Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý večer,
uvažujeme o novém psím kamarádovi a padl nám do oka bulík
. Prosím, pokud jsou zde majitelky tohoto plemene, o pár informací o soužití s tímto plemenem. Ráda bych se zejména dozvěděla, zda je možné bulíka vycvičit tak, aby byl schopen venčení na příhodných místech na volno, tedy aby byl odvolatelný..a potom také, zda rád gaučuje, pokud třeba počasí nebo výjimečný program nepřeje dlouhé vycházce..pokud by byl někdo ochoten doporučit chovnou stanici, třeba formou SZ, budu ráda, co jsem zatím vyčetla, je plemeno poměrně zatížené zdravotními problémy. Moc děkuju za odpovědi!
@Petulie máme fenku, rok a půl. Pořizovali jsme jí na začátku mého těhotenství ke dvěma fenkám jezevčíka. Začátky mazec - chovatelka nám říkala, že pokud přežijeme první rok, tak už všechno
Přežili jsme - v podstatě ani nic moc nezničila, ale spíš lovila - nohavice, jezevčice. Musela být nonstop pod dohledem. K dítěti by v tom štěněcím věku určitě nebyla - strašně ostré zuby, veliký stisk, neohrabané nemehlo. PO roce se zklidnila, gaučink je oblíbená disciplína
Vycvičit se určitě dá, doporučila bych co nejdřív cvičák - školčičku, aby si štěně zvykalo na jiné psy a alespoň základní výcvik. Určitě nepořizujte bez PP (skrz ty nemoce), my máme z Bílé Dámy. Syn bude mít teď v lednu rok a fenka se k němu chová skvěle, už není střelená, takže nehrozí, že ho „přeběhne“, nechá si od něj všechno líbit - prsty do očí, tahání za ucho atd. Samozřejmě bez dohledu bych je spolu nenechala.
Jediná nevýhoda pro nás je, že šíleně prdí - co jsem slyšela, je to pro bulíky typické a je to dost obtěžující. Krmíme granulemi, možná po mase to takové není, to nemohu posoudit… ale je to fakt mazec ![]()
Hanha, moc děkuji za odpověď! o jiném než s pp psíkovi neuvažujeme, na chs se podívám, díky! ![]()
naši předchozí psy taky dost prděli, tak snad tohle by nás nerozhodilo
ale je fakt, že krkání a prdění zmiňují majitelé bulíků často, takže možná si to nedovedu reálně představit ![]()
Petuli, je to silné plemeno a chce důslednost. Když se povede povahově, je to ten nejlepší pes a parťák na světě!!! Miluje děti, dokáže se sžít i s jinými zvířaty, zvlášť pokud je k tomu veden od malička. Velmi nutně vyžaduje přímý kontakt s člověkem. Pokud mu majitel povolí postel, není výjimkou, že Tě vzbudí nemožnost dýchat a tma - bulík si lehl přímo na Tvůj obličej. Nemyslí to zle, naopak, miluje Tě. Je schopný povalit Tě láskou. Je to takový tank. Proto u dětí hlídat. Oni si to ani neuvědomují.
Bulík je komik. Miluje být středem pozornosti a bavit celou rodinu.
Rozhodně je teplomilný.
Má široké využití - bude dělat to, co jeho pán. Pokud je jeho pán povaleč, bude jeho nejoblíbenější činností gaučink. Pokud budeš chtít sportovat - je dobrý i v aglity. Taky obrany nebo naopak canisterapie. Samozřejmě všeho s mírou.
Je to ale tvrdohlavec a to, co ovčák pochopí na potřetí, bulík pochopí tak na popadesáté. Tedy pochopí možná dřív, ale udělá až se mu chce. Výcvik drilem u něj nefunguje. Musí ho to bavit, takže hrou. Jinak máš smůlu.
Fenky bývají zvladatelnější a tolerantnější ke psům. Samci se perou častěj (ale je mnoho výjimek). Pokud se ale rvou, bývá to ošklivé, je to velmi silné a odolné plemeno, které se dříve využívalo v myslivosti na černou.
Sice trpí na nemoci (málo plemen ne), ale lze tomu předejít výběrem po testovaných předcích. Dnes už testuje dost chovatelů. Klidně pomůžu.
Kalíšku, moc děkuju za odpověď! ![]()
Pes s náma určitě bude spát v posteli, jinak to neumíme
O naší důslednosti teda dost pochybuji, neumíme vychovat ani děti
Vždycky jsme měli psa - kluka, teď bychom rádi pro změnu zkusili fenečku. Cvičák už jsem si našla, alespoň na ty základy poslušnosti, větší ambice, než občas psa pustit na volno, nemám. Za typy na chovnou stanici budu ráda, děsí mě špatný výběr chovatele, to se nám u posledního pejska dost fatálně vymstilo ![]()
Kalíšku, je nádherná! přesně tak jsme si vysnili naši buličku - zlatou s bílými znaky ![]()
My jsme měli chovku, vybírali jsme jen testovaného a hodného ženicha. Ale chovka už je pasé. Já bych se především zaměřila jak na zdraví (testy), tak i povahu rodičů (nejlépe předků). Moje fenečka má povahu komplikovanou a to je pak hodně tvrdý život. Má to po předcích. Kupovala jsem ji impulsivně a málo se zajímala.
Jak budu mít chvilku, napíšu Ti do SZ mé doporučení, odkud bych brala. Tady je odkaz na všechny chovky: http://www.bulterierclub.com/index.php?…
@Petulie píše:
Ráda bych se zejména dozvěděla, zda je možné bulíka vycvičit tak, aby byl schopen venčení na příhodných místech na volno, tedy aby byl odvolatelný..
Neexistuje plemeno psů, které by se nedalo takto vychovat. Pouze minimum konkrétních jedinců napříč plemeny. Přivolání je schopno 99,99% všech psů.
@HanHa
Ja sa spytam len na jedno, to ako pises, ze si pes necha pacit,,prsty do oci, tahani za ucho, atd",tak to nechavate dieta robit a len dohlizite aby bol bulik v pohode?
@miisenka syn má necelý rok, mezi obývákem a zbytkem domu máme „mříž“, aby mohl být v obýváku „navolno“ - syn visí na mříži z jedné strany, bulina je namáčklá z druhé - odhánět jí nebudeme
to že se vzájemně oblizují a „týrají“ prstama do očí je jejich vzájemná dohoda. Jezevčice takhle „týrat“ nemůže - ty se nenechají, odejdou od něj. Bulině to očividně nevadí. Samozřejmě už teď synovo chování korigujeme. Pokud jsou všichni v jedné místnosti, tak dohlížíme, aby se k sobě vzájemně chovali pokud možno hezky.
Spíš jsem chtěla napsat, že co by si jiný pes rozhodně nenechal líbit, tak bulík bez problémů přejde a očividně mu to nevadí. ![]()
Takhle zas bulina „týrá“ syna
- olizováním krku - si nemají myslím co vyčítat (syn se u toho řehtá, aby si někdo zas nemyslel
)
Tu nejde aby si nekdo nemyslel..sama som mala psa typu bull a teraz cakam na stenustko, budeme brat v unoru..ale co neuznavam je dloubani, tahani atp..pes si to necha libit, ale otazne je ci sa mu to libi..ale kazdeho vec..