Laryngitida u malých dětí a léčba – nasadit léky?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
505
9.7.10 21:08

Laryngitida

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli máte zkušensoti laryngitídou u svých dětí. Už jednu zkušenost máme, byli jsme hospitalizování v nemocnici. Dnes po obědě se probudil opět ze štěkavým kašlem, který ale pak ustal a nebyl tak akutní, je trochu zachřaplý a týden už má rýmu. Trochu se obávám noci, vím že máme větrat a zvlhčovat vzduch. Nevím zda už raději mu nasadit nějaké léky, Stoptussin a Dithiaden. Mám doma Prednison tablety, ale ty asi užívat až v akutní stavu že.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9205
9.7.10 21:14

dcerka ma 5 rokov, laryngitidy ma od 2.5 roka… u nas pomaha zeleny trifed (3×denne 2.5 ml), kalciovy sirup, vincentku striekat do nosa aj do hrdla a zvlhcovat, zvlhcovat… vela vela pit a davat vitaminy (hlavne C a B). drzim palce, nech to ma co najmiernejsi priebeh.

Příspěvek upraven 09.07.10 v 21:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
9.7.10 21:15

Pokud už štěká, za sebe bych mu ten prednison lupla.
A klidně k tom u i rektodelt čípek. Nepíšeš jak je tvůj syn starý a jak čato bývá nemocný, ale s takovýmto „jednorázovým“ podáním bych se nebála. Spíš právě naopak (by mě to uklidnilo). Pokud si nejsi s ničím jistá, konzultuj na děstké pohotovosti :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44173
9.7.10 21:30

Starší měl laryngitidu dvakrát, v roce a půl a ve 2 a půl letech. Byla zima, tak jsem ho v záchvatech štěkavého kašla dala k otevřenému oknu, v létě se doporučuje alternativa strčit hlavu do ledničky.

V obou případech jsme skončili v nemocnici, před tím jsme byli několikrát na pohotovosti, kde dostal čípek Rectodelt, dávala jsem fenistil a léky na sražení teploty. Poprvé to bylo horší, přidal se mu k tomu nějaký bacil, museli v nemocnici nasadit ATB. Jinak jsme zvlhčovali vzduch, i v nemocnici.Rectodelt čípky mám také doma, napsané od dr., ale bez konzultace s ní nebo lékařem na pohotovosti bych ho nedávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
505
9.7.10 21:31

Má dva a půl let. Právě že štěkal jen odpoledne a pak už ne, je jen zachřaplý. Všude čtu o Priesnitzových obkladech a v nemocnici mu dávali teplé olejové na krk.
Bývá často enmocný, rýmy, kašel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
9.7.10 21:35

Andri, a nemáš doma ty fenistil kapky? Hodně zklidnují, syn po nich krásně spí, uklidní se, nekašle.
Má teplotu/horečku??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65271
9.7.10 21:38

Andrejko,Matyášek to měl poprvé ve 3 měsících…
takže kdyby něco,šupnout před mrazák a dedět tam s ním…vlhké plíny kolem postele a nám pomáhá eukalyptový olej..plínu namočit do něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
9.7.10 21:45

Peto, nechci polemizovat, ale pokud už se dítě dusí, mražák a plíny nepomůžou…
Nebo pokud má jen nějaký diskomfort, něco ho bolí.. Přece i když nás, dospělé, neco trápí, vezmeme si příslušný, alespon volně dostupný lék. Minimálně lék od bolesti..ne?

Nejsem rozhodně žadný dealer, ale pokud očividně dítě něco bolí, lék podám.

J.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65271
9.7.10 21:48

Jani…asi jsem to blbě napsala :oops: …lék taky k tomu… pak ještě studeno…
nějak jsem měla v hlavě,že se tady psalo,že lék ano…tak jsem myslela toto k tomu
Jinak,,,,my bohužel vžd museli na pohotovost a inhalace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
9.7.10 21:50

My šli s Járou na očkování a jak jsem s evěonala Jindrovi a slíkala ho (preventivní kontrola), ani jsem si nevšimla, že Jára zakašlal. Sestra vylítla, a prý jak často takhle kašle. přišla jsem si jak pitomec, já si nevšimla, že kašlal! Tak jsem dostala kázání, že by to mohla být právě laryngytýda a co a jak. Pochopitelně jsem učinila opatření dle dr. - otevřená okna, radiátory s ručníkem, postýlka sklopená, dithiaden, ale kašlík už se neopakoval. Takže monžá jen nějaké momentální podráždění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44173
9.7.10 21:52

Ten chladný vzduch má pomoci na otok v krku. Pokud vím, laryngitida je zánět hrtanu, pokud je jen virová, nekomplikovaná, není to nic vážného.Myslím ten vir. U malých dětí je nebezpečí dušení právě k vůli opuchlému hrtanu v kombinaci s ležením.Ne k vůli samotnému viru, který přirozeně odezní. To mi vysvětlil dr. v nemocnici. Dospělí často onemocní virem, který způsobuje laryngitidu, ale u nich se málokdy rozvine, jen pobolívá v krku. A nejhorší komplikace je zánět hrtanové příklopky, což je vážný stav.

Malému dávali v nemocnici ještě zábaly na krk ze slunečnicového oleje - zabalit nahřátou plenu, vatu zakapanou olejem..Když měl komplikace ten bacil v krku, dostával ATB.Ten bacil byl asi bakteriální a objevili ho kultivací až po 4 dnech léčby. Prostě dostal malý znovu horečky,jen spal,dusil se. Jinak ze začátku při dušnostech hydrokortizol v injekcích - což je vlastně stejná látka jako čípky Rectodelt, Fenistil kapky a nic jiného..

Ten Rectodelt je jen na předpis a málokdy se vydává domů. Naše dr. ho dává v ordinaci..Bez telefonické konzultace jakéhokoliv dr. bych ho nepodala..Fenistil případně jiné antihistaminikum ano..

Příspěvek upraven 09.07.10 v 21:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
9.7.10 21:53
Petra Z píše:
Jani…asi jsem to blbě napsala :oops: …lék taky k tomu… pak ještě studeno…
nějak jsem měla v hlavě,že se tady psalo,že lék ano…tak jsem myslela toto k tomu
Jinak,,,,my bohužel vžd museli na pohotovost a inhalace

jj,Peťo, já to jen chtěla zdůraznit :kytka: ..my bohužel taky. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
505
9.7.10 21:57

Holky, dala jsem mu Stoptussin a Dithiaden a teplý sádlový zábal na krk. Všude visí mokré pleny, Máme polohovací letiště, tak jsem mu dala hlavičku výše. ty čípky nemám, nechtěli mi je dát ani v nemocnici ani dětská dr, dala mi jen tablety Prednison a to jsem minule zapomněla kolik jich mu mám dát, když váží 12,5 kg, už jsem to řešila na jedné diskusi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
505
9.7.10 21:58

Když byl předtím hospitalizovaný, tak dva dny tomu předcházely horečky, pak jeden den rýma, te´d má jen od neděle rýmu a dnes začal chraptět a po obědě štěkot. myslela jsem, že se to objevuje většinou navečer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
9.7.10 22:01
Emilie píše: .. že Jára zakašlal. Sestra vylítla, a prý jak často takhle kašle. přišla jsem si jak pitomec, já si nevšimla, že kašlal! Tak jsem dostala kázání, že by to mohla být právě laryngytýda a co a jak. Pochopitelně jsem učinila opatření dle dr. - otevřená okna, radiátory s ručníkem, postýlka sklopená, dithiaden, ale kašlík už se neopakoval. Takže monžá jen nějaké momentální podráždění.

To byl opravdu asi velmi lehký průběh :wink: ..Fakt by sis jinak všimla. Martin se opravdu regulerně dusil :-? a v mezičase tedy štěkal o dech.. :zed: :zed:

Ted uz je velkej kluk a s nemocí si líp poradí..Tehdy jsem měla opravdu strach. ale 3.m jako u Peti rozhodně neměl.Asi tak 7m. Od té doby mám doma dexonu injekci a neváhala bych ji píchnout..ale randevu prý dáva čípek..
:nevim:

J.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí