Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Známí jsou v Irsku už asi 7 let, před rokem se jim narodila holčička a žije se jim tam čím dál hůř.. Chlap přišel o práci, kde roky dělal, ne a ne najít novou, zdravotní péče kolem holčičky naprd, v jednom kuse volají do Čech a nechávají si něco posílat. Silně uvažují o návratu.
Může to být jen jeden konkrétní případ, ale pokud vím, je to tam teď s prací výrazně horší než před třeba pěti lety.
UK před 2-3 lety hodně škrtalo, byly i protesty, stávky, ale taky museli začít šetřit a ubylo hodně takových těch státem placených a dotovaných míst, narostla nezaměstnanost.
Prvne bych si rovnala, jak se tam hodlate zivit. Co umite, jazyk a jakou. zivotni uroven si predstavujes.
Uprimne, ja bych bez jiste dobre placene prace pro chlapa nejela.
My tam žili (bez dětí). Šli jsme tam, protože tam manžel byl povýšen v rámci svého zaměstnání, já tam byla v domácnosti. Žili jsme v bytě 2+1, nájem jsme platili v přepočtu 20 tis. Kč bez energií. Asi záleží do jaké lokality byste chtěli, my žili v Surrey. Já osobně bych tam s dětmi a přítelem, který neumí anglicky nešla bez toho aniž bych tam měla sehnanou kvalifikovanou práci s pravidelným příjmem. Nevím jakou práci máš tady v ČR. Podle mých zkušeností je tam vše dražší než v ČR (jídlo, služby).
@pikola po zkusenosti z Irska vim, ze bez prace to nejde, o tom zadna a ja ani neumim sedet doma. Zivotni uroven? Nepotrebuji luxus, staci normalni ziti.Tady jsem proste nestastna…Prave o chlapa se bojim, neumi anglicky, tady praci ma, zijeme od vyplaty k vyplate.
Nevim no, stale premyslim…
A proc jsi v.cz nestastna? To neni.o.tom, ze v jine.zemi to bude lepsi, na.to bych se neupinala.
@pikola ani nevim…napr. v tom Irsku to bylo jine, lidi byli jini, hodni, pomahali atd, penize hezke, byla jsem tak nejak stastnejsi… ![]()
Aleb o jsi tam byla bez deti, ne? Tak jestli vas uzivis vsechny, proc ne, ale neprepocitavala bych jejich platy a nase, tam je zase jina zivotni uroven
V te dobe jsem mela jen dceru, ale je pravda, ze byla v CR a za mnou litala 1× za 2mesice nebo ja do CR, pak jsem ji tam mela 2mesice. Neprepocitavat vim, to je blbost, na to jsem taky prisla.Jen nevim, jestli by chlap sehnal aspon nejakou praci(umyvani nadobi, ve sklade atd) casem by se urco chytl jazyka, nic jineho by mu nezbyvalo. A co se tyce dei, myslim, ze pro ne by to bylo taky velke plus, umeli by jazyk, ktery je svetovy.Ano,muzou se ho naucit i tady, ale proste mne to tahne tam.
A ty by jsi tam delala co? Nespolehas se doufam na nejakou pomoc od statu a davky, ne?
@pikola to vubec! chci normalne do prace. V Dublinu jsem delala servirku, urcite bych dostala referenci.Jen potrebuji dopilovat jazyk, nez bych tam jela.
A tady v Čechách sis nezkoušela najít práci? Třeba by sis tu našla něco lepšího než tam? Kamarádka chtěla žít ve Španělsku, ale po všech stránkách to tam bylo horší, tak se vrátila do Čech.
Ahoj, uz delsi dobu premyslim, ze bych odjela do Anglie.ALE nevim, jak to tam ted je co se tyce prace.Mam 2 deti ve veku 6,2 roky.Pred 2 lety jsem byla v Irsku, kde jsem pracovala 15mes, dneska se biju do hlavy, ze jsem se vubec vracela do CR. Holky, ktere tam jste a mate deti, jak se vam tam zije? Jak to snasi deti? A co prace? Anglictinu se ucim, bez ni bych tam nejela. Dalsi vec je ta, ze pritel anglicky neumi, proto se boji a moc nechce do UK. A co skoly? Jinak mne jeste zajima, jaky obnos sebou, kdyby jsme se rozhodli? Je tu hodne diskuzi, ale vsechny stareho data. Dekuji vsem, ktere mi odpovi