Jinak se vyslovující jméno u dvojjazyčného dítěte

1804
7.2.13 12:57

Jinak se vyslovujici jmeno

Ahoj,

tak jsme se s muzem konecne shodli na jmenu, ale…pise se v obou jazycich stejne, jenze se uplne jinak vyslovuje. Presny priklad me nenapada, ale rekneme treba jako kdybyste pojmenovali dite cesky Jana a to je v anglictine vyslovuje Jane (to se i jinak pise, ja vim…) - to jest uplne jinak. Obema se nam vybrane jmeno moc libi, ale trochu si lamu hlavu, jestli to nebude pro dite moc slozite, kdyz mu kazdy budeme rikat jinak? Mate nekdo podobnou zkusenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
7.2.13 13:00

Myslím, že to je stejné, jako když bych já říkala dceři Magdo a taťka Madlenko.

Nebo si vymyslete nějakou mezinárodní zdrobnělinu, kterou budete říkat oba stejně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
7.2.13 13:01

Prvně bych se pokusila domluvit na jedné společné oficiální výslovnosti… Nakonec stejně bude každý dítěti říkat jinak. Naše děti to zvládají skvěle, moje máma synovi říká Matyášku, tchýně Mates, muž Maty a já mu říkám Matulo nebo Příšerko. U dcery je to podobné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31291
7.2.13 13:02

Myslím si, že to taková zátěž nebude… já mám „prachobyčejného“ honzíka a to bys koukala, kolika tvary ho oslovujeme a víceméně reaguje na všechno ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1804
7.2.13 13:04

@Pipet : Prave, ze je to uplne jiny, ze prvni slabika neni stejna, Magdo a Madlenko je skoro stejny, ale Janicko nebo Džejn ne (to je priklad, opakuju). Jinak zdrobnelinu jsem navrhovala, jelikoz mi to jmeno prijde v cestine mnohem hezci, ale muzovi se proste libi zas ta jeho vyslovnost :). Ale taky si rikam, ze nakonec clovek rika diteti ruzne, ale rikam si, ze neni od veci se poptat po zkusenostech ostatnich…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
7.2.13 13:11

Tak třeba Pepa a Josífek :mrgreen:
Fakt bych si s tím příliš nedělala hlavu… Naonec mu třeba ani jménem moc říkat nebudete a bude to nějaké zvířátko, nebo část těla (pupíček např mám na mysli :twisted: ) a všelijak prostě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
663
7.2.13 13:11

Tak sem napiš konkrétně to jméno ne? :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4257
7.2.13 13:12

Možná myslela třeba Justýnu a v angličtině by třeba byla Džastýn - napsáno foneticky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1112
7.2.13 13:13

Myslím, že to bude úplně jedno. Je to stejné, jako když moje dítě má dvě křestní jména a používáme obě, jak to komu přijde na jazyk, navíc od každého máme několik zdrobnělin a odvozenin. Opravdu jsem si nevšimla, že by to někomu, ať už dítěti, nebo někomu v jeho okolí působilo problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
7.2.13 13:17
@LadyAndy píše:
Tak sem napiš konkrétně to jméno ne? :roll: :roll:

To je tajný právě ;) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
see
727
7.2.13 13:22

Můj brácha je Jan, ale všichni mu říkáme Honzo. A když byl malej, tak se s těma, co ho oslovili Jendo nebo Jeníku, hádal, že on se tak v žádným případě nejmenuje :lol: Vyrostl, pochopil a újmu z toho žádnou nemá :lol: Když ho/ji budete oslovovat tak od začátku, tak si myslím zvykne a nepříjde mu/jí to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5468
7.2.13 13:27

Já nevím, ale mně to přijde normální… jako ne to, že by dítě mělo jméno, které se vyslovuje různě, ale to, že se mu říká různými jmény, která nemají zvukově nic společného…
Honzo, Jendo, Jeníčku… Pepíčku, Josífku… jak už tu zaznělo. Kristýnko, Týnko… Jakube, Kubíčku…

A myslím, že spousta rodin dítě oslovuje střídavě jménem a „přezdívkou“ a děti to berou stejně… My máme Ondru a Příšeráka, normálně na to slyší i mezi lidmi, Klárka a Opice jsou pro ně taky v podstatě synonyma :-D

Příspěvek upraven 07.02.13 v 13:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
570
7.2.13 13:27

Já říkám našemu Tomášovi Tome i Myšoune, a to od doby, co se už jako tříměsíční vyprofiloval jako syčák a nikdy neměl problém s tím vědět, že jde o něj. Taky snad nevoláš do zdi, ale mluvíš na to dítě. Když mu budeš říkat „Blbečku“, taky bude vědět, že je to na něj (vtip…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
7.2.13 13:28

Popravdě moc nechápu ty tajnosti, proč to jméno sem nenapíšeš? jako aby ti to nikdo neukrad? :mrgreen: Pak bychom se mohly lépe vyjádřit, jestli je to divný nebo ne. A taky záleží na příjmení, jak to k tomu v obou formách jde. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2693
7.2.13 13:30

Kamarádky syn má jména rovnou dvě a jen dědeček mu říká druhým jménem protože je stejné jako jeho. A zbytek mu říká jinak. Taky se toho bála a prý v prvních měsících dítě reaguje spíš na ton hlasu a v pozdějším věku si to už prý přebere bez problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí