Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, kdysi jsem zakladala dotaz, jestli dat dite do anglicke skolky ci ne, takze ted pokracujeme. ![]()
Syn chodi do anglicke skolky druhym rokem (maji dve ucitelky, jedna mluvi cesky, druha anglicky plus dochazi i rodily mluvci na dopoledne). Chodi sice jen pulku tydne, nicmene opravdu me prekvapuje, ze pomerne dobre uz rozumi a obcas i neco sam rekne (spis ve skolce, doma jsem to obcas jen ze srandy zkusila a taky si nekdy anglicky cteme a koukame na Peppinu v anglictine).
Problem mam ten, ze bych strasne rada, bay na zakladce bylo nejake pokracovani, coz je ale v Brne, kde zijeme, docela problem. Je tu sice Intenational school of Brno, kde se vyucuje i anglicky, nicmene to je uplne mimo realizovatelny financni limit. Jedna soukroma ZS s rozsirenou vyukou anglictiny ( ta by sla, ale natresk je tam takovy, ze spis s tim pocitat na 80% nemuzu) a pak par zakladek, kde maji vyuku Aj od 1. Tridy, ale stylem jedna, dve hodiny tydne.
Mam dojem, ze to, co se mu doted vtisklo, pujde na zakladce do haje, tak premyslim, co s tim.
mate nekdo zkusenosti, ze jste meli dite v anglicke skolce a pak uz nebyla moznost mit podobny styl vyuky i na zakladce? Nebo co byste radili? Staci jen mit nejaky krouzek anglictiny po skole? Ja sama ho tezko budu ucit, muzu si s nim jen dal maximalne cist…
Dik za nazory a zkusenosti.
Tak jednoduše, pokud u vás není žádná základní škola, která by opravdu hodně podporovala jazyky (já chodila na jazykovou základku, nicméně stejně od první třídy bylo jazyka jen pár hodin týdně, určitě né každý den), tak je jediným řešením mu zařídit soukromé hodiny ![]()
Urcite bych anglictinu nejak dal rozvijela - pohadky, chodit nekam na doucovani…aspon neco. Myslim, ze v tomto veku uz solidni zaklad ma, sice pozapomene, ale velmi snadno to pak obnovi a urcite to bude mit snazsi.
my mozna budeme resit podobny problem, dcera je v nemecke skolce a nevime jestli tu zustaneme, mozna se postehujeme dal, treba do jine zeme, nebo se i vratime. Bude mit minimalne dva roky. Taky se to budu snazit v ni nejak pestovat, ale holt, nez zacne ten jazyk delat ve skole, tak to asi budeme pytlikovat vselijak. Neverim, ze by se nam mimo nemecko podarila nejaka nemecka skola. ![]()
Zeptám se tě z čiré zvědavosti - neber to, prosím, jako rýpání, fakt ne! Proč tě jako prvořadé zajímá na základní škole, jestli bude moct pokračovat v angličtině? Co vztah k češtině, všeobecný rozhled, vztah ke vzdělání do budoucna, čtenářská gramotnost -proč jen angličtina?
@hanka.br. Teda to je fakt zvlastni dotaz…Premyslim, co je na tom nepochopitelnyho…Vztah k cestine- pochopila jsem, ze rodina zakladatelky je cesky mluvici, tak je asi prirozeny, ze o cestinu strach mit nemusi…Vztah ke vzdelani do budoucna…to nechapu uz vubec- asi si dnes sedim na vedeni ![]()
Hanko ver, ze to me zajima taky, dokonce uz i vim, ktera skola by asi tak splnovala me pozadavky na vzdelani obecne, tohle jen vypichuju, protoze chci zkusenosti s anglictinou. Pro me je anglictina opravdu dulezita, resp. vidim na nem, jak je to jine, nez jsem to mela ja, ktera se ji opravdu zacala ucit az po vejsce (na stredni jsem ji sice mela taky, ale nenaucla jsem se vubec nic, a to myslim vazne a prijde mi to tristni!). Byla bych moc rada, aby mel dobry rozjezd s cizim jazykem a rada bych vyuzila to, co se nam naskytlo a mohla to dal rozvinout. Puvodne jsem ho ani do anglicke skolky davat nechtela, byla to spis shoda okolnosti, ale je neuveritelne videt, jak to ty deti nasavaji a jsem z toho uprimne nadsena.
Rada bych mu umoznila se anglictinu naucit dobre, tak aby mu prave i pomahala v dalsim vzdelavani.
@suvik, tak víš co.. o tom to právě celé je. Přesně proto jsem vždycky odmítala dát děti do jazykových školek, do školek Montessori atd. atd… protože to je jednorázová záležitost, což si 90% maminek batolátek neuvědomuje.
Současný systém školství na podobné věci není zařízen. Pokud dáš dítě do státní školy, všechno ostatní, co jsi doteď investovala do tohoto „nadstandardu“, půjde do háje. Jedinou možností jsou soukromé hodiny navíc… případně výuka dítěte doma, ale to pochopitelně není pro každého.
@hanka.br. píše:
Zeptám se tě z čiré zvědavosti - neber to, prosím, jako rýpání, fakt ne! Proč tě jako prvořadé zajímá na základní škole, jestli bude moct pokračovat v angličtině? Co vztah k češtině, všeobecný rozhled, vztah ke vzdělání do budoucna, čtenářská gramotnost -proč jen angličtina?
Taky mi tvůj dotaz příjde hodně zvláštní ![]()
bez AJ se dneska lidi neobejdou, je nutná.
@suvik Uplne ti rozumim- jazyky to je Achillovka naseho vzdelani si myslim. Idealni je pravidelnej kontakt s rodilym mluvcim, sledovani filmu v originalnim zneni- deti jsou jako houby, ale taky rychle zapomenou a je pravda, ze kdo umi poradne anglicky, tak se dostane v podstate ke vsem informacim.
Ja bych rekla, ze pro vuber skoly nemusi byt uplne zakladnim to, jestli je tam ve vyuce hodne anglictiny… to tim nejspis melo byt receno. Anglictina neni nas matersky jazyk a doucit se da ruzne, ale je smutne, kdyz dite neumi cesky( a ze by tady takovych bylo). Ja teda mam taky pro vyber skoly jina kriteria.
A AJ s rodilym mluvcim jsme diteti zaridili odpoledne - i tak, Anglicanku z nej neudela.
Vic mi zalezi na tom, jakeho maji ucitele ve skole( to bude pro dalsi rozvoj meho ditete daleko zavaznejsi), jestli dokaze deti nadchnout a neco je naucit.
Příspěvek upraven 13.10.13 v 21:38
Ja toho nadstandardu ale vubec nelituju, netyka se to jen anglictiny, tyka se to celkoveho pristupu k detem a koncepce skolky. A i kdyz je to blby a mam smulu s tim, ze navaznost zatim neexistuje, cim vic lidi to takto bude chtit delat, tim vic je moznost neco zmenit! A pro me dite je to rozhodne plus. ![]()
Byla bych rada, kdybyste se drzely tematu prosim, neresim to, co je dobre pro vas, resim to, jake maji zkusenosti rodice, ktere uz meli deti v anglicke skolce. Pro me je anglictina pomerne prioritni.
Mam kamaradku, ktera mela holcicku taky v anglicke skolce. Ted chodi do normalni skoly a rozdily mezi nasimi detmi nepozoruju( mozna me dceri jdou jazyky trochu lip
)
@hanka.br. já se zakladatelce nedivím aj je v dnešní době fakt důležitá kdo neumí aspoň jeden cizí jazyk tak je fakt divní to je názor hodně lidí co mi tohle řekli
Mroe dekuji ti tedy za zkusenost, jsem rada, ze mas pocit zadostiucineni a preji ti, ze tvou dceru cizi jazyk bavi. ![]()