Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, jen jsem se chtěla zeptat na váš názor ohledně vyšetřní ultrazvukem. Když jsem byla těhotná doktorka mě při každé návštěve vyšetřovala ultrazvukem. Tenkrát jsem si říkala, že asi ví, co dělá, i když jsem si někde četla, že UZV vyšteření je snad jen 3×, 4× v těhotenství. Ale teď když sleduju děti kolem sebe, které byly taky v bříšku pořád pod ultrazvukem a naši malou, tak mám pocit, že jsou všechny hodně divoké, plačtivé..až hyperaktivní. No někde jsem dokonce i četla, že nejsou přesně známy příčiny hyperaktivity, ale že časté vyšetření UZV může být jedna z příčín. Uklidněte mě prosím, že moje malá nebude hyperaktivní
. Má zatím 8,5 měsíců a je fakt nezvyle divoká a plačtivá bez příčiny. V noci se i často budí. No zatím nemáme žádné zuby, tak doufám, že to budou spíš ty zuby, ale fakt by štvalo, kdyby nějaké vyšetření ovlivnilo celý život jednoho prcka. No asi to dramatizuju
, ale zajímal by mě váš názor, nebo zkušenosti. Prosím napište hlavně ty, které taky byly pořád pod UZV a mají hodňoučké děťátko ![]()
Díky, pa
Byla jsem na UZV při každé návštěvě. Naše malá byla taky v tomhle věku divoké dítě, pořád někde šmějdila, nevydržela apod. Pak se to někdy kolem roku a něco začalo lámat a dneska (2,5 roku) je to takový zakřiknutý budulínek. No někdy bych radši zase tu dračici.
Nedramatizuj to, vyšetřením to nebude.
já měla ulz ve 12tt pak jeden bonusovej v nemocnici ve 13tt a pak ve 20 tt a pak v 30 mezitím jsem měla 2 ulz 3D a k tomu ještě asi 2 ulz v porodnici…Na kontrole gynekoložka mně udělala jen jeden vnitřní ulz a doted mně dluží fotku
![]()
A nemyslím si, že je tímto dáno to jak to dítě bude divoké to je blbost. Přece ulz nebyly a děti taky byly některý tak divoký že to nešlo ani uhlídat ![]()
Jinak naše malá je hodnoučká jen v obchodech zlobí tak hce vybíhat a přehazovat věci…Jinak si nestěžuju řeknu to je hodin a jde odpoledne spát a za 2 minutky spí v noci spí krásně od 20 45-21 do rána do 6 30 budík ![]()
Ale trvalo ji to usínní než se to naučila 1 roka půl jsme byly terorizování do půlnoci ![]()
S prvnim jsem mela presne 3 UTZ a je to rarach. S druhym 2 UTZ a je svatej, ale uz vystrkuje ruzky. Jestli ten rozdil zpusobil ten 1 UTZ? Pochybuju. Oni sou deti vetsinou rarasi, kdyz na ne pride ten vek ![]()
mufko, já taky měla více ultrazvuků (problémy s mimi). Běžně se dělají tři.
Je pravda, že ultrazvuk není příliš příjemný pro mimi…je to prý, jako když se potopíte v plaveckém bazénu do vody..je to opravdu hluk. Ale, že by z toho mělo být mimi hyperaktivní to si nemyslím.
Náš malej je celkem hodnej, jak kdy, ale hyperaktivní není ani náhodou…takže se nenervuj
ja jsem i slysela, ze z toho muze byt dyslexie a dysgrafie atd., kdo vi, s Emcou jsem sla taky nadsene na 3D UZV, s Tomikem jsem byla rada, ze bylo uzv poskrovnu.
http://www.osel.cz/index.php?…
Ale Eminka byla taky jako mala ubrecena, protivna, nesoustredena a zacla jsem si uz taky hledat clanky o hyperaktivite…
No a ted jsou ji tri a pul a je uzasna, ve skolicce ji ucitelka chvalila, ze se dokaze z deti nejdyl soustredit…, takze jeste vydrz, jeste to nastesti neni konecny stav ![]()
Ono je to taky o tom,ze dneska je kazde vic zive dite, oznacovano mezi maminkami za hyperaktivni,z cehoz mam tedy osypky ![]()
Eemii, tak kamarádky co mají živější mimča se o nich baví taky jako o hyperaktivních, ale nemyslí tím, že tu „nemoc“ mají. Prostě to k tomu svádí takhle ty divochy nazvat
. Hyperaktivitu musí diagnostikovat samozřejmě lékař…
Tak s Myšákem jsme taky naběhli nadšeně na 3D UZV jak Handulinka, ale je to zlaté a hodné dítě, skoro bych řekla, že opožděný
(chodit začal v 14 měs.) tak nevím, jestli to má nějaký vliv
S tou dyslexií to slyším poprvé, ale jestli bude dyslektik, tak jistě ne jen kvůli UZV, ale bude to mít po dědovi a po tátovi. (Mmch když byl děda v bříšku prababka na žádném UZV na 100% nebyla
)
Příště už na ten 3D nejdu, měla jsem pocit, že se to Myšákovi moc nelíbilo, ale ta sestra do něj šťouchala, aby nespal a trochu se hýbal, tak možná reagoval jen na to šťouchání ![]()
Tak ja pridam zkusenost z dlouhodobejsiho hlediska-tedy syn bude mit uz 6let.
V tehotenstvi mi bylo delano opravdu mnoho utz,po narozeni byl teda drazdive ubrecene a nespave mimco,rvani pak po roku preslo ve vztek,proste takovy narocnejsi,ale ve 2-2,5letech se to totalne zmenilo.Dnes je to pohodar,zlaty kluk,velice chytry a mily,rozhodne ne hyperaktivni,kazdy zavidi,jaky je s nim lehke porizeni.Spi teda malo porad.
Takze to je proste dano ditetem.
Ted v druhem tehotenstvi mi je od zacatku do uplneho konce(uz jsem na nem
)delano jeste vice utz,kazda navsteva 2×-bricho i vnitrni,je to potreba,a stejne neocekavam,ze by ho nejak utz ovlivnilo,spis jsem zvedava na tu povahu(uz v brichu se chova jinak nez prvorozeny
)
Vlastne si ani kvuli potrebe u obou tehotenstvi velkeho mnozstvi UTZ nijak to ovlivneni ditete nepripoustim.To bych zcvokla. ![]()
Ahoj mufko, UZ bych se nebála - nevím sice, proč Tě doktorka kontroluje pomocí UZ pokud k tomu není zjevný důvod, ale já měla poslední trimestr poruchu oligohydramnion a musela jsem minimálně 1× týdně na UZ - za poslední tři měsíce těhotentsví to je tedy nejméně 12 kontrol ultrazvukem plus nějaké ty předtím (asi 2). Za UZ jsem byla vděčná, protože umožnil lékařům sledovat, zda je malá ještě stále „v poho“. Následky absolutně žádné - Týnka je sice hóóódně temperamentní, ale to nebude ultrazvukem, ale tím, že klidná prostě nemá být po kom
V roce říkala zcela zřetelně 110 slov, vůbec nepoužívala dětské zkratky, ale hned běžná slova, v roce a půl znala abecedu a začínala spojovat hlásky, před druhým rokem počítala do deseti a znala barvy - dnes ve dvou a půl mluví jako dospělý s neuvěřitelnou slovní zásobou (včetně cizích slov) a její nejoblíbenější knížkou jsou pravidla silničního provozu
Tím chci říct, že na intelekt nebo na nějaké vrozené mozkové dysfunkce tedy rozhodně UZ vliv neměl ![]()
já byla riziková, a utz mi doktor dělal při každ návštěve, a klára je klidas, není neklidná ani nějaká zdivočelá, myslím že utz není pro mimi nebezpečné
Ultrazvuky jsem měla za celé těhotenství 4 - při zjištění těhu, ve 12tt, 20tt a 30tt.
Takže docela málo, přesto je Matyáš živější ![]()
Já byla na UTZ taky co 14 dní a dítě bylo do půlroku hodně uplakané, ale asi kvůli prdíkům. Co jsem začala přikrmovat, je to zlatíčko ![]()
Spíš se zkus zeptat své maminky a tchýně, jaké jste byly děti ty a partner, u nás to ledacos vysvětlilo
![]()