Angličtina u dětí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3Lu
14272
15.2.13 08:06

@Valerie83 Přesně tak :palec: :palec: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3Lu
14272
15.2.13 08:18

@peta h Ono je ještě blbé, že to má každá škola jinak ten systém… a většinou to záleží na tom, jak se domluví angličtináři :mrgreen:, což je hrůza. Já učím na velké škole a je mi 30 a zbytku tak 150, takže než jsem tam přišla, bylo to jinak, ale změna nastala. U nás je to takto - aj je od 3.ročníku - skupinky po max 15ti dětech. na začátku se neví, jak na tom jsou, tak jsou s kamarády, aby to pro ně nebyl šok, od té 4. třídy se dělí ná úrovně. Což je super potom. Jinak já jsem z rodiny, kde matka mluvila česky, otec anglicky. Tudíž mluvím plynule a pak jsem se začla zaměřovat na výuku právě malých dětí. Nicméně, když mluvíte roky jen s malými, zakrníte vy:-), takže jsem si přibrala i druhý stupeň a po odpoledních manažery… Jak tady někdo psal - celkově systém školství je hrůza u nás. A je to velká škoda. Dle mého - at se na mě nezlobí - to vše je i o nevzdělanosti učitelů, o tom, že učí plno důchodců, kterých se naši ředitelé prostě nemůžou zbavit a pak mladí nemají místa a do škol se nepumpuje nová síla těch mladých, nadšených…ale sedí tam utrápené, unavené babky :,( :,( :,(.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
20.9.14 20:47

Ahojte holky :mavam: Chtěla jsem se vás zeptat, jestli nemáte zkušenosti s angličtinou pro nejmenší od agentury Rytmyk, která pořádá kroužky po školkách. Učí se podle knížky,,cookie and friends".
Ráda bych tam syna přihlásila..
Díky :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Petrkalak
21.4.20 10:00

To záleží u každého. Já jsem pro syna koupil hru, která ho učí anglicky. Takové učení hrou si myslím, že je v útlém věku nejlepší. Takových her je spousta. Podívejte se na eshop aaa-skolak. Mají na výběr z více her pro děti, které je mohou učit. Jen svoje dítě nesmíte nutit, musí chtít samo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.4.25 18:59

Angličtina pro předškoláky

Zdravím, chtěla bych oživit diskuzi. Můj dotaz zní - jak nejlépe naučit předškolní dítě angličtinu?
Vždy jsem byla zastánce toho, ze nejdříve se ma dítě pořádně naučit mateřský jazyk a az poté začít s výukou druhého (cizího) jazyka. Ale…
Máme dceru (4roky) která je neskutečně výřečná. Ma skvělou slovní zásobu a na to že ma jen 4 roky tak zvládá výslovnost všech hlásek kromě ř. Proto bych ji chtěla začít učit, nějak vytvořit prostředí kde pochopí o co jde. Zpočátku sledovala v TV třeba Peppa pig v angličtině. Většinu pohádek česky, ale když ji pustím v angličtině, vidím že se v ději pohádky ztrácí.
Ja sama znám jen základy ( učila jsem se jiný jazyk a ani tam to není žádná sláva :? ) a vím že nejlepší by bylo s ní takto komunikovat. Což ale nejsem nejlepší učitel. Na déčku jsem zaznamenala nějaké pořady pro děti kde se učí anglicky. Znáte nějaký pořad vhodný pro předškolní děti který je dostupný nekde na internetu? Nebo co se u vás osvědčilo, čím se děti nejlépe naučily cizí jazyk?

• Citovat
  • Upravit
2644
13.4.25 19:47
@Anonymní píše: Více

Ja ti asi moc neporadím a vhodnými pořady, ale ségry syn-5let taky odposlouchal AJ z nějakých videí a bavi ho to, tak ho přihlásila na lekce jednou týdně, které vede lektorka na volné noze.

Jinak muzu se zeptat čím to, že ma dcera takovou slovní zásobu? Dělala si něco cilene nebo je taková šikovná a slovíčka pochytala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.25 22:32

@Dn0712 myslím že jsem to nijak zvlášť neovlivnila. Prostě zacala brzy mluvit a vyslovuje opravdu pěkně. Společně čteme, prohlížíme knihy, popisuje co vidí. Nedělám víc než rodiče dětí v okolí. Co slyší třeba v TV, hned používá. Kolikrát mě až zaráží jaké výrazy dokáže vhodně použít.

Proto zvazuji jak ji nasměrovat na cizí jazyk. Na výuku angličtiny s lektorkou nemáme v současné době možnost dojíždět.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.4.25 23:59
@Anonymní píše: Více

A myslíš, že tu Peppu opravdu nepobírá? Protože naše se taky učila na prasátku Peppina. Byla jsem skeptická a taky jsem měla pocit, že se nechytá, ale pak začala používat anglické věty a někde k nim přijít musela. To měla tři, teď má čtyři a sleduje tlapkovou patrolu.
Ale je opravdu velmi chytlavá a hodně brzy mluvila.

• Citovat
  • Upravit
sao
1827
14.4.25 00:14

My u dětí angličtinu vůbec neřešíme, učí se ji samy. Nechodí do školky ani do školy (domácí vzdělávání) a řízenou výuku angličtiny nemají vůbec žádnou. Přesto všichni mluví i píšou anglicky tak, že i mě už dávno strčili do kapsy. Jeden ze synů v 9 letech píše anglicky dlouhá souvětí. A 4letá dcera - ta zvládá všechny „základní“ věty, odpoví na jednoduchou otázku, rozumí pokynům, anglicky napočítá do 10, umí všechny barvy, zvířata, předměty v domácnosti, názvy místností, potraviny… Už si ani nevzpomenu co všechno.

A jak se to učí? Všechny naše děti mají neomezený přístup k technologiím. Starší kluci hrají hry a dopisují si při tom s anglicky mluvícími spoluhráči, sledují videa a filmy v angličtině atd. Jeden ze synů programuje, a tam je ta angličtina prostě nezbytná. 4letá dcera kouká ráda na pohádky v angličtině, např. právě Peppa pig, jak sama zmiňujete, nebo třeba Máša a medvěd. Na další si teď nevzpomenu. Dnes jsem jí k tomu nabídla ještě Wow English TV (na YouTube), to je hodně dobré, rodilý mluvčí vybízí děti k opakování, a mluví opravdu zřetelně, že tomu ty děti rozumí. A je to takové veselé a bláznivé 🙂 Zatím se to dceři líbí, tak uvidíme, nechám to na ní. Jinak nedělám prakticky nic dalšího speciálního. Občas si povídáme anglicky, třeba nad knížkou, nebo jen tak - dávám různé pokyny, otázky… Ale nic z toho jsem ji nenaučila já a má to jen malý vliv bych řekla. Jako hlavní zdroj považuji ty pohádky v angličtině. Že se v tom dítě ze začátku ztrácí, to je normální. To jsem vůbec neřešila. Když jsem se třeba ještě před rokem dcery zeptala, o čem ta pohádka (v angličtině) je, o čem si tam povídají… také řekla, že neví. Ale postupně se začala chytat, pochopila z kontextu, co ta slova a věty znamenají… a že tohle všechno (co jsem vypsala) umí, jsem pak zjistila spíše náhodou.

Děti přirozeně nasávají jako houby a zvlášť v tomto věku je pro ně jakýkoliv další jazyk v podstatě jako druhá mateřština. Nejlepší je nechat je přirozeně nasávat, tak jako se naučily česky, také neděláme nic speciálního, prostě nás slyší, snaží se komunikovat… a naučí se to přirozeně samy. I když si maminky často myslí, že je to jejich zásluha, že to ony své děti naučily mluvit. Není tomu tak ;) Cokoliv je dítě naučí, je vždycky čistě jenom jeho zásluha. Jen mu poskytnout vhodné prostředí 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
14.4.25 00:58

Je to divne. Nekolik let jsem, sice neuspesne, pracovala chvilemi ve skolstvi a deti mely, jak rikate, kolikrat problém s mateřským jazykem, porozuměním textu, atd. Za nas take souhlas s tim, ze cizi jazyk by mel nastoupit az po zvladnuti zakladu. Navic spousta pedagogu neuvedomele stavi sve ego/nekompetentnost nad schopnost nenasilne vstipit diteti vedomosti. Navic je tlaci cas stihnout normy. Vse je o nasich a domnivam se, ze nedokonale zpracovanych skolnich a ramcovych vzdelavacich programech. Cizi jazyky by se hodily spise v sedme tride, az bude upevnen matersky jazyk, misto lepeni barevnych papirku v „pracka ch“ radeji zaklady techniky, literaturu a biglovani se basni z devatenacteho stoleti az spise jako tajmovy obor na strednich skolach a namisto toho radeji rozsirovat vyuku o financni gramotnosti a socialnich dovednostech. Toto vyukove mysleni na klasickych skolach casto chybi, nebo neni v zajmu vetsiny. Nevim, zda mate v okoli jine, nez klasicke zakladni skoly, ale mozna by soukrome zarizeni s inovativnim zpusobem vyuky mohlo byt to prave

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
15.4.25 18:06

Neviem o ziadnom dovode preco by sa mal Cesky/Slovensky jazyk uprednostnovat, zvlast ked sa ho snazime maximalne mozne komplikovat tak aby bol nepochopitelny aj dospelim.

Za mna staci ked sa dieta dohodne v rodnom jazyku, nieje treba aby poznalo vsetky jazykovedne pravidla, vynimky, vynimky z vynimiek atd…

K anglictine: Mal som este v skolke krasnu knizku (tajne, nesmelo sa neviem odkial to rodicia prepasovali), bola velka obrazkova, na kazdej dvojstrane bola nejaka tema a obrazok ktory bol krasne popisany. Pod tym boli mensie obrazky a k nim vety ktore popisovali co na obrazku vidiet.. Sme si s nasimi citavali (oni citali ja som pocuval :-) ) a odtial som sa naucil velmi vela, tie obrazky si doteraz pamatam ake boli krasne…

Dnes mas nespocet moznosti, youtube, rozpravky… samozrejme na prvy pokus sa z nej rodily mluvci nestane ale postupne to pochyti.
Deti hravaju taku hru kde panenke priradujes vlasy, auticku farbu a ten tablet vzdy po anglicky povie a zaroven ukaze co je co… je toho fakt strasne vela…

Hladal som a bohuzial som nenasiel nic podobne ako som mal…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.4.25 12:33

Učení se druhému jazyku nemá negativní vliv na mateřský jazyk. Učili jsme se o tom na škole a jak už tady někdo psal, čím dříve dítě daný jazyk uslyší, tím lépe se ho je schopno naučit. Malé děti jsou extrémně učenlivé, proto se s tím začíná tak brzy. Navíc ve školkách nejde o nějaké biflování se slovíček, ale jak tady také už bylo zmíněno, jde o nenásilnou formu, kdy se zpívají písničky a hrají hry. Obvykle je ve třídě rodilá mluvčí, která neumí česky, ale k dispozici je taky česká učitelka, která v případě potřeby všechno dovysvětlí. Děti si tak zvyknou, že by se měly snažit s ní komunikovat v angličtině, protože jim jinak neporozumí, ale jak říkám, nijak se na ně netlačí :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí