Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, náš malej (9 m) dostal v sobotu angínu. K tomu se jestě celej osypal. Vysypaly se mu vystouplé pupínky (nejspíš potničky) a ještě takové flíčky pod kůží (pediatr říká že to jsou petechie). Dostal ATB, už mu zabraly a vypadá docela dobře. Docela mě to vyděsilo, při brouzdání na internetu jsem se totiž dočetla, že angína u dítěte je něco jako volání o pomoc a u kojenců je poměrně vzácná. Vůbec nechápu z jakého důvodu by náš prcek mohl volat o pomoc. Ať přemýšlím jak přemýšlím, tak opravdu nevím co by ho mohlo trápit. Je to naše druhé dítě a je to pohodové miminko které pěkně papá, hezky spinká, umí si hrát. Chodím s ním na rehabilitaci, narodil se totiž poměrně velký - 4,25 kg a 53 cm a měl predilekci. Já nejsem moc velká, takže porod byl náročnější, měl modřinky po obličeji a zlomenou klíční kost. Teď už potíže nemá, cvičili jsme vojtovku, zatím nesedí ale plazí se a začíná pérovat na kolínkách. Takže docela OK. Snad by problém mohl být v té rehabilitaci? Co si o tom myslíte?
Děkuji za názory
Ahoj, nám malej měl angínu ve 3,5 měsících a můžu Tě uklidnit,že volání o pomoc to určitě nebylo:-) a ani mi nikdo nic takového neříkal, bylo to vloni, když mu byly dva měsíce,dostal manžel prasečí chřipku,ze které tehdy bylo šílené halo, okamžitě,když mu to potvrdili,nebylo mu nijak zle,ale púrotože jsme měli doma 8-mi týdenní dítě,udělali mu testy, takže když nám to konečně potvrdili,po čtyřech dnech:-),odstěhovala jsem se s dětma k našim,kde jsem tu chřipklu chytila taky, takže roušky,jen jsem kojila, máma se nám starala o děti, děti , 4r a 2 měs, tehdy nic nedostaly,ale za měsíc chytila dcera angínu a po týdnu se nakazil i bráška, taky bral atb a od tý doby,budou mu dva roky,žádný další atb nebral, je to zdravé dítě,kterému se vyhne i běžný nachlazení,myslím si,že volání o pomoc je blbost:-)
já ti nevím ale streptokok si nevybírá jestli hupsne do krku kojenci či matince. (U nás jsme lehli s angínou všechny tři baby.)
Prostě kolem letěl bacil a ten ho bacil. Pokud by se mu angíny opakovaly nějak více tak bych uvažovala proč (nedostatek nějakého vitamínu B, železo může oslabovat sliznici, či možné narušení imunity třeba alergiií), ale takhle je to dle mého pitomost.
![]()
Tos asi četla na nějakém alternativním webu. Ono se dá říct, že každá nemoc je volání o pomoc, že je ze stresu apod.
Jinak jako bys popisovala syna před rokem a půl. Taky přesně v 9 měsících měl angínu, naštěstí bez petechií, taky se narodil větší, taky jsme cvičili Vojtovku a tenkrátse jen plazil a ještě nestřídal strany. Ale chodili jsme plavat, tak jsem to přičítala tomu, že se asi nakazil na plavču.
Hele, pokud onemocněl jednou, tak bych ty příčiny až tak neřešila, něco jiného by bylo, kdyby byl chronicky nemocný. A Vojtovku cvičte dál, až bude zdravý, nám fakt hodně pomohla.
My už teď vojtovku necvičíme, chodíme jen vlastně na pozorování. Spíš je to takové motivační cvičení. A za jak dlouho se Tvůj malej rozlezl a kdy začal sedět?
Hele, ja jsem treba streptokokovy nosic (a mela jsem hodne i stafylokoky, fuj), proste to skoro porad mam a nevim o tom, nic mi neni..
Ted mel nas malej strept.anginu, takze cela rodina na vytery a zase jsem ho mela jen ja, takze moznaaaa, i kdyz nemusi byt, jsem ho nakazila ja ![]()
Ale spis Dr. rikala, ze je to z toho, jak furt neco olizuje a podobne veci…
Nic jineho ale nemel, ani horecky, nic, zjistili jsme to tak, ze jsem rikala, ze nechce jist, ze je to asi ze zubu… ![]()
Ale starsi mel anignu predtim a ten mel i ty petechie, ale asi spis z kasle, no je to boj…
Mně dr. říkala, že angína u kojence je vzácná, ale vyskytuje se. Stejně jako pátá dětská nemoc u kojence, kterou měla moje dcera..
Nic bych v tom neviděla, alternativám nevěřím.
Prostě se stalo, onemocněl..
Georgi píše:
My už teď vojtovku necvičíme, chodíme jen vlastně na pozorování. Spíš je to takové motivační cvičení. A za jak dlouho se Tvůj malej rozlezl a kdy začal sedět?
Oboje až v jedenáctém měsíci a pak od roku chodil vzpřímený po kolenou a chodit začal až v 16. měsíci. A teď zas řeším, že nemluví ![]()
Tak to je fajn, už jste teda v normě, když nemusíte cvičit.
Teď o tom musím přemýšlet, jestli vážně byla ta Vojtovka pro prcka takový stres, my začali v 8. měsíci, řval u toho teda pěkně, ale zas v rodině máme dyslexii a trápilo mě, že nestřídá ty strany při plazení a nechtěla jsem, aby vynechal lezení úplně, a necvičil propojení mozk. hemisfér. No snad jedna angína za ten benefit do budoucna stála ![]()
Ahojky, to jsi určitě našla na alternativním webu. Pokud si přečteš knihu např. od pana Hrabici / M. Hrabica - Co nám tělo říká anebo po stopách nemocí / tak tam najdeš něco podobného - vysvětlení…
Někdo tomu věří a jiný ne, podlě mě je to cesta jak předcházet nemocem / já sama si myslím, že všechno je o hlavě - stačí když se podíváš na lidi kolem v chřipkové epidemii - proč někdo onemocní a jiný ne, když byli vystaveni zdroji stejně
/… na druhou stranu ji nikomu nenutím. Jen uvádím info, kde najdeš víc.
Syn měl angínu nedávno (s nesrazitelnýma horečkama ke 40) a rozhodně si nemyslím, že to bylo nějaké volání o pomoc, spíš to, že už jak je teplo, tak ho nechám polozit i po trávě, šahá venku na všecko možné, pak samozřejmě ruky do pusy a prostě tam zrovna nějaký streptokok byl a on, protože v takové míře se s ním setkal prvně, tak se nakazil. Hodně jsem si o tom četla a asi nebude náhoda, že jsem narážela na samé takové případy - kojenec kolem 10 měsíců a angína
Je to asi právě tím, jak už lezou, leccos chytají do ruk a ochutnávají. Jinak u nás taky velká porodní váha 4220g, 52 cm, ale porod v pohodě, bez cvičení, motoricky spíš napřed.
Georgi, obe holky mi ted marodi s anginou a pry je toho plno. Nic vic nez streptokoka bych za tim nehledala. Taky jsem kdesi cetla, za u deti do 2 let je angina rarita, mozna se jednou zas zacnou prepisovat knizky. Stejne jako mi neprijde uplne az tak pravdive, ze kojene dite tak casto neonemocni. Malej mohl byt uz predtim oslabenej a pak uz to ten streptokok nemel tak tezky.
inap píše:
Georgi, obe holky mi ted marodi s anginou a pry je toho plno. Nic vic nez streptokoka bych za tim nehledala. Taky jsem kdesi cetla, za u deti do 2 let je angina rarita, mozna se jednou zas zacnou prepisovat knizky. Stejne jako mi neprijde uplne az tak pravdive, ze kojene dite tak casto neonemocni. Malej mohl byt uz predtim oslabenej a pak uz to ten streptokok nemel tak tezky.
No já vím, ale opravdu se ztotožňuji s názorem, že každá nemoc je v hlavě.
nas mladej mel taky anginu driv, nez mel narok a tedka to slysim od kazdyho v okoli. Kamoska dokonce spalu!
Hele alternativni weby vnimej asi podobne, jako weby ufologů.
Jasne, ze psychika a stres cloveka oslabujou a muze si tim zadelavat na ruzne nemoci. Ale z jedny anginy bych zavery nedelala, sama musis vedet, jak je maly po celou tu dobu odolny, jak casto je nemocny, jestli ta rehabilitace ma nejaky prinos apod. A pak je to taky o tom, ze pravda je to, cemu ty veris, to zas pisou v jiny knizce.
Chtěla bych obnovit diskusi. Dcerka 7 měsíců má od soboty diagnostikovanou angínu. Dostala antibiotika (penicilin), která, zdá se, zabírají. Měla vysoké horečky, které klesly. Dr. říkala, že mám sledovat, zda není alergická reakce na penicilin, která se projeví jako červené fleky na kůži. Spíš slité, říkala. Od horečky se jí pak mohou prý udělat i malé flíčky, ale to prý alergie není. Na tělíčku (jen na trupu) má ted takové malé flíčky, tečky (ne pupínky), tak nevím, je to alergie nebo ne?:))) Taky jsem jí bohužel včera dala po koupání nový krém na tělo, tak by to mohlo být i od toho.
Je mi jasné, že nejlepší je zajít za Dr. a zeptat se ho, to udělám, spíš mě zajímalo, zda maminky tady nemají nějaké zkušenosti s projevy u angíny u tak malých dětí. Malá jí dobře, akorát při té vyšší horečce hodně spinkala přes den, ale zase v noci se strašně převaluje sem tam a špatně spí. Dnes v noci i plakala (což není obvyklé), asi z toho, že nemůže spát, a ráno měla opuchlé oči.
Nemáte některá nějakou zkušenost s angínou u miminka?
Díky.