Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, jdu za vámi s blbým dotazem budu vypadat jak totální blb ale já tomu fakt nerozumím.. V úterý večer dostala má tříletá dcera vysokou horečku (39,5) nic jiného jí nebylo žádná rýma kašel nic jí nebolelo.. celou noc se jí držela na 39 a ráno jsme šli k doktorce to už si cestou stěžovala že jí bolí v krku.. doktorka do něj koukla a že má angínu takže dostala antibiotika ospen které se berou 10 dní.. ve čtvrtek už měla jen zvýšenou teplotu 37,5 a od pátku jí vůbec nic není.. nic jí nebolí teplota maximálně 36,6 žádná rýma kašel prostě je úplně zdravá.. a teď teda ten dotaz.. opravdu se ty atb musí celý dobrat? a proč vlastně? jde mi o to že ve čtvrtek má jít na plavání kde ještě od začátku nebyla už to bude čtvrtá lekce a ona ještě nebyla ani na jedné tak mi je líto aby tam zas nešla když jí vůbec nic není… a nebo ještě druhá varianta proč se nesmí s atb mezi lidi? co by se stalo kdyby na to plavání šla když je ještě bere? poslední dávku má až v pátek večer..
@Petruszka Tady něco málo o antibiotikách http://ona.idnes.cz/…/zdravi.aspx?…
Když atb nedobereš celý, nemoc se může vrátit… Po atb je tělo hrozně oslabené a hrozí že chytne první bacil který potkáte. S malou jsme chodily na vycházky ale na plavání bych jí teda fakt nebrala ![]()
Kdyz je nedobere bacily si muzou vytvorit rezistenci a casem yt nemoci budou horsi a hur se lecit, stejne jako kdyz bude mit atb casto a zbytecne. Jinak jak tu psaly hholky-telo je po atb desne oslabeny, me holky dnesrano vzaly posledni atb a jeste tenle tyden nejdou do skolky, aby nebyly mezi houfem lidi a zas neco nechytly
Když nedobere ATB, může se stát, že až jí bude příště opravdu zle, tak jí nezaberou. ATB se musí dobrat celá. Po dobrání bych jí nechala ještě tak do neděle v klidu
@Petruszka píše:
Ahoj maminky, jdu za vámi s blbým dotazem budu vypadat jak totální blb ale já tomu fakt nerozumím.. V úterý večer dostala má tříletá dcera vysokou horečku (39,5) nic jiného jí nebylo žádná rýma kašel nic jí nebolelo.. celou noc se jí držela na 39 a ráno jsme šli k doktorce to už si cestou stěžovala že jí bolí v krku.. doktorka do něj koukla a že má angínu takže dostala antibiotika ospen které se berou 10 dní.. ve čtvrtek už měla jen zvýšenou teplotu 37,5 a od pátku jí vůbec nic není.. nic jí nebolí teplota maximálně 36,6 žádná rýma kašel prostě je úplně zdravá.. a teď teda ten dotaz.. opravdu se ty atb musí celý dobrat? a proč vlastně? jde mi o to že ve čtvrtek má jít na plavání kde ještě od začátku nebyla už to bude čtvrtá lekce a ona ještě nebyla ani na jedné tak mi je líto aby tam zas nešla když jí vůbec nic není… a nebo ještě druhá varianta proč se nesmí s atb mezi lidi? co by se stalo kdyby na to plavání šla když je ještě bere? poslední dávku má až v pátek večer..
ATB se musejí dobrat, jinak si na ně tělo může vytvořit rezistenci (po čase přestanou zabírat)… protože, laicky řečeno, dcera sice vypadá zdravá… ale stačí, aby pár pidi-bakterií přežilo… až se rozmnoží podruhé, budou už navždycky vědět, že Ospen přežily. A že ho přežijí zase.
Tělo si vytvoří rezistenci… a bude třeba nasazovat ATB silnějšího kalibru… a začarovaný kruh se roztáčí.
Žádná bakterie nesmí přežít…
Proto se ATB musejí dobírat poctivě, i když člověk už se cítí (a vypadá) naprosto zdráv.
Plavání nebudu komentovat - to snad nemůže nikoho napadnout jít plavat, když je po ATB nebo je dokonce ještě bere…
Tělo léčené antibiotiky je oslabené, nemá žádnou imunitu a chytí vše, co kolem něj projde, každou i drobnou virózu.
Určitě bych ji na plavání neposlala! Ani by mě to nenapadlo. Při atb mizí příznaky rychle, ale neznamená to, že je hned zdravá. Ještě po dobrání je dobré dát alespoň týden více v klidu jako rekonvalescenci. Atb určitě dobrat. Jednak by se to mohlo vrátit a jednak nedobírání obecně přispívá k rezistenci bakterií (že klesá účinnost atb). A u angíny konkrétně bych se bála revmatické horečky, kdyby nebyla řádně zaléčena.
Predsta si bakterie a atb jako vsi, umejes hlavu samponem, ktery je zabije, ale vajicka necha. Kdyz si reknes „super, zadne vsi uz me nekousou, je to vyresene“, tak z hnid se zase vylihnou vsi a budes tam, kde jsi byla. Proto se atb dobiraji do konce, aby byly bakterie opravdu vyhubene a nezbylo tam takove mnozstvi, ktere sice nedela problem, ale muze se zase geometrickou radou rozmnozit, pripadne se nerozmnozit, ale v organismu zustat stim, ze si ty atb pamatuji a jsou odolnejsi (vznika rezistence).
Navic atb organismus oslabuji, likviduj i priznive bakterie v tele, proto by clovek i po jejich dobrani melbyt clovek v klidu a pockat, az se organismus zregeneruje
Děkuji vám už jsem zas o něco chytřejší
na to plavání jí brát nebudu opravdu mi to nestojí za to aby tam hned zas něco chytla jen jsem chtěla znát ty důvody
jen mě teda zaráží když by měla chytit každý bacil co kolem projde jak to že když je denně v kontaktu se svou babičkou která má rýmu a kašel tak to od ní nechytla ![]()
@BohunkaP píše:
ATB se musejí dobrat, jinak si na ně tělo může vytvořit rezistenci (po čase přestanou zabírat)… protože, laicky řečeno, dcera sice vypadá zdravá… ale stačí, aby pár pidi-bakterií přežilo… až se rozmnoží podruhé, budou už navždycky vědět, že Ospen přežily. A že ho přežijí zase.
Tělo si vytvoří rezistenci… a bude třeba nasazovat ATB silnějšího kalibru… a začarovaný kruh se roztáčí.Žádná bakterie nesmí přežít…
Plavání nebudu komentovat - to snad nemůže nikoho napadnout jít plavat, když je po ATB nebo je dokonce ještě bere…Proto se ATB musejí dobírat poctivě, i když člověk už se cítí (a vypadá) naprosto zdráv.
Tělo léčené antibiotiky je oslabené, nemá žádnou imunitu a chytí vše, co kolem něj projde, každou i drobnou virózu.
Byla jsi rychlejší, naprosto souhlasím. Ona ta rezistence je závažná i obecně, nejen u konkrétního jedince. Proto se s nimi musí zacházet opatrně. Vznikají odolnější kmeny. A kdyby se s atb pokračovalo neuvážené jako dříve, kdy se dávaly i na virózy a často, mluví se o tom, že by skončila éra antibiotik…
@Petruszka píše:
jen mě teda zaráží když by měla chytit každý bacil co kolem projde jak to že když je denně v kontaktu se svou babičkou která má rýmu a kašel tak to od ní nechytla
Nikde není psáno, že to ještě nechytí, to za prvé.
Za druhé - teď je doma, má klídek a pohodičku. Plavání je pro dítě velmi náročná záležitost, fyzicky i psychicky - půjde-li tam oslabené, pravděpodobnost, že něco chytí (střevní virózu, rýmu, kašel, apod.), je obrovská.
Proč si myslíš, že lékaři po léčbě ATB doporučují dětem cca na týden omezit tělocvik a pohybově náročné aktivity?
Připadá mi, že vůbec nevíš, jak ATB fungují, dovolím si tedy poučení - zcela zjednodušeně, v lidském těle se nacházejí nejen bakterie zlé (kterých se chceme zbavit), ale taky hodné, tělu prospěšné (střevní mikroflóra). Antibiotika v těle zabíjejí bakterie bez výběru, všechny šmahem. Takže když se tyto léky doberou, tělo je oslabené, protože má vybité i ty pomocníky, kteří mu pomáhají udržovat imunitu na určité úrovni. Proto by se měla při léčbě ATB brát také probiotika (v odstupu 2 hod od ATB) a po dokončení léčby dodržovat cca týden klidového režimu, aby se tělo zase vzpamatovalo.
Zrovna v tom bazénu přijde do kontaktu s patogenu všude - pusa, kůže (plísně!), střeva, pochva. S vybitou přirozenou mikroflorou a oslabenou imunitou hrozí infekce víc. Takže zrovna bazén mi přijde úplně nejmíň vhodný, do toho bych nelezla ani sama po atb.
@BohunkaP mas pravdu vubec nevim jak funguji proto se tady prave ptam… moc dekuji za vysvetleni ![]()