Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
nejspíš potřebuju jenom uklidnit…mám doma ani ne třítýdenního chlapečka. Pár dní po příchodu z porodnice spal normálně, budil se po dvou až třech hodinách na kojení…jenže poslední tři dny usne kolem osmé večer, probudí se v jednu ráno, potom ve čtyři, v sedm a od té doby nespí zase až do osmi do večera
. Maximálně si se mnou na hodinku dáchne,když se mi ho pracně podaří uspat, ale jinak celý den pobrekává. Bříško by ho bolet nemělo, hlad se taky snažím aby neměl, tak kde je problém? Nebo je to normální?
Ahoj. Já moc neporadím, Anežka mi nespala ani v noci (jen od 2h do 6h ráno, a to až do svých 8 měsíců), ale u vás by to mohl být růstový spurt? Zkoušela jsi šátek nebo jiný způsob nošení? To byly jediné okamžiky, kdy Anežka neplakala a častěji usnula (na pár minutek, ale i tak to bylo dobrý). Navíc mě nebolela záda, jako při nošení a jiném konejšení.
Lishaa píše:
Ahoj,
nejspíš potřebuju jenom uklidnit…mám doma ani ne třítýdenního chlapečka. Pár dní po příchodu z porodnice spal normálně, budil se po dvou až třech hodinách na kojení…jenže poslední tři dny usne kolem osmé večer, probudí se v jednu ráno, potom ve čtyři, v sedm a od té doby nespí zase až do osmi do večera. Maximálně si se mnou na hodinku dáchne,když se mi ho pracně podaří uspat, ale jinak celý den pobrekává. Bříško by ho bolet nemělo, hlad se taky snažím aby neměl, tak kde je problém? Nebo je to normální?
Tohle jsem měla taky, malej se naučil spát přes den až od 3M, ať jsem dělala co jsem dělala tak jsem neměla šanci ho uspat
a to ještě chodil spá tak o půlnoci ![]()
Ahoj, malá mi taky po příchodu z porodnice přes den skoro vůbec nespala, furt jen řvala jen u kojení byla zticha, takže jsem nedělala nic jiného, než jen kojila, ale po šestinedělí se to samo upravilo a teď mi prospí minimálně půl dne a v noci spí taky celou noc a to jí jsou teprve 3 měsíce.
Taky bych se přikláněla k růstovýmu spurtu,každé mimčo je jiné a kdyby chtělo tak spinká jak již bylo psané zkus klokanku nebo něco takového mimi bude v klidu že je s tebou a měl by být klid
No, u nás si přítel přečetl, že první měsíc by mimčo mělo spát 16 až 20 hodin denně, a pokaždý, když je malá vzhůru víc jak deset minut, tak je z toho div živej…
![]()
Já bych v tom žádnou tragédii neviděla, neřeknu, když brečí a nedá se utišit, ale třeba u nás je to tak, že je malá někdy vzhůru a pobrekává enom, dokud je v postýlce, prostě chce chovat a pak do hodinky usne. Že se zase za další hodinku vzbudí a chce jíst, to je věc druhá… ale stejně bych řekla, že si i to mimino prostě řekne, kdy chce spát a jíst.
Vivik píše:
No, u nás si přítel přečetl, že první měsíc by mimčo mělo spát 16 až 20 hodin denně, a pokaždý, když je malá vzhůru víc jak deset minut, tak je z toho div živej…
Jj, tohle jsem si taky přečetla. Je mi jasný, že je to průměr, tak by mě zajímalo, které dítě to naspalo za Anežku
. Ona i teď spí víc než jako novorozenec, ale pořád to není ani průměr pro její věk
. Když se narodila Maruška, vypadalo to, že to za Anežku dospává ona, ale trvalo to jen 3m, a pak začalo noční buzení po 1-2h
.
My to měli u holčičky taky tak. A to bylo zlepšení oproti chlapečkovi.
Občas mi teda spala v kočárku, ale někdy ani to ne…
Oba mi začali spávat v roce a čtvrt. Chlapečkovi to vydrželo a spí dodnes, holčička měsíc spí a dva ne, jak se jí zachce.
Je to na dítěti, jakou má potřebu. Já se ségrou jsme byly to samý. Já starší a spala jsem furt, ona mimi a nespala vůbec.
Vydrž. ![]()
u nás to bylo taky tak, jen s tím rozdílem, že jsem pracně uspala a pak spal třeba 10m a nanovo.. pomohl mi baby vak, tam spal docela dlouho a tak ve 3,5 se to celkem upravilo
Když byl Jiřík takhle malinký, taky přes den málo spal (tedy skoro vůbec) a skoro pořád pobrekával. Hodně jsem ho měla u prsu, protože to byl zticha a já si mohla odpočinout. Když u kojení usnul, nechala jsem ho spát na kojícím polštáři a ani se nehnula. Koukala jsem na TV nebo poklimbávala. Taky jsem ho stále chovala, nemohla jsem ho odložit, aby neplakal. Hodně nám v té době pomohl babyvak (šátek na nás byl moc složitý), to měl moc rád a často v něm i usnul.
Co spaní v kočárku, když se jede? Manžel vždycky vyrazil a já si šla na chvíli lehnout.
Na uspávání jako takové byl naprosto super gymnastický míč. Sedneš si na něj a pohupuješ se, mimi to uklidní a třeba i usne. Než jsme to začali používat, nachodili jsme mnoho kilometrů po bytě. Na uklidnění taky pomáhal fén. Malý přestal plakat a používali jsme jeho nahrávku z mobilu i při tom uspávání (než jsme ho začali učit usínat samotného, uspávání u nás vypadalo: kojení, zavinovačka, tichý šum fénu z mobilu, pohupování na míči). Okolí mi tehdy říkalo, abych si ho nenechávala spát na ruce, že si na to zvykne, abych ho pořád nechovala, že si musí poplakat, ale já myslím, že tohle klíštěcí obodobí, kdy se mimi nedá odložit ani na minutku, je normální. Přejde to, vydrž. ![]()
Ahojky,ani nevíš jak tě chápu..měli jsme s malým to samé.. Byl to opravdu drsný začátek
u nás se to vše srovnalo,když jsme nasadili probiotické kapičky,srovnalo se mu tím zažívání-bříško a teď už máme jen pohodu. Vím že jsem jak reklama,ale nedám na ně dopustit,ikdyž jsou drahé. ![]()
http://www.probiotickekapky.cz/…ipravku.html
A nemůže být přecpanej? Jestli často ublinkává, může to být z bolení bříška.
Ahoj Lishoo,
máme hodně podobný příběh
- máme 7 týdenní mimčo, kdy po příchodu z porodnice spala cca první dva dny tak 3 hoďky přes den a pak už ani ťuk. Takže celý den hopsáme na míči, houpeme v houpačce Hacka (bez toho bych se asi zbláznila, i když nesmíme přestat houpat… sice nic neuděláš, ale odpočineš si), kojíme, takhle to jde od rána až do 20ti, kdy se jí snažím prostě udyndat u prsa, jinak jedem zase míč, Hacka atd.. Poslední novinka je ta, že od 18ti do 20ti je to i na míči totál nespokojené miminko, respektive je jak skotský počasí, chvíli se usmíva, pak řve, povídá a pak zase řve. Prostě je protivná jak činže… Moje ségra měla taky takový dítě, takže s tebou soucítím ![]()