Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, myslíte že má cenu dávat dítě ve školce na kroužek angličtiny? naučí se něco? Malá má 4 roky, mluví hezky, ale nevím, jestli ji to nebude zbytečně plést. Jaký názor na to máte vy? Děkuji ![]()
Tezko radit, muzu jen prispet nazorem.
Mame ve skolce tu moznost, ale nevyuzivame ji. Myslim, ze na jazyk je casu dost a je to jen tahani penez. Od syna ze tridy par deti na aj chodi, ve tride se tim pak chlubi a nas Ondra (5,5) pochytil barvy, pocitani do deseti a par dalsich slovicek.
Tim chci rict, ze jo, deti jsou uz vnimave na jazyk, ja osobne ale povazuji cilene uceni za casne ve skolce.
A to nemluvim o aj od tri mesicu, to je vubec kalamita ![]()
Myslím, že je to blbost. Pokud by měli rodilou mluvčí, která by na ně mluvila jen anglicky, tak prosím.
Ale angličtina ve školce vypadá tak, že děti sedí v kroužku, učitelka jim ukáže psa a řekne dog, děti opakují dog.
Takže výsledek bude, že bude umět max pět anglickým podstatných jmen.
U nás ji zahrnuli do ŠVP, takže mají všechny děti AJ 2 x týdně po cca 15 minutách a syn se toho naučil dost. Ovšem teď nastoupil do školy, AJ bude mít až příští rok a stejně pojede od začátku. Já v tom velký přínos nevidím.
Vlastní zkušenost - malý chodí do anglické třídy ve školce ( v české nebylo místo). Mají jednu česky mluvící a jednu anglicky mluvící učitelku. Větu sám dohromady nedá, ale umí se představit, zná spoustu slovíček a umí pojmenovat věci denní potřeby. Za mě dobrý, uvidíme jestli to pro něj bude náskok do dalších let.
Obě naše děti chodí na angličtinu od cca 2 let a je to jedině dobře. Dnes je jim 7 a 4 a je poznat, že se učí anglicky, se starším se dá i konverzovat… Naučí se minimálně vnímat cizí jazyk, pár slovíček také, ale jde hlavně o zvyk na cizí jazyk. Děti nemají potřebu si slovíčka překládat, jako to dělají dospělí, jejich mozek to vnímá daleko přirozeněji než náš, uvažují a vnímají „dvoukolejně“, takže za mě rozhodně ano…
Dítě bych tam nedala, je to zbytečné, stejně se naučí kulové. Ve škole bude mít dost času na to, aby se anglicky naučilo ![]()
Osobně bych také nevyužila, přijde mi to zbytečné, hlavně když ve škole se bude začínat od začátku. Myslím, že je lepší, aby se naučilo pořádně česky a pak až anglicky…
Kdyby mela dcera ve skolce cizi jazyk, byla bych jen rada.Nco na vic se naucit nikdy neskodilo. Zalezi, kolik to vam bude stat,ze.Ja dala dceru na kurs aj, v 5.Bavi ji to moc, lektorka leta ucila v Anglii, mluvi na deti jen anglicky. Pochytlia toho dost, vyuka je suprova, zabavna. Pokracujeme i letos, dcera cele leto se ptala, kdy uz konecne! Sice za semestr 3 tis, ale snad se ji to bude do zivota hodit.Moc preji, aby angl. mela na kursu a ve skole pak nemcinu,treba.DOma ma rustinu a cestinu.Je sikovna, v 5 uz cte rusky.Proc to nevyuzit, tu sikovnost a prani se ucit.
Příspěvek upraven 14.09.15 v 10:27
U me to neni o cilenem uceni, ale vnimani jazyka…syn ve skoro trech kouka na pohadky hodne v aj, sam rano hlasi jestli cesky, slovensky, nebo anglicky. Svagrova na nej mluvi ve Skypu jen anglicky, cesky, ani slovensky neumi.Syn to bere automaticky, vnima, bude mit jednodussi uceni jazyka. Barvy a nejaka slovicka umi uz ted.Ale primo vyuka je u predskolacku podle meho zbytecna.Jsou radi, ze zvladnou svuj jazyk. Ovsem formou hry, poslouchanim, to s detmi delam. Jazyk jim neni cizi.
@Moucharda píše:
Obě naše děti chodí na angličtinu od cca 2 let a je to jedině dobře. Dnes je jim 7 a 4 a je poznat, že se učí anglicky, se starším se dá i konverzovat… Naučí se minimálně vnímat cizí jazyk, pár slovíček také, ale jde hlavně o zvyk na cizí jazyk. Děti nemají potřebu si slovíčka překládat, jako to dělají dospělí, jejich mozek to vnímá daleko přirozeněji než náš, uvažují a vnímají „dvoukolejně“, takže za mě rozhodně ano…
Nemyslím, že se jí to bude plést, ale podle mě je to k ničemu. Děti se naučí pár slovíček, rodiče jsou spokojeni, že má dítě náskok, a to je asi tak všechno. Na základce stejně většinou začínají od začátku a děti, které nechodily ve školce, to doženou během několika týdnů.
Moje dcera angličtinou ve školce prošla tabula raza. Myslím, že stejně tak 99 % dětí. Stačí doma pustit anglické písničky, máš to na stejno, slyší i jiný jazyk. Pouštím jim dětské písničky v angl.
Mimochodem, znama ma 2 letou dcerku.Doma mluvi anglicky a spanelsky-Catalansky. A prarodice, ktere bydli dole s nima, cesky. TAkze holka uz zacina mluvit spanelsky, cesky, anglicky a catalansky! Nemluvi, pochopitelne, vse na jedno.Ale ve Spanelsku s prarodici mluvi catalansky, pohadky se ctou spanelsky.Deti jak houba ![]()
@a.n.o.n.y.m.n.í 2 klidne bych dala. Nejde o to, kolik se toho nauci, ale mozek zacne vnimat dalsi jazyk a otiskavat si nove fonemy. Cim driv se dite s cizim jazykem setka, tim lepe. Doma na nej take mluvte anglicky, jednoduche vety…