Angličtina u dětí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
539
14.2.13 12:16

Angličtina u dětí

Ahojky maminky.. chtěla bych slyšet Vaše názory na Angličtinu. Všude jí strkaj ikdyž malý ani neumí pořádně česky. Jsem čech a chci aby malý uměl česky ne jenom anglicky. Ve školce jí taky budou mít tak malý asi bude doma. Bude zmatený ještě z čj a budou do něj rýt AJ?? A ve škole v první či druhé třídě učit zlomky? to mi přijde uplně uhozený :-/ :zed: Nevím co si o tom myslet v této zemi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Dean Hanson
14.2.13 12:22

Neboj, potomek zmatený nebude. Z angličtiny se toho sice moc nenaučí, ale zvykne si na tón řeči, zapamatuje si pár frází a další učení ve škole pro něj bude daleko přirozenější. Syn chodí do anglické školky rok a vždycky se tam hrozně těší. Oni na t jdou docela nenásilnou metodou a já občas zírám, že když mu pustím anglickou pohádku, opakuje mi některá slova a říká, co znamenají :-)

• Citovat
  • Upravit
Luci 2010
14.2.13 12:23

Souhlasím s vámi. nejdříve dobře česky a pak další řeč. ale doba je prostě taková blbá. k zápisu do první tříky chtěli po dceři nejen pár písmen, ale také znalostijaké je první a poslední písmenko ve slově, hlavní město Anglie…valila jsem oči. anglicky barvy, zvířata, počítat. Je to normální státní škola, jen s rozšířenou výukou jazyků.
Takže někdy je prostě potřeba jít s dobou. A pokud je člověk proti, musí bojovat :-)

• Citovat
  • Upravit
4476
14.2.13 12:25

Muj osobni nazor je ten, ze cizi jazyk by se melo ucit dite az ve chvili, kdy zvlada jazyk matersky. Takze pokud nezijeme v bilingvalni rodine domnivam se, ze nejaka anglictina pomalu uz v jeslich je akorat tak vytahovani penez z kapes rodicu. Kurzy casto nenavazuji, v prvni tride se u nas ve skole uci znovu a znovu to, co se uz ucili ve skolce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
14.2.13 12:26

Hlavně klid… tak tragické to nebude, dcera (4 r) chodi do angličtiny od svých 22 měsíců a rozhodně si nikdy nic nepletla. Děti mé známé mluví třemi jazyky (česky, polsky, německy), mluví na ně tak rodiče a prarodiče už od narození a rozhodně v tom nemají guláš. Argument typu „neumí pořádně česky, proč ho učit anglicky“ neuznávám. Tvé dítko česky určitě umí - i když to tak možná zrovna teď nevypadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3Lu
14272
14.2.13 12:43

Ahojky, jsem učitelka angličtiny :lol: :lol: :lol:… Můj názor je - nic se nemá přehánět. Pokud dítko bude dělat pouze základy formou rozkazů sit down atd. a písniček, nevadí to. Nicméně nejsem zastáncem přeučování dětí :-). Dle mého názoru stačí milující rodiče, kteří přečtou pohádku, ukážou v lese zvířátka a rostlinky a budou se prostě dítěti věnovat, pak z něj jistě vyroste chytrý člověk. Navíc, ono s tou aj je to těžko, já učím děti od 3. třídy do 9. a pak také manažerskou angličtinu. Stejně to, co se naučí ve školce, či někde jinde, se potom budou znovu učit na základce. A pro mě je třeba problém pak sladit třídu - protože při otázce - kdo už něco umí anglicky - zvedne ruce tak třetina třídy a ta se první měsíce nudí a „předvádí“, že už na rozdíl od jiných něco umí. Tím se mi zabrzdí děti, jejichž rodiče je na jazyk nedali a cítí se pak špatně…Takže já bych nejraději - bud at umí celá třída základy, nebo nic :mavam: :mavam: :mavam:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
14.2.13 12:55

@kaspluc Já patřila mezi ty „zabržděné“ děti, ale asi to nebylo tím, že by mě rodiče na angličtinu nedali (v té době asi ani tolik možností nebylo :think: ), ale prostě mi to nešlo a připadala jsem si jak tele. Angličtinu „bohužel“ celkem hodně potřebuji i nyní a stále mi dělá velké problémy. Nechci aby na tom mé děti byly stejně jako já, proto jim angličtinu dopřávám už nyní, chodí tam rády a těší se. Nevidím na tom nic špatného a to, že v budoucnu jejich spolužáci budou třeba ti „zabrždění“ neřeším - to už není naše chyba, ale spíš v systému.

EDIT: Myslím, že jsme milující rodiče, knížky čteme denně a celkově se dětem věnujeme dost - jen navíc jako bonus, chodí na angličtinu :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
14.2.13 12:59

@kaspluc A nedalo by se vyuzit toho, ze nektere deti AJ uz umi a zapojit je do vyuky? Preci nemusi prednaset jenom ucitel, deti se mohou ucit od deti. Me by se napriklad i libilo, kdyby hodina ciziho jazyka probihala opravdu „CELA“ v cizim jazyce. Taky takove to, jedeme tempem nejpomalejsiho mi pripada hodne divne. Ti nadani se na to vyflaknou a mame tu pak nejaky prumer a stejne nikdo pak jazyk poradne neumi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3Lu
14272
14.2.13 12:59

@eMíša Každého věc, jak si to udělá…My budeme učit všechny stejně..Já to z pohledu kantora vidím tak, jak jsem napsala :mavam:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3Lu
14272
14.2.13 13:02

@74paja No tak u mě hodina jazyka u třetího ročníku začíná audioorálním kurzem a v listopadu se začíná mluvit plně anglicky. Takže to tak je - tedy v mých hodinách. Jinak, děti, které umí více samozřejmě nesedí, mají jinou práci - ale už to je pro některé žáčky demotivující - proč on dělá to a já ono… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
14.2.13 13:05

@kaspluc Tomu rozumím a vlastně jsem za to i ráda :pankac:. U nás se pak učitel bavil jen s několika málo nejlepšími a na zbytek „kašlal“ :zed: Nevím jestli jim to k něčemu v budoucnu pomůže, jen bych chtěla udělat maximum pro to, aby to pak neměly jako já a nepatřily právě do té skupinky nevyvolených.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5799
14.2.13 13:14

Děti jsou v rodném jazyce zakotveni až tak kolem 6 roku věku :think: ve školce to budou mít zřejmě formou kroužku, takže na ní chodit nemusí :think: nikdo tě nemůže nutit, pokud nebudeš chtít. Ale v MŠ to nebude určitě systematické učení, ale poslouchání písniček, možná pár slovíček… starší syn chodí na AJ vyučovanou formou Helen Doron a moc se mu to líbí, nenutili jsme ho, dali jsme mu na výběr, baví ho to a sám chodí, jak se co řekne. Mladší chce teď hrát pexeso se zvířátky a chce abych mu je říkala v AJ, nijak ho neučím, jen po mě opakuje, jestli si něco zapamatuje nesleduji. Ve škole se učí zlomky až v druhé třídě v druhém pololetí a je to pomoc při sčítání a odčítání čísel do stovky, při přechodu přes desítku, myslím, že to hodně dětem pomáhá. Já nejsem zastáncem školského systému v této zemi, nelíbí se mi, ale některé věci bych neměnila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
375
14.2.13 13:14

Ahoj, o efektivitě výuky jazyků malých dětí už proběhly zajímavé výzkumy (např. http://www.ped.muni.cz/…u_Najvar.pdf) - ale i další. Vesměs se shodují v tom, že pokud se dítě učí jazyk pár hodin do týdne (ve školce, v kroužcích atd.), tak je ten přínos tak minimální, že se rozhodně nic nestane, pokud tam dítě chodit nebude a začne až klasicky ve škole. Paradoxně výuka od MŠ může naopak i uškodit - děti se tam naučí v nejlepším případě barvy, zvířata, pár písniček atd., ale to se např. 10 leté děti naučí během pár týdnů taky..
Nejhorší pro výuku jazyků je, když student pořád dělá to samé dokola (mění se učitelé, přejde do jiné školy atd. - namá ve výuce návaznost) a X let se plácá pořád na jednom místě a nikam nepokročí. To je tak demotivující, že se mu postupem času vytvoří blok a k cizímu jazyku získá úplnej odpor.
Takže se neboj, že bys dítěti uškodila, pokud ho na angličtinu nedáš.
Moje zkušenost je taková, že nejlíp a nejrychleji se jazyky učí lidi na gymplu a na VŠ - mají motivaci (chtějí zápočty, dobré zaměstnání atd.) a hlavně už jsou schopni o jazyce přemýšlet, ne jen tak papouškovat…
Takže podle mě výuka jazyků ve školce - proč ne, ale větší přínos než pro dítě to má pro růst našeho HDP :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172
14.2.13 13:16

Ty nejmenší děti se neučí angličtinu klasicky, že by do nich někdo hustil slovíčka. Správná angličtina pro nejmenší vypadá jen tak, že si s dětmi v angličtině hrají, takže se jim začne zaštipovat stejně jako mateřský jazyk, naposlouchají ji a do budoucna jim to velmi usnadní učení angličtiny. Často se to ještě spojuje se znakováním (třeba Go Kids) což dětem pomůže vše pochopit. S češtinou to nemá nic společného a nemá to na ni vliv. V dvoujazyčných rodinách je krásně vidět, jak je dítě schopné vnímat a bravůrně přepínat mezi dvěma jazyky právě díky tomu, že se mu zavštípili hned v dětství oba jako mateřské. Ani čeština ani angličtina pak pro tyto děti není cizí a už ve školce jsou děti schopné komunikovat oběma jazyky bez problémů, hned a bez rozmýšlení. S češtinou nemívají tyto děti problémy. Když se setkávají poprvé s angličtinou až na základní škole, už je to pro ně jazyk zcela cizí a vždycky o něm budou muset přemýšlet a „drtit“ se ho, jako jsme to měli my. Samozřejmě záleží na kvalitě lektora, zda se mu podaří děti zaujmout a angličtinu jim nenásilně vštípit, měl by na to mít kvalifikaci pro práci s takto malými dětmi né to být jen lektor angličtiny, protože styl výuky je prostě úplně jiný. Ve školce si to bohužel často pletou a místo aby to byla jen „hrací“ lekce v angličtině, to znamená že děti dělají to co obvykle, akorát s nimi lektorka komunikuje jen v angličtině bez používání češtiny, tak tam sedí lektorka, která běžně učí velké děti nebo dospělé, má otevřenou učebnici, ukazuje jim obrázky a říká to je „car“, to je „dog“ a to je právě úplně k ničemu. Styl výuky je prostě úplně jiný než u starších dětí a musí se to umět. Pak to smysl má a veliký. Právě ty rozkazy sit, down a pod, to je styl výuky pro ty starší né pro mrňata. A další chybou je jak říká kaspluc, že každá kvalitní škola by měla děti rozdělovat do skupin podle úrovně, my to tak měli i „za krále klacka“, nechápu že to ještě dneska jinde nedělají, nehledě na to, že učit angličtinu třicet dětí ve třídě najednou už je samo o sobě skoro k ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
14.2.13 13:23

@peta h :palec: Jednoznačně souhlasím. Neslibuji si od toho, že děti budou v první třídě mluvit plynule, ale že se jim to bude lépe učit. U mě to funguje tak, že nejdříve vidím „auto“ a pak až „car“. Naše děti v angličtině prostě vidí „car“. Nemyslím si, že umět anglicky znamená naučit se slovíčka a gramatiku, prostě se musí anglicky i myslet - ale to se pravděpodobně jen na základce nenaučí. Pokud se pletu, tak se omlouvám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí