Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla bych vědět váš názor jestli antibiotika snižují účinnost Ha (beru Katya). Antibiotika jsem brala minulý týden a s Ha jsem byla v platíčku prvního týdne. A bohužel jsem zapominala brat Ha. Volala jsem na gyndu a tam mi sestra řekla ze to nemá na Ha žádný vliv. Co si myslíte vy? Nemohla jsem třeba otěhotnět? děkuji ![]()
Podle toho jak která antibiotika. No ale jelikož jsi HA zapomínala brát, tak je to stejně jedno a účinnost je snížená, i kdybys ATB nebrala
Atb má vliv na HA - najdeš to v každém letáku. Můžeš otěhotnět, nemusíš. To Ti nikdo neřekne. Ale všeobecně známo, že ATB snižují účinek HA.
@zizalka1991 antibiotika ucinek HA snizuji. A pokud zapimenes vzit prasek v prvnim tydnu, tak nejsou ucinna cely ten mesic. Mela by sis precist pribalovy letak. Ty zapimenute prasky sis pak aspon vzala? Pokud to takto beres, neni to pro tebe vhodna antikoncepce.
Mně ATB způsobilo dceru.
Takže účinek HA opravdu snížit mohou. Ale my bychom se do roka stejně začali snažit, tak to bylo po prvotním šoku příjemné překvápko.
@blumen já jsem si leták přečetla a radši jsem volala dr a jeji názor me pravé dostal. Zapomenuté prasky jsem si samozřejmě vzala
@zizalka1991 A proč si takové věci nezjistíš dopředu? Teď už je trochu pozdě
@zizalka1991 mne se nedavno v lekarne ptali, zda beru HA, kdyz mi davali antibiotika, ze snizi ucinek. To uz jsem ale byla tehotna
chran se radeji cely mesic jeste kondomem
Mam to v podvědomí ze snižují účinnost, ale nějak mi to v tu dobu nedocvaklo. Až dnes
@zizalka1991 tak snad nebudes ten pripad. Ale ted se fakt chrante i jinak az do dalsiho platicka. Ty zapomenute prasky sis vzala vzdy podle pribaloveho letaku a v limitu? Pro priste vis, ze na to mas myslet. Tak hodne stesti ![]()
@blumen vzala jsem si pak dva náraz. Kdy si mam udělat TT? V době pauzy nebo je to jedno? Mě by to na jednu stranu nevadilo kdybych náhodou byla v tom, jen jsem chtěla ještě počkat tak rok