Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, jsem narozena 3.12. Takže čerti k nám přišli hned v mých přesně 12-ti měsících. A naši říkají, že tenkrát dali čertovi dudel a ten si ho odnesl. Večer mě prý mamka dala do postýlky a když jsem začla natahovat, tak mi řekla, že dudel odnesli čerti, jestli je má zavolat, aby ho donesli zpět. A JÁ PRÝ VEHEMENTNĚ KROUTILA HLAVOU, ŽE NE. Teď mám 13-ti měsíčního syna a kývat hlavou na souhlas nebo nesouhlas vůbec neumí. Některé věci už dobře rozumí, když řeknu, že jdeme papa, jde si sednout k botníku, když se zeptám, jestli bude papat, tak začne tleskat a říkat „mam mam“ jako mňam mňam - to je jeho první a zatím jediné slovo, na obrázkách ukazuje některé věci a zvířata, takže některé věci protstě rozumí. Ale to kývání hlavou vůbec. Jen by mě zajímalo, kdy to začli dělat vaše děti? A hlavně doufám, že se to tady nezvrtne v hádku tak jako snad v každé diskuzi
Nevidím v tom žádný problém, že to ještě neumí a nešílím, že není normální. Prostě mě to jen zajímá ![]()
Syn (14 měsíců) kroutí hlavou jen když mu rvu do pusy něco co nechce jinak ano/ne nedělá. považuju ho za normálního taky mě nenapadlo, že už by to měl umět ![]()
Tak asi to bude individuální… náš dělá hlavou nenene už od 9. měsíce, teď je mu 10měsíců a kolikrát to opravdu udělá, že něco nechce. Když už třeba nechce papat, tak dělá hlavičkou nenene, nebo když ještě nechce spinkat a já ho dám do postýlky…
Ale zas neumí paci, paci, což už plno dětí v jeho věku dávno umí… ![]()
Můžu tě uklidnit. Můj malej má 25 měsíců a dotď hlavou nekývá. Na „ne“ teda kývá, ale na „ano“ ne. To si nahrazuje úsměvem. Když se ho třeba zeptám jestli chce mlíčko a on roztáhe pusinku do širokýho úsměvu, vím že chce
„Ne“ říct umí, ale neříká ho jako odpověď. Jen kývá hlavou, jako že ne. On ještě moc nemluví, takže se spíš stále dorozumíváme znaky
Všemu rozumí co se po něm chce, ale odpovídat je línej
![]()
Syn ma 20 mesicu, krouti hlavou na NE uz dlouho, nevim od kdy, ale kyvat ANO neumi ani ted. Ano ani nerika, kdyz s necim souhlasi, tak se jakoby uchychtne.
Nene dělaly obě děti určitě už před prvním rokem, malá kývá že jo asi měsíc (takže 14 m), malý kýval až o dost později - už přesně nevím, ale vím, že to moc nechápal - že je to pro ně asi těžké ten pohyb. Malá s tím taky chvilku bojovala ![]()
Ale samozřejmě každý to má jinak.
Ahoj malá mi dělá nenene taky od 9 měsíců, i to řekne nenene, hlavně když řikám tytyty tak ona začne kroutit hlavičkou jako že nenene ale přitom se tomu směje a stejně si jede po svým
takže tomu nejspíš nerozumí nebo nechce ![]()
Jeee to jsme před pár dny řešili s manželem.. Našemu je 9,5 měsíce zatím nekývá
, ale že se mu něco nelíbi to najevo dát umí : NE NE NE NE NE a tak dál ![]()
@Hanule81 píše:
Ahoj malá mi dělá nenene taky od 9 měsíců, i to řekne nenene, hlavně když řikám tytyty tak ona začne kroutit hlavičkou jako že nenene ale přitom se tomu směje a stejně si jede po svýmtakže tomu nejspíš nerozumí nebo nechce
ten náš taky říká nenene
někdy, když ho chi přebalit a on nechce, tak to nenene říká tak nešťastně
tak dva týdny pozoruji, že opravdu už ví co je to nenene a kroutí hlavičkou
@Hanule81 píše:
Ahoj malá mi dělá nenene taky od 9 měsíců, i to řekne nenene, hlavně když řikám tytyty tak ona začne kroutit hlavičkou jako že nenene ale přitom se tomu směje a stejně si jede po svýmtakže tomu nejspíš nerozumí nebo nechce
To si piš, že rozumí velice dobře ![]()
Moje 16m dcerka uz umi kyvat jak ano tak ne. Ja ji to prikladne ucila a kyvala jak osel, ale vysledek se dostavil a krasne se spolu domluvime.
Tak Samuel už jasně oznamuje, že nenene… sice si to nespojuje s tím, že něco nechce, ale používá to, když ví, že něco/někam nesmí. Leze směrem ke kočičím miskám, zasekne se před nimi a kroutí hlavou, že nenene. Míří na chodbu, u futer se zastaví, lapne na zadek a zas si tak pro sebe kroutí hlavou, že nenene.. kývání na „jo“ mu přijde strašně směšné, nepoužívá, ještě nezkoušel.
Uvědomuji si jen neteř, že kývala hodně před rokem. Ale u každého to je jiné.