ANTI "Dítě vítáno"

5527
6.10.09 10:19

ANTI "Dítě vítáno"

Ahoj maminky,
nevím, jak stručně a výstižně nazvat diskuzi, kterou zakládám.
Po včerejší návštěvě jedné brněnské restaurace se mi dodnes svírá žaludek a mám velmi nepříjemné pocity z toho, jak může být někdo tak arogantní, neurvalý a bezohledný k matce s kočárkem. Zvlášť jedná-li se o luxusně se tvářící restauraci.
Jistě jste slyšeli o akci „Dítě vítáno“, kdy dostávají některé restaurace a jiné podniky hvězdičky za vstřícnost k dětem. Existuje něco jako „Dítě nevítáno“? Kde si můžu postěžovat za přístup ke mně a na to, jak je se mnou zacházeno?
Pokusím se co nejstručněji popsat to, co se nám včera stalo:
Chodíme už víc jak rok cvičit do jednoho klubu v Brně. Ve stejné budově se nachází též restaurace, která se tváří luxusně a také ceny tomu odpovídají. Na oběd tam chodí zejména manažeři a podnikatelé, které láká určitě příjemné prostředí a určitě také to, že je zde na výběr z 5 meníček. Vzhledem k tomu, že je tento objekt postaven na dost odlehlém místě, nemáme v podstatě jinou možnost, kde si s holkama dát oběd a kafíčko po náročném cvičení ;) A kde je problém? Uvědomujeme si, jak pro někoho může být dítě na obtíž, takže pokaždé, když docvičíme, nakrmíme děti, přebalíme a dáme do kočárku, jezdíme po okolí, dokud nám děti neusnou. A pak se spícími dětmi zajdeme do restaurace, kde nechceme obtěžovat uvnitř a „zabírat tam místo“, takže zajdeme na krytou zahrádku, kde zaparkujeme kočárky tak, aby se jim nemuselo vyhýbat, a jdeme si sednout jako každý jiný host. Děti spí, nebrečí, neběhají… my sedíme a v klidu se chceme najíst. Netoužíme po přebalovacích pultech, neobtěžujeme kojením, jídelními židličkami, ohřevem jídla… Takto to praktikujeme už víc jak rok. Nikdy se personál netvářil příliš friendly, ale to jsme zkously. Včera to ale vyvrcholilo. Když jsme přišly, slušně pozdravily a mířily s kočárky na zahrádku, vyjel na nás číšník s tím, že na zahrádce neobsluhuje. (Přitom to nikde na dveřích napsáno nebylo a dveře na zahrádku byly otevřené.) Řekly jsme, že si tedy objednáme uvnitř, ale seděly bychom rády venku. OK. Objednaly jsme si. Přinesli studenou polévku. Budiž. Pak následoval hlavní chod a komentář číšníka: „Děvčata, ale už toho mám opravdu dost! Jsem nachlazený a nebudu nikde běhat povenku. Uvnitř bylo místo, tak jste mohly nechat kočárky venku a sednout si dovnitř.“ My jsme na něj hleděly s otevřenou pusou a ani jedna z nás tří se nezmohla na jediné slovo. Teda vlastně kromě jedné, která mu řekla, že nemůžeme nechat dítě venku bez dozoru. Nic na to neřekl a bouchnul dveřmi. Moučníku (součásti menu) jsme se nedočkaly. Zaplatit jsme šly dovnitř, kde nás zkasírovala jeho kolegyně, která se tvářila víc jak kysele. Řekla jsem, že jsem měla menu bez moučníku. Nehnula brvou. Neomluvila se. Nic. Naúčtovala mi plnou cenu. Já jsem si nechala peníze zpět vyplatit do poslední koruny (bylo to poprvé, co jsem nenechala dýško) a zmizely jsme.
Ještě jako třešnička na dortu celé této situace bylo to, že na zahrádku přišly jiné tři dámy v kostýmcích, a ty byly samozřejmě obslouženy bez jediného křivého pohledu ze strany personálu.
Kromě pocitu nasranosti jsme se shodly na tom, že máme ještě jeden pocit - a to takový, že jsme na obtíž, překážíme, nejsme vítány… A proč? Protože máme kočárek. Kdybych tam přišla před dvěma lety, kdy jsem pracovala, přišla bych skvěle oblečená, bez dítěte, pak by bylo vše OK. Teď jsem nula a patřím do kategorie SLEPICE.
Jak si může pingl (pardon za ten výraz) dovolit chovat se k nám tímto způsobem? Jsme něco míň? Pominu-li naše vzdělání a tituly před i za jmény… jak si může pikolík dovolit oslovovat nás „děvčata“ a zacházet s námi takto? I kdybychom byly prostě jen baby na mateřské, nemá přece právo se k nám takto chovat. My jsme jeho hosté, my mu tam týden co týden celý rok nosíme peníze a necháváme poměrně velkou útratu i dýško. S dětmi neobtěžujeme… Jak je toto možné????
Cítila jsem se poníženě, trapně… Byly jsme tam naposledy, to je jasná věc. Ale cítím, že to musím někde ventilovat, že něco musím udělat, někam to napsat… Nechci se mstít, ale tohle bylo opravdu moc!
Jak byste se zachovaly vy na našem místě? Nemyslím včera v restauraci, ale dnes? Existuje něco jako veřejná Kniha přání a stížností? Třeba na netu? Já to takto nenechám. Je mi z toho smutno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
28294
6.10.09 10:26

Lulje, jsem z Brna. Takže mě zajímá, kam nemám chodit. Dík za plný název restaurace. Nejlíp se cíím v IKEA, kde to je fakt dobře zařízený pro všechny. Zatím jsme chodily s holkama taky na zahrádky, jak to bude v zimě, to se ukáže.

V jedné restauraci jsme nemohly projet kolem stolků, ale číšníci pomohli. Jinak jsem zatím špatný reakce nezaznamenala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
6.10.09 10:44

Lulje - co takhle napsat stížnost adresovanou majiteli restaurace? Měl by vědět, jaký personál zaměstnává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
6.10.09 11:09

No tak já se přiznám, že pokud bych neztropila pořádnou scénu přímo na místě, asi bych si to nechala na další návštěvu, kam bych rozhodně příště šla. Jelikož jsem celkem pomstychtivá osoba, šla bych do jámy lvové znova. A znova bych se uvelebila na té zahrádce (pokud počasí dovolí, že?) a pokud by se mělo opakovat to, co včera, byla bych okamžitě nachystaná na velice ostrou rekaci ze své strany. Já nevím, jestli se dá dneska ještě něco řešit, zvlášť, pokud nemáte třeba žádné svědky, jak se k vám chovali obsluhující. Třeba budou zatloukat a tvářit se pohoršeně, jak si dovolujete je obvinit z něčeho takového..... Já fakt nevím. Jak říkám, já jsem pomstychtichtivá… 8) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
6.10.09 11:18

Souhlasím s Lindou, klidně bych toto celé jak jsi nám sem napsala, okopírovala a poslala majiteli restaurace. Oni všichni ti neurvalí lidé spoléhají na to, že si na ně nikdo stěžovat nebude, ale to se pletou. Se stížnostma mám jen dobré zkušenosti, už kvůli mně i vyhodili z práce arogantního debila :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
6.10.09 11:24

Nejsem z Brna, ani nechodím do restaurací s kočárkem, ale můžu tě uklidnit, že něco podobného se mi stalo taky. A to jsem v té restauraci byla poměrně častým hostem, patřila k těm lepším a já tam chodila většinou na byznys obědy nebo večeře s klienty nebo lidmy z firmy. A přitom jsem si jednoho dne vyslechla komentář - jé, vy jste tu zase? A fakt chcete jíst venku? Tý jo, tak já vám to tam teda odnesu, ale moc radost z vás nemám… Protože jsem se znala i s majitelem, zavolala jsem mu a vysvětlila postup novýho číšníka a skoro omdlela při jeho vysvětlení - to víte, dneska se lidi shání těžko, já jsem rád, že tam vůbec někoho mám. Od té doby jsem tam už nebyla a co mi přišlo hodně roztomilý, obsluha je tam nadále. Takže pan majitel je s ním evidentně spokojenej a že mu odlákává kšefty, neřeší.

Ty evidentně nemůžeš jinam, ale zašla bych tam za vedoucím směny nebo přímo za majitelem a na férovku se zeptala, jestli stojí o vaše peníze, potažmo kočárky, jestli ne, tak to víc nepokoušet a nedoprošovat se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326

Pohybuju se na hotelu, sice ne v obsluze a ne mezi lidma, ale obecně jsou všichni zaměstnanci vytrénovaní k tomu chovat se k hostovi slušně, usmívat se i při chůzi po chodbě, prostě vytvářet pohodu. Proto mě pořád dokolečka překvapuje jednání obsluhy a třeba i prodavaček někde jinde, mám pořád pocit, že jsme jako společnost nedospěli k tomu postoji, že host je náš zákazník a je třeba se k němu chovat slušně, protože nám nese peníze. A pořád dokolečka mě to překvapuje, obzvláště třeba po zkušenostech ze zahraničí, protože tam, kdyby se k vám choval někdo takhle, už je na dlažbě.

Jsem taky ten typ, co si to vyříká na místě, viz situace, kdy mi v parném létě přinesla kočena špagety se smetanovou omáčkou a ještě trvala na tom a hádala se se mnou, že jsem si je v tom vedru, kdy omáčka člověk akorát tak umrtví, objednala. Byla jsem natolik slušná, narozdíl od ní, že jsem se s ní nehádala před hosty, ale při odchodu jsem jí to vytmavila a řekla jsem jí, že nemám pocit, že se na servírku učila, a kdyby nedej bože jo, tak hodně blbě, a navrhla jsem jí změnu povolání třeba na vybalování zboží v hypermarketu, tam by se možná uplatnila lépe. Strašně nerada se hádám, ale na hlavu si *** nenechám, a přesně jak píšeš, taky mě vytočí, když se někdo téměř bez vzdělání chová jako by sežral moudrost světa. Nejsem snob, podotýkám, chci jen, aby se uměla chovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847

Tak zveřejni adresu toho úžasného pondiku aspoň tady. Sice nejsem z Brna, ale občas projíždíme a stavujem se na jídlo, tak abych věděla kam nechodit. A ostatní „děvčata“ to taky jistě ocení, prostě žádný ohledy si ty hulváti nezaslouží.
Co mám zkušenost, když na sobě nemám kostým, stačí se tvářit dostatečně nafrněně, i sebevětší buran si tohle pak nedovolí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
6.10.09 11:46

Zcela chápu tvé pocity. Určitě bych si to nenechala líbit a jednala už na místě - asertivně bych vyžadovala, na co mám právo (moučník, teplá polévka). Pokud bych se nemohla domluvit s obsluhou, žádala bych kontakt na majitele - to většinou zabere a personál se začne chovat vstřícněji :wink: Já jsem dřív byla taková trochu „uťápnutá“, že jsem se bála ozvat, ale už jsem se to zaplaťpánbů naučila.
Pokud jsi nereagovala hned, napsala bych majiteli restaurace aspoň dodatečně.
 Katka

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
6.10.09 12:05

Ahoj, z brna nejsem. Nedavno jsem byla s kocarkem a 3m miminkem v nem na obede jeste s dalsima lidma - celkem nas bylo 9 a jeste dve starsi deti. Perosnal byl uzasny, kocarek jsem mela venku za francouzskym oknem a sedela jsem hned vedle a kdyz mimi plakalo, cisnik sam mu podal dudlik!!! Restaurace nejoblibenejsi v nasem meste, rezervace i na obedy se delaji 14 dni predem jinak neni sance. Ovsem kdyz jsem kocarkem projizdela venitr musela se jedna zenska posunout a vstat z zidle a to jste mely videt ten pohled, ten rikal vsechno: Ty slipko.co tady proboha obtezujes s kocarem!. No akorat to nerekla, ale ten pohled co na me hodila! Ja mozna v tomto smeru souhlasim s tim ze klidne at jsou nektere restaurace kam deti nemuzou - tak jako treba hotely atd. To by mi nevadilo, chapu ze kazdy o spolecnost deti nestoji, ale tam kde muzou vsichni at uz je to luxusni restaurace nebo ne tak by slusnost a ohledn ke vsem mel byt samozrejmosti. Podobne diskriminovani byvaji i stari lide, mockrat jsem to videla, neni na ne trpelivost........Muzete akorat zkouset chodit tam dal a pak se jich zeptat co jim vlastne tak vadi, jestli nejste vitany a proc.......to bych asi udelala. At vam cisnik rekne: Tady nemuzete, damy, protoze mate kocarky s detma! Uz ho vidim jak to rika, to by si asi nedovolil..........

• Citovat
  • Upravit
13503
6.10.09 12:43

Tak me by taky zajimalo jmeno restaurace.Do Brna jezdim casto,mam tam plno pratel(a to i dost vysoce postavenych)takze at vim kam nechodit.
Jinak ja jsem typ cloveka ktery by se teda nenechal takhle odpalkovat a nechat se oslovovat pikolikem „devce“..
Restauraci je hodne,uchazecu o praci taky a pokud mu vadi mne obslouzit kdekoliv cili i na zahradce tak proc tam pracuje!??!?!
Zjisti si kontakt na majitele restaurace(nebo jestli chces tak se ti poptam jestli ho nekdo nezna) a urcite mu napis nebo zavolej svou stiznost.

S anonymni nademnou souhlasim at jsou klidne restaurace jako hotely kam deti nesmi.Urcite by to uvitalo dost lidi.
Ja pokud bych jela nekam bez male tak jedine do hotelu kam deti nesmi(vzdyt si jedu odpocinout od ditete). :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
6.10.09 13:13

lulje - to je opravdu… :-) .
Mně neustále zůstává rozum stát, proč tolik zaměstnanců sektoru SLUŽBY ani vzdáleně nechápe význam toho slova :evil: .
Btw plnou cenu za neúplné menu? Plus studená polívka? Nic takového. I jídlo se dá reklamovat.

Nějak nerozumím, čím tihle lidi myslí. Že matka s dítětem nemá známé bez dětí či s odrostlými dětmi? Že bude na RD na věky věkův a je pro ně neperspektivní (když už je tedy matka malého dítěte tak obtěžuje) navždy?
My jsme opravdu baby-friendly společnost, když tak náramně vadí i spící dítě v bokem odstaveném kočárku :? .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
6.10.09 13:16

Ty vo*e 8O 8O 8O
Já bych se asi hádala, když mi někdo „ubližuje“, jsem fakt drzá a hooodně nepříjemná…

Jinak jsem ráda, že existujou i restaurace v pohodě - byli jsme na dovolený v Orl.horách, na výletě v Králíkách jsme si šli sednou na zahrádku jedný restaurace, že si dáme oběd. S dvěma dětma, kočárem a psem! Přišel číšník, že máme jít dovnitř, že venku fouká, tak ať nám děti nenastydnou. Pes prý nevadí, s kočárem mi pomohl dovnitř. Fakt jsem zírala :lol:
A omlouvám se z OT :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JVP
568
6.10.09 13:17

Ahoj, pracovala jsem víc než 8 let jako provozní dost velké restaurace v centru - za podobné chování u nás byla písemná výtka (plus velká srážka z platu) a upozornění, že při jakékoli stížnosti ze strany hosta bude rychle „dohodou“ rozvázán pracovní poměr :evil:
Rozhodně zveřejni jméno podniku a kontaktuj provozního nebo majitele :wink: Dneska už ne všude platí, že je těžké sehnat lidi :twisted: a člověk není hadr na podlahu, aby s ním někdo vytíral :evil: 8O
Kdybychom takové chování všichni přehlíželi, možná bychom se pak nestačili divit, kam by to mohlo dojít.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
6.10.09 13:20

I mně se jeví, že pan číšník byl relativně slušně placen, když měl dojem, že je víc než host, takže najít za něj náhradu by nemuselo být tak náročné. Ale to určitě záleží na majiteli. Na případně rande s ním bych se patřičně vyfikla, příp. vzala i mužský doprovod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Výlety s dětmi na eMiminu

Kam na rodinný výlet s dětmi?

Inspirujte se v mapě výletů nebo přidejte vlastní oblíbené místo. Sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.