Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přeji pěknou neděli maminky
Moc ráda bych znala vaše názory či zkušenosti.
Můj syn (4r) v pondělí chytil zánět spojivek a mě v noci z úterka na středu chřipka( podruhé tento rok
) Ve čtvrtek začly teploty i prckovi a přidal se kašel. Dávali jsme Stpotussin. Ale v pátek k večeru se dost zhoršil, kašel byl stále víc suchý, hodně dráždivý. Plus do toho teplota nad 39. Dala jsem mu teda na noc půlku Dithiadenu a sirup a co chvíli pouštěla studený vzduch.Po něm se to trochu zlepšilo, ale jen na chvíli. No a včera večer při čištění zubů jsem si všimla, že má dost oteklé mandle a na nich bílé čepy. Dnes ráno když přijel muž z noční jsme jeli na pohotovost s podezřením na Angínu. To se potrvdilo. Dostali jsme Ospen a mám dělat zábaly.
A teď mi jde o to, že mi pan doktor sdělil podezření na mononukleosu. A malý ji prodělal minulý rok na jaře, neměl tehdy vůbec chycené játra, dietu měl stejně jako „karanténu“ 3m a vyšlo nám to akorát na začátek školky. Taky tehdy prodělal angínu.
Ptám se tedy, zda s tím někdo nemáte zkušenosti, že by se takto ta mono vrátila? Nebo má to ve zvyku vracet se? Třeba v podobě těch angín a podobně?
Zase máme preventivně dietu, ale pak dr řekl, že máme na KO k dětské až po dobrání ATB. Určitě ji budu volat, ale říkám se jestli nás třeba neměl poslat na stěry.
Co myslíte? Chci už aby mu bylo zase dobře a pokud to bude možné, chci zabránit tomu aby ho to potkalo znovu. Je strašné vidět v takové stavu dítě, které normálně i s teplotou je schopné lítat, řádit jakoby mu nic nebylo ![]()
A neměl preventivně odebrat krev, když měl podezření??? dcera to tak měla
@pannda píše:
A neměl preventivně odebrat krev, když měl podezření??? dcera to tak měla
No nevím jak to funguje na pohotovosti, myslela jsem že mě pošle za dr hned v pondělí, ale řekl že až po dobrání, nebo pokud by se to nějak zhoršovalo. Zase ten dr tam je primář infekčního, prý kapacita.
Ale předpokládám že krev mu naše dr určitě vezme no. Ale já myslela že po prodělání mono se už takhle znova nevrátí ![]()
Ten minulý rok, jsme totiž byli taky na te stejné pohotovosti, taky s angínou a ten stejný dr. Ale tehdy už jsme věděli, že má mono i z krve. Měl jeden specifický příznak. Takže ani odebírat nemusel.
@Dadulina já měla mono už přec 14 lety, ale vím, že mi odebírali krev na pohotovosti a výsledky posílali dětské dr. Ale pokud se nepletu, tak mono můžeš mít jen jednou za život, takže to mi přijde divné.
Já jsem jako dítě taky dost trpěla na angíny, ale nemělo to spojitost s tou mononukleózou, mívala jsem je spíš před ní než po ní.
@Hoa Mai Taky jsem myslela, že se nevrací. Tak mě napadlo, jestli třeba nebyla špatně vyléčená, nebo nevím. Normální stravu jsem zaváděla postupně a ani ted nevařím nějak extra nezdravě. Říkal, má zvětšené uzliny krom krku i v podpaží, tak proto.
@Dadulina No radši bych šla na odběr krve dřív, než po dobrání ATB. A syna nesledovali na infekčním? Mě tehdy sledovali docela dlouho, přes půl roku, a to jsem taky měla spíš lehčí formu.
Já tě zas nechci zbytečně strašit, ale zanedbaná mono není žádná sranda, tak by asi bylo dobré vědět přesně, na čem jste a případně to pořádně léčit.
Ne na infekčním jsem vůbec nebyli, ale dr dělala průběžné krevní testy dokud prokazatelně neklesly ty akutní a nezačaly se zvyšovat ty dlouhodobé. Tehdy ten dr z infekčního říkal, že k nim máme zavítat jenom pokud se to zhorší.
@Dadulina možná holky sledují víc, protože to může mít vliv i na plodnost, u kluků nevím. Ale na ty odběry bych pro jistotu zašla.
Mono muzes mit klidne 2× za zivot EBV nebo CMV etiologie.. ale muze to byt bezna angina ![]()
ospen je nasazeny spravne. Maximalne v pondeli dr zavolej, co a jak, jestli odbery jo nebo ne. Taky podle stavu.. pokud bude po 48-72hod antibiotik ok, tak bych se klonila k angine a odberama prdolku nestresovala.
No ty odběry si do syta užil už minulý rok. Taky doufám, že je to jen angína. Minule to byl EBV. Jak by zas přišel k tomu druhému… ![]()
Ted už jenom malého donutit mít na krku ten zábal ![]()