Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj.
Zajímalo by mne je-li nutné dávat vždy u angíny antibiotika.
O co jde. S manželem jsme v pátek večer odpadli. Příznaky podobné. Zvýšená teplota, pálení v krku, já navíc silnou vodovou rýmu.
U něj se to moc nelepšilo (hlavně ten krk), tak byl dneska u Dr. Přišel s tím, že má angínu a aniž by Dr. pátral jaká je (jeslti virová, či bakteriální), nasadil atb. (je to stará škola, nemá CRP)
Myslím, si že pokud tam půjdu já zítra, dostanu je taky.
A mně se do nich moc nehce.
Dávájí se pokaždé atb, nemo mám šanci, když si zítra zajdu na ORL, že je nedostanu?
Mohu jít na ORL bez doporučení praktika (kartu tam mám)?
Děkuhi za odpovědi
Tak pokud je to angina v pravem slova smyslu zpusobena streptokokem, tak tam si myslim, ze neni o cem mluvit a pekne si dat ty atb. Virovou teda dr poznala kouknutim do krku. A jeste delala vyter a ten to potvrdil. U nas tedy ma i ten streptest, stoji asi stovku a je hned hotov, ale ten pozna jenom streptokoka. My tedy chodime na ORL bez doporuceni, ale to asi zalezi na dr. A dokonce u nas to rozlisovala podle pojistovny, nekdo musel mit doporuceni.
Ahoj, pokud tě pálení v krku trochu přejde po vypití horkého čaje tak je to virové a ATB nejsou třeba. Měla jsem hodně často angíny a nakonec mě pomohla mořská voda. Na Orl by ti měli udělat výtěr a pak ATB podle toho co najdou.
Moje doktorka dělá CRP… Ono to vždycky nemusí být prokazatelný pohledem. Já měla před 3 týdny taky angínu a přitom jsem neměla v krku čepy, ukázal to až ten test, že to je bakteriální!… Někdy mi totiž začíná rýma strašnym bolením v krku!
Postup by měl být následující - pokud není jasně prokazatelná angina nálezem v krku - hnisavými ložisky, tzv. čepy, měl by se udělat výtěr z krku a na základě toho se přesně určí, o jaký druh koků se jedná a následně určit ATB.
Dnes se často používají širokospektrální ATB, ale potvrdili mi v prosinci na infekční klinice, že nejlepší je klasický Penicilin.
Na bakteriální ATB a na virovou ne. Měl by udělat výtěr, ale to většinou nedělají a určitě CRP, podle toho pozná o jakou jde. CRP se dá brát z prstu a je to rychlovka. Hned ví výsledky. Na ORL někdy chtějí doporučení a jindy ne. Zavolej si tam. Ale neměli by chtít. Většinou jde o virovou angínu a na tu bohužel nic není. Maximálně cucavé tabletky a nějaké to kloktadlo. Plus Paralen. Já nejsem zastáncem ATB, ale pokud výsledky ukáží, že je třeba, tak se nedá nic dělat. Jsem zdravotník, tak vím o čem mluvím.Zrovna teď jí mám a naordinovala jsem si tady tu léčbu a už je mi líp, ale nemívám teploty, takže je to celkem v poho.
Já myslím, že potřeba nejsou, že to lze zvládnout i jinými léky, ale já mám u angíny vždycky tak hrozné bolesti v krku, že si vždycky pro atb jít musím…
Fajn, zajdu si na ORL.
Manželovi totiž Dr. tvrdil, že výsledky testů by byly za týden a to už může být za tu dobu vyléčený.
Samozřejmě, pokud tam bude streptokok, tak co se týče atb. není co řešit. To bych vzala i holky na konrolní testy k dětské, než by se jim něco rozjelo…
No rozhodně o důvod víc vyrazit zítra na ORL, abych věděla na čem jsem.
Podle mě, co doktor, to názor. Dcera měla angínu, dostala atb. Kvůli stěhování jsme změnili lékařku a ta při pohledu do karty s tímto postupem nesouhlasila a divila se tomu, že ona by je rozhodně nedala ![]()
Fen-fire píše:
Podle mě, co doktor, to názor. Dcera měla angínu, dostala atb. Kvůli stěhování jsme změnili lékařku a ta při pohledu do karty s tímto postupem nesouhlasila a divila se tomu, že ona by je rozhodně nedala
jinak ještě můžu doporučit sprej do krku - JOX, sice drsné, ale výborná záležitost......několikrát denně stříknout na mandle......... ![]()
Dorothea píše:
proto je právě důležité, aby se udělal výtěr z krku, tím se odhalí původce angíny a ATB, které na něj zabírá.........já měla anginu v listopadu, snad po 10ti letech, byla jsem líná jít ke své mudře na výtěry, tak jsem zašla na pohotovost, vyfasovala nějaké širokospektrální ATB, to mi to zaléčilo na týden a pak vypukla znova.....a to už jsem skončila na infekční klinice s píchaným Penicilinem.Fen-fire píše:
Podle mě, co doktor, to názor. Dcera měla angínu, dostala atb. Kvůli stěhování jsme změnili lékařku a ta při pohledu do karty s tímto postupem nesouhlasila a divila se tomu, že ona by je rozhodně nedala
No mně se právě ten Augumentin taky moc nelíbí. Ale tak trochu ho chápu, manžel trpí na zápaly plic… Ale je mi hasný, že já bych ho nafasovala taky, i když jsem atb měla naposledy snad před 20-ti lety právě při angíně a to byl samozřejmě penicilin.
Ahoj.
Tak já nakonec žádnou angínu nemám. Je to jenom viroza, takže si o tý manželově diagnoze myslím svý. Na druhou stranu jsem samozřejmě ráda, že nemusim řešit potencionálního streptokoka doma u dětí…