Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Uvažujem koupit zvlhčovač vzduchu nebo inhalátor, nevíme se rozhodnout, co bude lepší.
Jsem sračka, bez rektodeltu bych nejela nikam. Nechápu postup OL. ![]()
Andrejka1 píše:
Holky, dala jsem mu Stoptussin a Dithiaden a teplý sádlový zábal na krk. Všude visí mokré pleny, Máme polohovací letiště, tak jsem mu dala hlavičku výše. ty čípky nemám, nechtěli mi je dát ani v nemocnici ani dětská dr, dala mi jen tablety Prednison a to jsem minule zapomněla kolik jich mu mám dát, když váží 12,5 kg, už jsem to řešila na jedné diskusi.
Myslím, že jsi udělala co šlo. Uvidíš jak se to bude v noci vyvíjet. Pokud by začal hodně pokašlávat, tak bych mu ten Prednison dala v noci preventivně, aby se nezačal dusit.
Bohužel mám s touhle nemocí bohaté zkušenosti. Syn na ní trpí od roku a několikrát jsme museli i volat rychlou. Je mu 5 a já jen čekám, kdy z toho vyroste a budu si moct oddychnout.
Já myslela, že si v létě od nemoci oddechnem, vždy měl rýmy jen od září do dubna a letos najednou i v červenci a te´d k tomu toto. Také se bojím někde jet, že asi zítra někam zajdem, ale pohotovost je od 17 hod., tak nevím, zda přímo na dětské oddělení?
Mi ji měli 3×,poprvé jsem skončili na 8dní v nemocnici,měl toho víc-zánět hrtanu,zánět průdušnice,plíseň v pusince,…měli jsem prednison,myslím že po půlce tablety ,ale nejsem si jista…do toho aescin tbl.spoustu kapek,doma když ho to chytlo tak jsem dávala fenistil kapky,studené pití,větrání,…no ale teď v tom teple je to složitější,jak vyvětrat,ještě jsem dávala namočené plínky přes postel,abych to zvlhčila…
Adrej, prednison JE sračka, je to glukokortikoid.
A rozhodně se zeptej na pohotovosti, pokud nejsi jistě rozhodnutá ho podat.
Ale jednorázovým podáním fakt neublížíš..
Toto je děsně dvoustranné..Nechci nikomu radit, aby rval děcko kortikoidama, na druhé straně vím, kdy je dobré je podat.
Každý obvodní lékař určitě poskytne dobrou radu a pokud uděláš cokoli nemyslím, že my úmrtnost (pardon
) by byla vysoká…právě proto, že máme tu dobrou péči…
J.
BOhuzel mame take zkusenosti s laryng.
Uz jsme kvuli ni x krat skoncili n apohotovosti a musim rict, ze i pristup lekaru, co se tyce nasazeni kortikoidu se ruzni…
Ovsem ja ho podavam ihned po prvnim zachvatu, protoze jinak, kdyz jsem vyckavala, se bud pridaly dalsi komplikace a mala skoncila na ATB nebo stejne na Prednizonu skoncila a uz nestacila jen jedna davka ![]()
Takze za mne - radsi ten „sajrajt“ v jednorazve davce, nez pak dalsi trapeni a komplikace ![]()
Jinak plati vse, co psaly holky + ja davam i Prieznitz
…A posledne jsme meli od kamarada pujceny ultrazvukovy inhalator a uzasne Anicce ulevil, myslim, ze se zvlhcovacem takoveho efektu nedosahnes (nejen, ze jsme inhalovaly primo u pristroje, ale na spani jsem ji poustela „mlhu“ do pokojiku a fakt jsem byla nadsena ![]()
Ajko, jak velkou dávku při prvním záchvatu jsi podala? Dnešní noc byla v klidu, bylo slyšet pořád jak mu to tam chraptí, ráno vstal, pokašlal a teď zase dobré.
Andrejko, náš Adík na laryng taky trpí. Už asi dva roky, v intervalu cca 1-2měsíce. Poprvé to bylo šílený, myslela jsem, že se zblázním, když jsem ho viděla jak se důsí. V nemocnici pak byl asi 5 dní. Když to na něj přijde, otevřít okno(v zimě to bylo dobrý, vystrčila jsem mu hlavu z okna a byl klid, teď je to horší), zábal na krk, zvlhčovač a dýchat přímo z něj. Většinou mu to pomůže a když ne, tak mám od dr čípky Rectodelt a ty pomohou vždy. Ale právě, že je taky nechci dávat často. Zatím stále ještě zjišťuju, co všechno mu to způsobuje
![]()
Andrejko, kdyz byla mensi a meli jsme cipky, tak dostala ten (ale uz nevim, kolik tam bylo ucinne latky).
Vetsinou jsme toziz zasly hned rano po prvnim zachvatu k dr. a ta ji rovnou cipek lupla sama.
Sice pak jednou v nedeli na pohotovosti nam dala dr. cele baleni (ale to uz fakt nevim gramaz
) … Ale stejne to byla dobra scenka… U nasich, kde jsme tehdy byli, maji takovou tu pohotovost „pro vsechny“ vedle ve spadovem meste a tam slouzi treba i ocari atp.
Takze tahle pani dr. vubec nemela paru, co delat.
Normalne se me ptala, co tak ji detska pani doktorka dava…
Tak jsem si to vpodstate naordinovala sama
![]()
A to hlavni jsem zakecala
![]()
Ted ji davam Prednizon uz tbl. 1mg/kg
Posledne mi uz dosel a pani dr. (tentokrat uz na detske pohotovosti) Anicce ten Prednizon dat nechtela. Druhou noc uz jsme na tom byly tak spatne, ze jsem myslela jendu chvili, ze budu volat i zachranku
A rano na pohotovosti ji zase jina dr. Prednizon uz napsala, ovsem musela ho brat uz ctyri dny (ve vyssi davce a postupne vysazovat). A tahle dr. mi prozmenu rikala, ze normalne dava maminkam deti, co takhle trpi laryng. Prednizon na doma, aby jim ho mohly nasadit hned pri prvnim zachvatu a ze se ji nikdy nestalo, aby ji dite s laryng. skoncilo v nemocnici.
A moje zkusenost je uplne stejna, nikdy jsme neskoncili v nemocnici, vzdycky jsem to zvladla sama.
Bohuzel se ji po 14 dnech laryng. znova vratila (mezitim stale mela trochu rymu a pokaslavala). Bylo to ted na jare, tak jsem si rikala, jestli tu laryng. nevyvolava nejaky alergen… Nicmene nechala jsem se s malou poslat na ORL a tam ji v nose zjistili nejakou premnozenou bakterii, prelecili ATB a tuk, tuk, od te doby klid.
Jinak alergo nam dopadlo dobre, tak aspon v tomto dobra zprava, ze u nas laryngitidu zpusobuje pouze virova nebo bakt. infekce.