Antibiotika ano či ne?

Anonymni
24.9.07 19:23

Antibiotika ano či ne?

Ahoj, náš 9ti měsíční syn má po týdnu opět teploty mezi 37-38st. a paní doktorka nám doporučila přeléčit nachlazení antibiotiky. Manžel je proti. Daly byste tak malému dítěti antibiotika? Minulý týden jsme teploty léčili nurofenem, rýmu Nasivinem a kašel Stoptusinem. Teď se mu ale vrátily teploty, rýmu a kašel už nemá. Díky za názory!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2857
24.9.07 19:58

Ahoj

letos na jaře jsme u staršího bojovali s něčím podobným - viroza - vyléčení - pár dní dobré, pak teploty - vždy do 37,8 max (bez odečtu… zase léčba a zase teploty po doléčení - to už nám udělala z krve tzv. CRP - čili protizánětlivé složky - pozná se dle toho jestli je někde v těle zánět, a pakliže ano, je nasazení antibiotik na místě… syn měl počínající zánět plic … přeléčen atb - pár dní po dobrání dobré - poté teploty zase pohybující se mezi 37,1 - 37,8…

Bavila jsem se o tom s dr. a říkala že nevyzrálý imunitní systém takto může prostě reagovat… nechala jsem to utřepat (krom té zvýšené teploty mu nic nebylo) a za tři!!!! týdny už měl normální teplotu - tedy pod 37

Takže můj závěr je - nechat si z krve zkontrolovat protizánětlivé složky (někde dělají jen sedimentaci) a podle by měla dr. rozhodnout…
U svého dítěte bych radši podstoupila odběr krve než zbytečně nasazená atb… toť můj názor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
24.9.07 20:10

Mně při každé návštěvě u dr, pokud má malá teplotu dělá to CRP a hned je jasno. . . .Dokonce jsme i nález v moči zvládly bez antibiotik, byla jsem ráda, že nepíše ATB na potkání. Ale zas při zánětu ucha se mi ani neptala a já byla fakt ráda. . . .teplota 39,6 a CRP asi 80, což je děsný. . .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10813
24.9.07 20:23

ano naprost ysouhlas-ATB urcite brat ale nejlepe az po vystreni krve nebo steru nebo proste neceho co urci ze ATB jsou na miste-nebala bychs e je dat tak malemu diteti to vubec ne ale nekteri Dr je fakt davaji bezhlave..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1084
24.9.07 20:57

Hmmm zrovna teď taky řešíme antibiotika. A CRP je pro mě úžasná věc. Dnes ho dcerka měla jen mírně zvýšené, tak ještě čekáme, obávám se ale, že zítra si pro ně budeme muset zajít. Raději si i připlatím (máme nárok na CRP zdarma jen jednou za nějakou periodu), ale mám jistotu, že neberem antibiotika zbytečně!
Držím palce, ať se brzy uzdravíte
 Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
125
24.9.07 21:13

Holky, trochu mimo téma, CRP se zjišťuje normálně z krve (ze žíly)? Něco jako sedimentace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1084
24.9.07 21:19

Spíš je to jako krevní obraz; „včelička“ píchne do bříška prstu, sestřička vytlačí trošku krve do malé skleněné trubičky a z toho se to vyšetřuje. Takže to ani tak nebolí jako klasická injekce.
 Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
25.9.07 10:17

Otázka je špatně položená. Takhle malýmu dítěti bych ATB dala - ALE…

Veškerému předepsání ATB u nás teda předchází vyšetření CRP - z kapičky krve doktor zjistí, jestli to je jen viroza, nebo něco víc a na základě toho ATB píše.

Některé pojišťovny ten test nehradí (ale stojí to tak 120,–-, což bych dala už proto, abych ta ATB necpala zbytečně), ale třeba moje obvoďačka to dělá z krve ze žíly a posílá do laborky, dětskej z prstu…

I při nízké teplomě může jít o nemoc, která potřebuje zaléčit ATB a naopak u horeček nemusí být vždy nutná…

konzultovala bych to znovu s doktorkou, rozhodně bych neřešila tady, zda je vhodné či není vhodné ATB podávat. Nejsme doktoři a nemáme to dítě před očima.

Takže jen podáme informaci o tom, že je vhodné doplňující vyšetření…

G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
25.9.07 10:33

Ahoj.
To záleží na okolnostech.Já jsem dceři dávala antibiotika zatím jen jednou.Ale už někdy kolem 3.měsíce.Měla zánět průdušek.Naše Dr.se snaží léčit bez ATB. Někdy se to bez nich bohužel neobejde.Ale nemyslím si (jako laik),že na teploty by to bylo potřeba. Ale na to ti může dát kvalifikovanou odpověď jen lékař.
Pa pa J.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
390
20.7.19 16:36

Ahoj holky,
kdyby se tu mezi vami nasla nejaka fundovana osoba, lekarka… prosila bych o radu. Mam 16m ditko, 4. den horecky 39,3 - 40,2. Stridam Paralen, Nurofen po 3,5-4 hodinach, k tomu zabaly. Teplotu srazim vzdy na dve hodiny a pak znovu leti do uvedenych mezi. Nic jineho na ni nepozoruji. Nema prujem, nezvraci, nema vyrazku, nevypada, ze by ji neco bolelo, pije. Bohuzel nejsem v miste sveho bydliste a prevazet takto zbedovane dite se mi nechce. Byla jsem v miste sveho pobytu na pohotovosti, tam vsak neslouzil detsky lekar. Nalez v krku 0, poslech plic OK, CRP v norme, v moci pouze lehce zvysene leukocity 29 (norma do 14). Dite dostal ATB (penicilinova rada), pry radeji. Ani mi neodpovedela, kolik dni je ma brat. Mam si tu najit detskeho lekare, ktery mi otazky zodpovi - ale pry me nemusi vzit.
Moje otazka je: Myslite, ze je v tomto pripade ATB nutne? Jsou leukocity opravdu tak vysoke? Mohu jeste vyckat? Onemocneni vnimam spise jako viroveho puvodu, rychly vzestup teplot bez jinych obtizi.
Diky za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2596
20.7.19 16:43

Antibiotika bych nedala s nízkým crp a pokud to máš domu do 200 km jela bych ke své dr v pondělí. Nejsem dr ale matka tři dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
20.7.19 20:39

@Tajeka
Nejbližší nemocnice s nepřetržitým ambulantním provozem dětského oddělení je jak daleko? Pokud není cesta velkým problémem, určitě bych si tam zajel. Vyšetření pediatrem bude u 16M dítka výtěžnější než někým, kdo pro jistotu dá ATB, aniž by věděl na co.

Moč by se vyšetřila znovu (na „zánět ledviny“ to dle nálezu v močovém sedimentu nevypadá, ale jistota je jistota), klidně i cévkovaná, vyšetřila by se ouška, dle nálezu pediatra ev. další vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tamadasi
20.11.19 21:15

Obnovuji diskuzi

Děkuji za rady :kytka:

Příspěvek upraven 21.11.19 v 06:09

• Citovat
  • Upravit
4071
20.11.19 21:21

A jak dlouho má tu nemoc? Ono je možné a časté, že na virovou infekci nasedne bakterialní infekce, protoze dojde k nerovnováze na sliznicích…každopadně pokud to trvalo přes týden ty horečky, tak jsou ATB na místě a teď bych je už dobrala. Za jak dlouho po první tabletce se udělalo líp?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tamadasi
20.11.19 21:28

Měl teprve první dávku antibiotik nějaké dvě hodinky po nurofenu, takže se mu určitě udělalo lépe po tom nurofenu - horečka klesla. Je nemocný týden, rýmu už měl na začátku listopadu, jen co jí vyléčil, brácha ji dovlekl znova…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA