Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj
budu ráda, když mi napíšete své dojmy a zkušenosti z prvních hodin plavání v kurzech pro předškoláky. Dcera, 4 roky, je úplný neplavec a začátečník, dnes jsme byly poprvé na Šutce. Líbilo se jí to, ale mně bylo divné, že mezi dětmi byly i ty, které uměly splívat. Také se potápěli (ale instruktorka je nenutila), nicméně dcera neumí pod vodou pořádně zadržet dech, takže pak kašle, ale zadržovat dech se neučili (nevím, zda se to vůbec učí). Takže jsem z toho taková rozpačitá. Jinak si ve vodě hráli různé hry, skákali do vody, učili se splívat s destičkou a i plavat znak - vždycky jen chvilinku ty jednotlivé věci.
Záleží na tom, jak je daná škola velká - myšleno počet žáků, kůrzů. a tím pádem monost je rozřadit podle dovedností.
My chodili na plavání už dávno, zpočátku v době boomu dětského plavání, kurzy jak koenců a batolat, tak předškoláků probíhali 4 dny v týdnu, dopo i odpo. Děti opravdu rozřadili jak podle věku, tak podle dovedností. Pak zájem opadl, klidně byly ve skupině 3 a pětiletí dohromady, dovednoti taktž různé. a samo to stálo za prd jak pro ty začátečníky, tak pro ty pokročilejší.
@Cassy25: Samozřejmě v brodítku. Nejbližším cílem je odbourat u dětí strach z vody. Hrají se různé hry - na vodníčka, na čápa, na ryby a na rybáře. Později pak přijde vydechování do vody, prvky aquaerobiku přiměřené pro předškolní věk, následují samostatně pohyby rukou, nohou i splívání. Největší důraz, jako instruktor plavání bych dal na vydechování do vody. To dělá dětem největší potíže a bez zvládnutí tohoto prvku se plavat nenaučí. Hodina musí mít spád a neustále střídat hry a cvičení. Hlavně buďte bez o obav. O dítě je určitě dobře postaráno a metodiku nácviku instruktoři spolehlivě ovládají. Podívejte se jakou má plavecký výcvik u nás tradici. Před více než 2OO roky J.J.Ryba učil děti plavat. Bohužel načerno, neboť nenašel pochopení ani u vedení a jen u málo rodičů /tak bohužel chodí/, marná byla argumentace, když se z nějakého důvodu octnou ve vodě, tak se zachrání jen ten kdo umí plavat. Prostě ho ze školy vylili a basta, jakýpak novoty. No všechno zlý pro něco dobrý, alespoň měl víc času na skladatelství a Česká mše vánoční taky není marná.
@Lama Lama: Promiň, nechci se Tě nijak dotknout, ale tak jak probíhaly kurzy když si chodila do školy, to mi trochu připadá jako krátce po tom Rybovi. Teď je to podstatně sofistikovanější. Řeč byla o předškolním plavání, školní nás nezajímá a plavání batolat už vůbec, to bysme za chvíli řešili sex ve vodě a pod vodou a to si žádá samostatná témata diskusí. V předškolním plavání se nic nerozřazuje, rozdíly mezi dětmi jsou minimální, nikdy jsem s tím neměl sebemenší problém. Jistě, některé dítě je jako štika, ne-li přímo žralok a jiné se podobá línovi. Při hrách se to srovná a ti pomalejší se snaží dohnat čipernější kamarády. Nejsem ale takový optimista, musím objektivně přiznat, že 1 až 3 ze sta se nikdy s vodou neskamarádí. To je ale stejně jako u lyží, kola, tance a celé řady dalších činností, na které bychom narazili. M.
@kerim52 píše:
@Lama Lama: Promiň, nechci se Tě nijak dotknout, ale tak jak probíhaly kurzy když si chodila do školy, to mi trochu připadá jako krátce po tom Rybovi. Teď je to podstatně sofistikovanější. Řeč byla o předškolním plavání, školní nás nezajímá a plavání batolat už vůbec, to bysme za chvíli řešili sex ve vodě a pod vodou a to si žádá samostatná témata diskusí. V předškolním plavání se nic nerozřazuje, rozdíly mezi dětmi jsou minimální, nikdy jsem s tím neměl sebemenší problém. Jistě, některé dítě je jako štika, ne-li přímo žralok a jiné se podobá línovi. Při hrách se to srovná a ti pomalejší se snaží dohnat čipernější kamarády. Nejsem ale takový optimista, musím objektivně přiznat, že 1 až 3 ze sta se nikdy s vodou neskamarádí. To je ale stejně jako u lyží, kola, tance a celé řady dalších činností, na které bychom narazili. M.
dávno, myšleno před 2-3mi lety, když staršímu bylo 3-4 a chodil na kurzy předškolního plavání. Před tím chodil do plavání batolat s rodiči.
A rozdíl mezi 4letými byl teda safra velký. Začátečníci se báli vody, hlavu nepotopili, o skákání nebyla řeč. Mladší dcera, jsou jí čtyři. Přeplave bez pomůcek sama pětadvacítku bazén, skočí šipku. Ty hodiny s dětmi, které do té doby měli minimální kontakt s vodou oproti dětem, které chodili do bazénu na kruzy již několik let vypadali úplně jinak.
@Lama Lama : Souhlas, i mezi 4 letými mohou být velké rozdíly. Pokud máte dima takhle talentovanou plavkyni, tak ji přihlaste do plaveckého oddílu. Začínat v prvních 10 lekcích skákat (byť do brodítka) nebo potápět hlavu do vody je nesmysl. (Takový instruktor nepatří k přeškolákům). Maximálně tak „foukat polívčičku“ dělám se začátečníky. Předchozí zkušenosti s vodou jsou důležité, ale taky se často setkávám s tím, že ta zkušenost je dost negativní (dítě si asi loklo) a pak už před návštěvou bazénu souhlasí spíš s návštěvou pekla. Šipka je už vysloveně záležitost školního plavání a na nižším stupni je dobře provedená šipka spíše výjimka. Ale budiž, Vaše dcera patří do plaveckého oddílu. Teď ale malé odlehčení (přečetl jsem v dámském časopise). Když se sejdou alespoň 2 či více dam tak zjistí, že každá má, když ne geniální, tak alespoň nejšikovnější dítě, nejchytřejšího psa a nejpitomnějšího manžela. Tak sportu zdar. Mirek.
@Cassy25 pokud se nic nezmění ani na 2 hodině tak se zkus domluvit s instruktory. Dcera vloni začala taky chodit jako začátečník a první hodinu byli všichni pohromadě a taky už se měli potápět, což dcera neuměla. Hned na další hodině děti rozřadili do 3 skupin podle pokročilosti. Takže pak byla ve skupině kde se vše učili.
@kerim52 ne, plavecky oddil neni reseni. plavajici ctyete dite je fut normalni dite, ktere si chce hrat. a ne plavat s o dva roky a vice starsimi detmi sem tam byt s prvky zabavy. resenim je najit plaveckou skolu pro predskolaky, kdy nepovazuji rozzarovani zbytecne a jsou si vedomi rozdilu mezi plaveckymi dovednostmi predskolaku. a musi byt samo dost velka, aby tam plavajicich ctyrletaku bylo vice. idealne prave navazujici na plavani batolat, kde jen jdnoho dne matka vyleze z baZenu na breh stane se divakem.
Máte někdo zkušenost ještě s jinými plaveckými školami v Praze kromě Šutky?
@Lama Lama: Hledala bys zbytečně, plavecké školy pro předškoláky žádné nejsou. To snad chápeš.
ja myslela plavecky kurz. Líbí se mi plavecke kurzy Jany Boubínové na Slavii a Activity club na Olšance. Ale ráda bych slyšela něčí zkušenosti.
@kerim52 píše:
@Lama Lama: Hledala bys zbytečně, plavecké školy pro předškoláky žádné nejsou. To snad chápeš.
ale jsou.
ne primo skola pro prodskolaky, ale plavecla skola, kde maju kurzu pro predskolaky dost, umi je rozradit a vymysleg jiny program a lekce pro plavce a jiny pro neplavce, ctyrlete