Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Dobrý večer, myslíte, že je reálné, aby mi praktický lékař napsal antibiotika bez toho, aby mě viděl? Chodím k němu tak jednou za pět let, víc ne. Jde o to, že mě od včerejška děsně bolí v krku a mám v něm bílé fleky, teplotu 37,5, je mi hrozně, mám rýmu, všechno mě bolí a on tu ordinuje jen dvakrát týdně. Nebo ještě bych mohla jet na ORL, ti mají otevřeno, ale zas nevím, jestli mě nevyrazí s angínou. Z pohotovosti mě vyrazí určitě, bez horeček a do středy se mi teda čekat nechce, to chcípnu. Co byste dělali?
Proc do stredy?
Jen tak po telefonu, aniz by te videl, ti asi atb nepredepise.
Mozna, kdyby sis doma udelala crp test, aby vedel, jestli je tvuj problem bakterialni nebo virovy. Ale pokud k nemu nechodis ani na prevenci, tak by te videt mel.
Co viděl, mne vždy dojímá, že člověka pozve na výtěr, ideálně druhý den, teď se několik dní čeká na výsledky a k ATB se člověk dostane třeba v pátek.
@cecetka píše:
Proc do stredy?
Jen tak po telefonu, aniz by te videl, ti asi atb nepredepise.Mozna, kdyby sis doma udelala crp test, aby vedel, jestli je tvuj problem bakterialni nebo virovy. Ale pokud k nemu nechodis ani na prevenci, tak by te videt mel.
Protože to je den, kdy je tady určitě. Jindy jen podle služeb jinde a tady je jen sestra a ta mi je asi nenapíše. Bezva co? CRP test doma nemám.
@Cuddy píše:
Co viděl, mne vždy dojímá, že člověka pozve na výtěr, ideálně druhý den, teď se několik dní čeká na výsledky a k ATB se člověk dostane třeba v pátek.
Super. Tak to už bych to ani nebrala.
Jestli u vás ordinuje 2 dny v týdnu, tak ty další dny ordinuje někde jinde. Určitě to nebude na druhém konci světa - zavolala bych mu a zeptala se, jestli se tam můžeš dostavit. Případně pak to ORL - proč by tě měl vyrážet s angínou?
@Cuddy píše:
tak spousta (většina) angín je virových. I covid může dělat povlaky na mandlích. Třeba bude zakladatelce zítra dobře. A někteří lékaři mají streptest, takže výsledek výtěru je hned. Takže nevím co Tě na tom dojímá.
@Whitedog píše:
Jestli u vás ordinuje 2 dny v týdnu, tak ty další dny ordinuje někde jinde. Určitě to nebude na druhém konci světa - zavolala bych mu a zeptala se, jestli se tam můžeš dostavit. Případně pak to ORL - proč by tě měl vyrážet s angínou?
Je to tak 150-200Km, tam se dostavit nemůžu. To ORL zkusím ráno zavolat a popsat jim situaci, ale přišlo mi to jasně k praktikovi.
Zakladatelko, já bych Ti antibiotika bez vyšetření nenapsala. Ovšem jsou lékaři, kteří je posílají na každou teplotu jen proto, že to pacient chce. Jestli máš i rýmu, tak si myslím, že to bude spíš virové.
@Anonymní píše:
Je to tak 150-200Km, tam se dostavit nemůžu. To ORL zkusím ráno zavolat a popsat jim situaci, ale přišlo mi to jasně k praktikovi.
to je divné, že je u Vás lékař 2 dny v týdnu a jiné dny 200km daleko. To snad není ani možné. Lékaři co ordinují ve více místech mají ty ordinace nedaleko od sebe.
A jak se s tím lékařem spojíte, když zítra neordinuje? Jinak těžko říct, podle mě by vás měl vidět, ale někteří si zvykli ordinovat i na dálku. ![]()
@Anonymní píše:
Tak praktik je první volba, kam by člověk měl zajít. Ale pokud je to tak jako u tebe, tak je lepší se dostavit alespoň k NĚJAKÉMU doktorovi. Takže zkusit alespoň to ORL, nebo doktorovi zavolat, popsat to a domluvit se. Třeba by ti něco předepsal i bez kontroly.
Dneska se ty antibiotika předepisujou stejně všelijak. Výtěry mi nedělali nikdy. CRPčko až při opakované návštěvě, když jsem měla fakt dlouhodobý problém.
@Lucka1111 píše:
Zakladatelko, já bych Ti antibiotika bez vyšetření nenapsala. Ovšem jsou lékaři, kteří je posílají na každou teplotu jen proto, že to pacient chce. Jestli máš i rýmu, tak si myslím, že to bude spíš virové.
Jsem myslela, že když je malinově zarudlý krk a bolí to jak prase, je to virové a když to bolí trochu míň a jsou tam bílé fleky, je to bakteriální (na antibiotika). Jsem laik
Tak virové by bylo lepší..
@Lucka1111 píše:
to je divné, že je u Vás lékař 2 dny v týdnu a jiné dny 200km daleko. To snad není ani možné. Lékaři co ordinují ve více místech mají ty ordinace nedaleko od sebe.
Pochází z Horní Dolní, kde má ordinaci a rodinu a pracuje ve velkoměstě. Víc konkrétní být nechci.
Atb ti napar tydnu sejmou imunitu, to zas takova vyhra neni.
Co bych udelala? Nacpala se C vitaminem (az 5000 mg rozlozene denne), strikala neco do krku, delala si silny horky zauvorovy caj s medem a zalezla do postele.
Holt bych v ni chvili teda chcipala, nejake to nepohodli se holt v zivote deje.
Dobrý večer, myslíte, že je reálné, aby mi praktický lékař napsal antibiotika bez toho, aby mě viděl? Chodím k němu tak jednou za pět let, víc ne. Jde o to, že mě od včerejška děsně bolí v krku a mám v něm bílé fleky, teplotu 37,5, je mi hrozně, mám rýmu, všechno mě bolí a on tu ordinuje jen dvakrát týdně. Nebo ještě bych mohla jet na ORL, ti mají otevřeno, ale zas nevím, jestli mě nevyrazí s angínou. Z pohotovosti mě vyrazí určitě, bez horeček a do středy se mi teda čekat nechce, to chcípnu. Co byste dělali?