Anglický jazyk

Anonymní
28.6.22 23:22

Anglický jazyk

Dobrý večer všem,
jsem učitelka na gymnáziu a učím dějepis a ruštinu. Bohužel ale příští rok se ruština na naší škole učit nebude, jelikož se na ní přihlásilo málo studentů. Tím pádem bych učila pouze dějepis a i plat by šel dolu… Pár let zpátky jsem už přemýšlela, že bych se naučila anglicky a dále ji šla učit. Je to dobrý nápad? Mám cca 10 let do důchodu. Musela bych znovu na fakultu? Nebo máte někdo zkušenosti s,,přeučením” z RJ na AJ? Je to těžký jazyk se srovnáním s ruštinou? Budu moc ráda za Vaše odpovědi. :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4164
28.6.22 23:29

Nezlob se, ale tohle narychlopřeučování byla z nouze ctnost cca tak v letech 1990 až 1992.
Dneska už tohle myslím akceptovatelné nebude (naštěstí)
Nemůžeš přejít na jiný gympl?
Učit soukromě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
28.6.22 23:31

My jsme měli takovou angličtinářku na základce. Přeučenou z ruštiny. Řekněme, že jsem pak naštěstí měla možnost naučit se anglicky jindy a jinde :) Myslím ale, že tehdy začala moje fascinace nad tím, kolik času se dá naprosto neúčelně ztratit v systému veřejného vzdělávání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22258
28.6.22 23:38
@Anonymní píše:
Dobrý večer všem,
jsem učitelka na gymnáziu a učím dějepis a ruštinu. Bohužel ale příští rok se ruština na naší škole učit nebude, jelikož se na ní přihlásilo málo studentů. Tím pádem bych učila pouze dějepis a i plat by šel dolu… Pár let zpátky jsem už přemýšlela, že bych se naučila anglicky a dále ji šla učit. Je to dobrý nápad? Mám cca 10 let do důchodu. Musela bych znovu na fakultu? Nebo máte někdo zkušenosti s,,přeučením” z RJ na AJ? Je to těžký jazyk se srovnáním s ruštinou? Budu moc ráda za Vaše odpovědi. :)

Vzpomínám si, jakou legraci jsme mívali z učitelek jazyků, které byly zjevně jen asi tak o 3 lekce před námi… :mrgreen: :mrgreen:

Bez ohledu na všechny formální předpoklady a požadavky - toto je 10 let před důchodem a (předpokládám) s nulovou počáteční znalostí angličtiny hoooodně špatná cesta. Nemáš nejmenší šanci doučit se tento jazyk tak, abys mohla dělat kvalifikovaného pedagoga gymnazistům… před nimi nebudeš ani o ty 3 lekce, ve většině případů spíš tak o deset pozadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2458
28.6.22 23:54

Radši bych si našla nějakou možnost přivýdělku jinde - v jazykovce nebo online určitě o ruštinu někdo zájem mít bude. Vždyť by velká část těch gymnazistů uměla anglicky líp než ty. Přeučení by v tomhle případě šlo třeba u češtiny pro cizince, ale ne u cizího jazyka. Tam trvá dlouhé roky, aby člověk dosáhl úrovně, na níž je schopný jazyk efektivně předávat dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
529
28.6.22 23:55

Tak ja sla na rustinu na zakladce a dodnes lituji nebot na stredni vsichni navazali na nemcinu a ja se ucila od základu a byla pozadu. Nemcina mi je dodnes cizí.

A co zkusit naucit se zaklady anglictiny potrebne jen pro prijimacky a maturitu? Nebo pro zakladku? Tam je to specificke a nemusi se umet uplne vsechno. Jako privydelek na vlastni pest.
To by jiste bylo realne pokud mas nadani na jazyky a ne tak tezke, aby se to nedalo.

Příspěvek upraven 28.06.22 v 23:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30462
28.6.22 23:56
@Anonymní píše:
Dobrý večer všem,
jsem učitelka na gymnáziu a učím dějepis a ruštinu. Bohužel ale příští rok se ruština na naší škole učit nebude, jelikož se na ní přihlásilo málo studentů. Tím pádem bych učila pouze dějepis a i plat by šel dolu… Pár let zpátky jsem už přemýšlela, že bych se naučila anglicky a dále ji šla učit. Je to dobrý nápad? Mám cca 10 let do důchodu. Musela bych znovu na fakultu? Nebo máte někdo zkušenosti s,,přeučením” z RJ na AJ? Je to těžký jazyk se srovnáním s ruštinou? Budu moc ráda za Vaše odpovědi. :)

Ne, je to fakt hloupý nápad. A nedělej učitelkám ostudu tím, že se na tohle ptáš. Mně to zní jako provokace a snaha ukázat, jak je úroveň vzdělání u nás fakt mizerná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9466
29.6.22 00:00
@Anonymní píše:
Dobrý večer všem,

Ahoj a jiný jazyk, než ruštinu, neumíš? S angličtinou bys začínala úplně od základů? To by ses několik let nejspíš musela učit, aby ses vůbec na angličtinu třeba na pedagogickou fakultu dostala a pak 5 let studia, nevím, jestli to třeba vůbec jde kombinovaně… to bys akorát tak přišla do toho důchodu.

My měli angličtinu na gymplu, neučila nás sice přeučená ruštinářka, ale i tak to byla naprostá tragédie a poslední rok ti, kteří nechtěli z angličtiny maturovat, tak seděli vzadu a hráli piškvorky. Takže si neumím představit, že by ses to rychle z ruštiny přeučila, navíc je to úplně jiný jazyk.

Nebo nemohla bys jít studovat ještě něco jiného? ZSV si často lidé berou k dějepisu. Ale teď už se stejně konaly přijímačky, tak by to šlo až za rok. Nebo třeba informatiku, nebo tělocvik bys učit nemohla? Nevím, asi je to blbost, ale jen tak přemýšlím… Nebo češtinu. Nebo učit v nějaké jazykovce ruštinu, ve větších městech by ses mohla uchytit třeba. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1389
29.6.22 01:09
@dracula-s píše:
A co zkusit naucit se zaklady anglictiny potrebne jen pro prijimacky a maturitu? Nebo pro zakladku? Tam je to specificke a nemusi se umet uplne vsechno. Jako privydelek na vlastni pest.
To by jiste bylo realne pokud mas nadani na jazyky a ne tak tezke, aby se to nedalo.Příspěvek upraven 28.06.22 v 23:57

To myslis vazne?!? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
529
29.6.22 01:36

@Birdonawire
A co konkretne? Človek, ktery ma nadani na jazyky se s prehledem nauci co potrebuje.
A ze na doucovani a pripravu žáků, studentu nepotrebuje být vystudovanou učitelkou AJ je uplne normalni.
Doučují i studenti, kterým AJ jen jde a maji to jako přivýdělek. Na to abys naučila děcka na přijímačky, maturitu nebo doučovala děcka na základce fakt nepotřebuješ být „rodilý mluvčí“. Osnovy jsou osnovy…
Polovina ucitelu AJ, kteří uci na odbornych SŠ jsou skutecne velcí amatéři a děcka to daj. Asi se probuď.
Vidělas někdy zadani AJ na prijimackach nebo u maturit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27087
29.6.22 02:07
@Anonymní píše:
Dobrý večer všem,

Rusky i anglicky jsem se ucila ve skole. Rusky se domluvim, anglicky ne. To asi tak k tomu rozdilu (uplne jiny styl gramatiky a velka odlisnost slovni zasoby).
Pokud ty sama anglicky neumis, tak bys byla pro studenty nestestim. Ber na ne ohled. Pak se nedivme, ze je velky odpad u maturit, kdyz nemaji slusnou vyuku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
29.6.22 02:58

Jo taky jsem zazila preucenou rustinarku na gymplu, koncem 90.let, to fakt ne…uprimne, 10 let do duchodu, to das tezko. A pristi rok tim nevyresis 100%. Nevim, jestli je anglictina tezsi nez rustina nejak objektivne, je to uplne jiny system jazyka, funguje jinak, nez slovanske jazyky…doufam, ze dnesni gymnaziste ji uz ovladaji natolik, ze jim ucitel-zacatecnik fakt nestaci. Teda vim, ze ucitelu je nedostatek, ale to fak chudak deti, to uz se lepe nauci z videi na netu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5879
29.6.22 04:08

Vzhledem k tomu, že dnes mají některé děti AJ už ve školce a nejpozději ho mají v 6. třídě(v případě druhého jazyka),tak furt budou na tom líp. Takže když už učit jazyk, tak český.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
29.6.22 04:59
@Anonymní píše:
Dobrý večer všem,

Na základce jsem měla angličtinu v devadesátkách, na malé škole. Učitel dvě lekce před námi. Asi padesátník v té době. Jako pro děti, co měli předtím 2 roky ruštinu, to asi „stačilo“. Ale dnes bych se s tím před děti na základce styděla předstoupit. Je to jiné než ruština, asi moc nejde říct, zda je těžší. Někdo se nové jazyky učí lehce. Nechce se mi věřit, že jsi angličtinou zcela nepolíbena :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
29.6.22 05:07
@dracula-s píše:
@Birdonawire
A co konkretne? Človek, ktery ma nadani na jazyky se s prehledem nauci co potrebuje.
A ze na doucovani a pripravu žáků, studentu nepotrebuje být vystudovanou učitelkou AJ je uplne normalni.
Doučují i studenti, kterým AJ jen jde a maji to jako přivýdělek. Na to abys naučila děcka na přijímačky, maturitu nebo doučovala děcka na základce fakt nepotřebuješ být „rodilý mluvčí“. Osnovy jsou osnovy…
Polovina ucitelu AJ, kteří uci na odbornych SŠ jsou skutecne velcí amatéři a děcka to daj. Asi se probuď.
Vidělas někdy zadani AJ na prijimackach nebo u maturit?

Jestli se má potřebu zeptat na epipi, jestli je angličtina „těžší“ nez ruština, tak mi nepřijde, že by jí šlo jak z praku. Akorát se před staršími dětmi zesměšní. Nebudou na její hodiny rádi chodit. Jak jsem psala, v devadesatkách jsme s otevřenou hubou koukali na učitele, jak „plynule“ čte nějaký text. Je škoda, že o ruštinu není takový zájem, pořád jí mluví dost lidí. A řekla bych, že vzhledem k politické situaci by bylo fajn, kdyby víc lidí rozumělo těm žvástům z východu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze