalciovy sirup, vincentku striekat do nosa aj do hrdla a zvlhcovat, zvlhcovat… vela vela pit a davat vitaminy (hlavne C a B). drzim palce, nech to ma co najmiernejsi priebeh.
Příspěvek upraven 09.07.10 v 21:15
Pokud už štěká, za sebe bych mu ten prednison lupla.
A klidně k tom u i rektodelt čípek. Nepíšeš jak je tvůj syn starý a jak čato bývá nemocný, ale s takovýmto „jednorázovým“ podáním bych se nebála. Spíš právě naopak (by mě to uklidnilo). Pokud si nejsi s ničím jistá, konzultuj na děstké pohotovosti ![]()
Starší měl laryngitidu dvakrát, v roce a půl a ve 2 a půl letech. Byla zima, tak jsem ho v záchvatech štěkavého kašla dala k otevřenému oknu, v létě se doporučuje alternativa strčit hlavu do ledničky.
V obou případech jsme skončili v nemocnici, před tím jsme byli několikrát na pohotovosti, kde dostal čípek Rectodelt, dávala jsem fenistil a léky na sražení teploty. Poprvé to bylo horší, přidal se mu k tomu nějaký bacil, museli v nemocnici nasadit ATB. Jinak jsme zvlhčovali vzduch, i v nemocnici.Rectodelt čípky mám také doma, napsané od dr., ale bez konzultace s ní nebo lékařem na pohotovosti bych ho nedávala.
Má dva a půl let. Právě že štěkal jen odpoledne a pak už ne, je jen zachřaplý. Všude čtu o Priesnitzových obkladech a v nemocnici mu dávali teplé olejové na krk.
Bývá často enmocný, rýmy, kašel.
Andri, a nemáš doma ty fenistil kapky? Hodně zklidnují, syn po nich krásně spí, uklidní se, nekašle.
Má teplotu/horečku??
Andrejko,Matyášek to měl poprvé ve 3 měsících…
takže kdyby něco,šupnout před mrazák a dedět tam s ním…vlhké plíny kolem postele a nám pomáhá eukalyptový olej..plínu namočit do něj.
Peto, nechci polemizovat, ale pokud už se dítě dusí, mražák a plíny nepomůžou…
Nebo pokud má jen nějaký diskomfort, něco ho bolí.. Přece i když nás, dospělé, neco trápí, vezmeme si příslušný, alespon volně dostupný lék. Minimálně lék od bolesti..ne?
Nejsem rozhodně žadný dealer, ale pokud očividně dítě něco bolí, lék podám.
J.
Jani…asi jsem to blbě napsala
…lék taky k tomu… pak ještě studeno…
nějak jsem měla v hlavě,že se tady psalo,že lék ano…tak jsem myslela toto k tomu
Jinak,,,,my bohužel vžd museli na pohotovost a inhalace
My šli s Járou na očkování a jak jsem s evěonala Jindrovi a slíkala ho (preventivní kontrola), ani jsem si nevšimla, že Jára zakašlal. Sestra vylítla, a prý jak často takhle kašle. přišla jsem si jak pitomec, já si nevšimla, že kašlal! Tak jsem dostala kázání, že by to mohla být právě laryngytýda a co a jak. Pochopitelně jsem učinila opatření dle dr. - otevřená okna, radiátory s ručníkem, postýlka sklopená, dithiaden, ale kašlík už se neopakoval. Takže monžá jen nějaké momentální podráždění.
Ten chladný vzduch má pomoci na otok v krku. Pokud vím, laryngitida je zánět hrtanu, pokud je jen virová, nekomplikovaná, není to nic vážného.Myslím ten vir. U malých dětí je nebezpečí dušení právě k vůli opuchlému hrtanu v kombinaci s ležením.Ne k vůli samotnému viru, který přirozeně odezní. To mi vysvětlil dr. v nemocnici. Dospělí často onemocní virem, který způsobuje laryngitidu, ale u nich se málokdy rozvine, jen pobolívá v krku. A nejhorší komplikace je zánět hrtanové příklopky, což je vážný stav.
Malému dávali v nemocnici ještě zábaly na krk ze slunečnicového oleje - zabalit nahřátou plenu, vatu zakapanou olejem..Když měl komplikace ten bacil v krku, dostával ATB.Ten bacil byl asi bakteriální a objevili ho kultivací až po 4 dnech léčby. Prostě dostal malý znovu horečky,jen spal,dusil se. Jinak ze začátku při dušnostech hydrokortizol v injekcích - což je vlastně stejná látka jako čípky Rectodelt, Fenistil kapky a nic jiného..
Ten Rectodelt je jen na předpis a málokdy se vydává domů. Naše dr. ho dává v ordinaci..Bez telefonické konzultace jakéhokoliv dr. bych ho nepodala..Fenistil případně jiné antihistaminikum ano..
Příspěvek upraven 09.07.10 v 21:55
Petra Z píše:
Jani…asi jsem to blbě napsala…lék taky k tomu… pak ještě studeno…
nějak jsem měla v hlavě,že se tady psalo,že lék ano…tak jsem myslela toto k tomu
Jinak,,,,my bohužel vžd museli na pohotovost a inhalace
jj,Peťo, já to jen chtěla zdůraznit
..my bohužel taky. ![]()
Holky, dala jsem mu Stoptussin a Dithiaden a teplý sádlový zábal na krk. Všude visí mokré pleny, Máme polohovací letiště, tak jsem mu dala hlavičku výše. ty čípky nemám, nechtěli mi je dát ani v nemocnici ani dětská dr, dala mi jen tablety Prednison a to jsem minule zapomněla kolik jich mu mám dát, když váží 12,5 kg, už jsem to řešila na jedné diskusi.
Když byl předtím hospitalizovaný, tak dva dny tomu předcházely horečky, pak jeden den rýma, te´d má jen od neděle rýmu a dnes začal chraptět a po obědě štěkot. myslela jsem, že se to objevuje většinou navečer.
Emilie píše: .. že Jára zakašlal. Sestra vylítla, a prý jak často takhle kašle. přišla jsem si jak pitomec, já si nevšimla, že kašlal! Tak jsem dostala kázání, že by to mohla být právě laryngytýda a co a jak. Pochopitelně jsem učinila opatření dle dr. - otevřená okna, radiátory s ručníkem, postýlka sklopená, dithiaden, ale kašlík už se neopakoval. Takže monžá jen nějaké momentální podráždění.
To byl opravdu asi velmi lehký průběh
..Fakt by sis jinak všimla. Martin se opravdu regulerně dusil
a v mezičase tedy štěkal o dech..
![]()
Ted uz je velkej kluk a s nemocí si líp poradí..Tehdy jsem měla opravdu strach. ale 3.m jako u Peti rozhodně neměl.Asi tak 7m. Od té doby mám doma dexonu injekci a neváhala bych ji píchnout..ale randevu prý dáva čípek..
![]()
J.