Antibiotika a kojení

139
26.2.06 12:52

Antibiotika a kojení

Ahoj maminky,mám takový dotaz.Má kamarádka má doma týdenní holčičku a bere dvoje antibiotika.Prý to jsou takové,které může brát při kojení,ale teď se jí nějak dopoledne prý nechce tvořit mléko,odpoledne už zase ano.Malou kojí co 3 hodiny,ale mi připadá, že má malá hlad,protože si pořád cpe prstíky do pusinky,natáčí se směrem k prsu a pláče.Kamarádka říká, že ji nechává normálně vyplakat.A já si nejsem jistá,jestli to dělá správně,ikdyž mi do toho asi nic není.My jsme teda taky malou nechali vyplakat občas,ale měla jsem dost mléka a nedodržovala jsem co 3 hodiny, první 2-3 měsíce jsem kojila skoro pořád,prostě kdy si malá „řekla“.Kamarádka říká, že ji to není příjemé to kojení,ale ze začátku,než si přivykne prso i mimi,tak to mají snad každé maminky,pak se to spraví většinou.Taky si myslím, že když ji bude častěji přikládat,tak to podpoří i tu tvorbu mléka,ale můžu se mýlit.Tak by mě zajímal i váš názor..je zajímavé, že u Terezky jsem nebyla tak přehnaně starostlivá,jestli má hlad apod a u cizího se teď budu bát..? :D :oops: ..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6545
26.2.06 13:12

Myslím, že jsi si sama odpověděla. Nic moc ti do toho není. Nemůžeš soudit, jak kdo co dělá špatně podle toho, že ty to děláš jinak. Každý má jiný přístup, cítí to jinak a ví nejlépe, co je pro jeho dítě nejlepší. I kdyby to špatně nedělala, myslím, že si o tom můžeš svoje maximálně myslet.
Co můžeš udělat, je slušně se zeptat, jestli nemají problém, nechtějí pomoct, ale nic víc. Žádný děláš to špatně, protože já to dělám jinak, žádný vnucování svých názorů a říkání, co a jak kdo má dělat. To by ses dostala na úroveń mnoha babiček.
Nemyslím to zle, ale pokud bych se já sama nepídila, tak by mě tento přístup vytočil a myslím, že to potřebuje co nejméně. Takže radím, maximálně se mezi řečí optat, jak jim to jde a jestli něco nepotřebují. Nic víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
26.2.06 13:32

Ahoj Marinka.
Ja si zase myslim, ze ked raz mam s niekym kamaratsky vztah, tak si od neho aj som schopna vypocut nazor.
Ja som tiez mala kamosku, co vela veci robila inak, napriklad maleho davala od 4m do choditka a nemali sme problem si povedat kazda svoj nazor na vec, vedeli sme, ze ona nepresvedci mna a ja ju a respektovali sme to. Proste sme sa o tom dalej nebavili.
Nieco ine je znama, kolegyna od takych ma fakt dobre rady (100 rokov za opicami) znacne vytacali.
Ale to boli take tie presviedcacie rady, ze MUSIM davat malemu cajik (mal 4m plne kojeny) no a podobne.
Takze ked ste dobre kamosky, tak ja by som jej napriklad skusila k sviatku predplatit nejaky rozumny casopis, alebo by som kupila knizku, si myslim, ze to potesi, ale neurazi.
Niekto skratka nema pristup k informaciam a pocuje to len z jedneho zdroja, najcastejsie prave od babiciek. :-(
Alebo jej skus ponuknut pomoc, ze jej malu na chvilku zabavis, aby si mohla trocha oddychnut, mozno je toho na nu vela.
Pripadne jej mozes dat odkazy na nejake stranky o kojeni, ak ma internet. Ale skutocne to zalezi o tom, aky mate vztah, ci ste moc dobre kamosky a vezme to od teba. Samosrejme rozhodnutie ako to bude robit je len a len na nej.
Neviem, mne sa nezda nic zle na tom, ked sa ti evidente stazovala, ze ma malo mlieka, ked ty jej povies, ako si tvorbu moze zvysit a povzbudit ju, ze kojenie zo zaciatku boli ale bude to lepsie.
Ja ta chapem, tiez sa mi stava, ze premyslam nad podobnymi vecami a trapia ma. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
26.2.06 13:37

Gábinko myslím že jsi to pochopila špatně.To poslední co chci dělat,je někomu vnucovat své názory,natož říkat, že něco dělá špatně.Na kamarádce je vidět, že si s tím sama moc neví rady,proto mi o tom taky říkala.A právě proto že vím, že některé maminky kojí co 3 hodiny a vyhovuje jim to,tak jsem se chtěla zeptat ještě projistotu tady,za to člověk nic nedá a třeba se něco dozví.Já sama pokud se mě někdo nezeptá na radu,tak jsem potichu,protože ví, že to může popudit,ale nejsem tady od toho,abych se obhajovala,ale abych se něco třeba dozvěděla od druhých,které to snad nebudou brát tak jako ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
26.2.06 13:44

Marinko, právě proto jsem psala, že se jí maximálně optej, jestli chce pomoct či poradit a tím jí navedeš, pokud se snad bojí se zeptat. V případě nezájmu ti řekne, že nechce. Tož jsme se asi špatně pochopily obě :wink:
Nabídni pomocnou ruku, ale nevnucuj, pokud nemá zájem, nic víc jsem neřekla :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
534
26.2.06 14:36

No já bych tak malé miminko vyplakat teda rohodně nenechala.Jestli má hlad tak je to kruté.Já sem kojila každou chviličku a ani teď to není až po třech hodinách.Měla by poslouchat svoje dítě a ne co se píše a říká.Tím myslím to kojení po třech hodinách.Samosebou,že pak má méně mlíčka..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
843
26.2.06 16:53

Ahoj,
tiež si myslím, že by si jej mohla povedať, že by mohla skúsiť kojiť keď si dieťatko povie, že sa jej može ja zvýšiť tvorba mlieka. Veď keď Ti sama hovorila o tom, že má problém, tak myslím, že radou nič neskazíš. len proste povedať, čo by si skúsila ty…

Čo sa týka tých antibiotík… áno, sú také, ktoré sa možu brať pri kojení - ja sama som 2× počas kojenia brala Amoclen - aspon myslím, že sa to tak volalo :wink: :roll: . Volala som si na linku kojenia, či to možem brať - druhý krát som si musela ísť antibiotiká vymeniť, lebo na prvý krát mi dr. predpísala nejaké svinstvo, čo može byť pre kojené miminko nebezpečné :evil: :evil: číslo na linku kojenia je 261 08 24 24, keby kamoška chcela :)

ja by som také malé miminko tiež nenechávala vyplakať, veď ono ešte nemá rozum na „vymýšľanie“ :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
patlamatlaxy
8.8.13 19:13

Mám zánět močových cest a antibiotika. Synovi bude 16m a stále jsme ho kojila, ráda bych pokračovala. Hodlám odsávat. Ale až se vyléčím, kdy mohu znovu začít kojit? Kdy bude mléko od ATB vyčištěné?

Nejraději bych se na svou léčbu vykašlala, syn má horečky, nechce pít a vyžaduje kojení…

• Citovat
  • Upravit
12691
8.8.13 19:35

@patlamatlaxy A proč nesmíš kojit? Já ted beru atb na zánět prsu, mám chlapečka 2 měsíce a dr říkal, že můžu kojit? Nebo nemáš ty kojící atb?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
8.8.13 19:39

Závisí to od druhu antibiotik. Který máš ty? Určitě to nevysazuj, protože zánět by mohl postoupit na ledbviny!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
8.8.13 19:47

@patlamatlaxy Mě dr říkala, že až doberu ATb, tak ještě aspoň den počkat. Lepší by bylo zvolit atb, co můžeš při kojení. Ale někdy to taé není tak jednoduché, vím :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11733
8.8.13 20:55

@patlamatlaxy já před týdnem ležela v nemocnici se zánětem, malý má 4 týdny, brala jsem 3 ATB, malého jsem musela krmit UM, ale jakmile jsem už brala jen 1 ATB u kterých se mohlo kojit, tak 12 hodin od poslední dávky ATB, u kterých se kojit nemohlo, jsem začla kojit znovu, ale pokud doktor ví, že kojíš, tak by ti měl napsal ATB u kterých kojit můžeš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí