Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chci se zeptat. Dcerka má ráda polévky a chtěla bych ji je vařit celkem často. Mohla bych ji třeba uvařit i vývar z masoxu? Dívala jsem se na složení a jedná se mi hlavně o to, že tam není glutaman. Myslíte, že by to tedy mohla?
Ahojky
Ivulka
Ivulko já myslím, že to pro děti není vůbec vhodné. Je tam spousta soli a myslím že i barviva. Co zkusit doma připravit zeleninový nebo masový vývar třeba z kuřátka sama? Aspoň budeš přesně vědět, co tam je…
Berča
Ahoj,
taky si myslím že to není dobré - soli (glutaman sodný) - nejsou pro děti vůbec vhodné. Tedy oni nejsou vhodné ani pro dospělé (vysoký tlak, cholesterol) ale ty děti si s tím poradí ještě méně než my.
Ahoj,
misto masoxu doporucuju solcanku, vegi-vegi (oboji sypke koreni, vetsinou k sehnani ve zdrave vyzive) a nebo wurtzl (kostky, ve zdrave vyzive a ve vetsine supermarketu). Vsechno mam vyzkousene, je to bez glutamanu, chutna to skvele a vegi-vegi je dokonce v nekolika prichutich - klasicke, houbove, chilli ![]()
Masox uz jsem uplne prestala kupovat a i pro nas dochucuju pouze timto!
Papa
Eliska
Ahoj,
já masox používám spíš výjimečně - na dochucení, třeba když vařím červenou čočku. Kupuju ho ve zdravé výživě-neobsahuje glutaman a je tam mořská sůl, ale je méně slaný než obyč masox. Dávkuju to tak půlku kostičky na hrnec čočky, tzn. asi na 3porce pro malého.
Ahoj,
já sama nepoužívám masox ani pro sebe nebo pro manžela. Podle mě úplně stačí, když udělám silný vývar z kostí s trochou masa, špetku osolím, dám celý pepř a nové koření. Chuťově se mi to zdá mnohem lepší a hlavně v tom není tak moc soli.
Tohle celé ale pramení z toho, že moje mamka kdysi moc trpívala se žlučníkem, takže jsme celá rodina prakticky nesolili a tak jsem si to nějak oblíbila a solím jen minimálně.
Ahoj.
V tomto věku bych používala čistý vývar. Klidně bych zásobu namrazila.
Beruška ![]()
jen MASOXX NEEE,
je v nemjen to nejhorsi (glutamal je ve vsech..) a z vyzivoveho hlediska NIC..
Ja delam zel.vyvar s mrkve.bramboru,cukety,zel. fazolek,spenatu,celeru,cibule(maly kousek),list hlavk.salatu,fenykl..a vubec ze zeleniny co je prave,varim to asi pul hodiny,pak zeleninu rozmixuju da par lzic do vyvaru, v nem pak uvarim testoviny,na masovy vyvar se da kousek mas asi 5g,bez tuku,vznikly tuk se odebira,pridaem mrkev,kousek celeru..a zavarim testoviny,takhle pripravene vyvary dam zmrazit a mam je pri ruce.. ![]()
Masox je zbytečný, nezdravý a ve výsledku i vlastně drahý ![]()
kupuju kuřecí hřbety, povařím, oberu, povařené kosti nasypu kočce, mňamku nechám naší malé ![]()
je to raz dva hotovo, dochutit a zahustit lze opravdu čímkoliv, co je zrovna po ruce, z toho samého vývaru je jednou nudlová kuřecí, podruhé zeleninová (přidám hrášek, mrkev, zelené fazolky atd.), jindy čočková nebo bramborová, když není čas na nic víc, nasypu kuskus a povařím s mraženou zleninkou a vždy je prázdný talíř ![]()
za slaný nezdravý masox je fakt škoda peněz
navíc si dítko navykne na slané a domácí vývary pak nebude chtít, leda přisolené ![]()
@IvčaIva trochu OT…odpovídáš na diskusi osm let starou, číhni na datum… ![]()
@IvčaIva úplně mimo OT, ale vařené kuřecí kosti můžou kočku i zabít, tak bacha. Štěpí se na ostré kousky, jednou se jí ve střevech blbě natočí a má v nich díru.
@kozisek píše:
@IvčaIva trochu OT…odpovídáš na diskusi osm let starou, číhni na datum…
Ale tak zas se může někdo poučit…
.
A poslední dobou bych se bála i těch kuřat jako takových (kvalita) - ledaže nejsou z farmy.