Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Netuším, jestli ATB byla nutná.
Dobrání je důležité proto, že kdyby nějaké ty bakterie v těle opravdu měla, tak je těma atb jen trochu „přizabiješ“, ale když se nedoberou, nezničí se úplně a jako bonus si na ta atb zvyknou, takže až příště budou opravdu potřeba, nemusí správně zabrat a muselo by se to řešit jinými atb, „silnějšími“ - prostě zbytečné komplikace, které nastat samozřejmě nemusí - ale můžou.
Nebo dcerka ty své bakterie přenese na někoho jiného a jemu nezaberou obyč atb a podobně.
Nic. ATB se musí brát do dobrání a ve stejnou dobu aby se vytvořila určitá hladina v krvi, pokud jí ATB dáš 2× a od třetí dávky je vysadíš, nestane se nic, dceři nepoumůžeš ani neublížíš.
Pokud je CRP do 35, jedná se o virovou infekci, pokud je CRP nad 50, jde už o bakteriální zánět, takže se nasazují ATB.
Příspěvek upraven 12.05.12 v 20:20
Vyšší CRP může znamenat zánět v těle a nemusí to být nutně v krku…Raději bych dceři Klacid dala a určitě bych zašla na kontrolu a znovu nechat zkontrolovat krev a moč.
Ja taky nejsem zastance brani ATB na kazdy problem, ale kdyz bylo vyssi CRP a uz jste zacali a je ji lip, tak bych je dobrala.
Pokud bylo CRP vysoké, dle mého byla ATB na mísně. Pokud je CRP nad nějakých 10-20, což je hraniční hodnota, záleží jak kde, tak je to bakteriálního původu a ATB jsou potřeba. Patrně by se vyléčila i bez nich, ale něco by mohlo zůstat a při sebemenším oslabení organizmus se to zase vrátit a v horší formě. ATB určitě doperte. Pokud je nebere často, neměj strach. Dcerka měla od středy horečka až ke 40, v pátek jsme šli k doktorce a CRP měla 116, máme též ATB, ikdyž dneska už je malá skoro bez teplot, ale prostě byla nutná. Já tedy taky nerada vidím ATB, ale pokud jsou třeba, nenechávám je nasazovat bez CRP, tak je dám.
Když už jste začali, tak ať je dobere. Je to kvuli rezistenci prezivsich bakterii na dalsi antibiotika!!!
My jsme taky včera dostali ATB a dnes je výrazně lepší,ale určitě je taky dobereme,ale bude mě to stát nervy
Protože s ním zápasím při podávání ![]()
Jasne dobrat, at pak na ne neni rezistentni, prevazne kdyz mela CRP pres 50, to uz virove nebude
Holky,od včera od večera váhám zda jsem udělala dobře.....ve čtvrtek dopoledne měla dcera průjem,byla asi 4-5× na záchodě,odpoledne nic,bez únavy,jezdila na kole,pohoda.Měla i chut k jídlu (dělala jsem pizzu šunka,sýr) Po 22h večer se probudila,že jí hrozně bolí bříško,měla teplotu a vyzvrátila jídlo.Měla jsem strach,že by to mohl být slepák,tak jsme jeli na pohotovost.Tam ji vyšetřila dr. a nepotvrdila to,nicméně pro jistotu si nás pozvala ještě dopoledne v pátek.V noci malá spala bez probuzení,dostala paralenový čípek,nezvracela už ani průjem nebyl.Na kontrole dopolední se nic nepotvrdilo,moč byla v pořádku,slepé střevo nebo jeho podráždění vyloučila a odkázala nás k pediatrovi.Tam jsme dorazily skoro před polednem do plné čekárny dětí.Dr.z toho samozřejmě vyřízenej,měl do 13h
Zprávu z nemocnice ani nečetl,malé zmatečně začal prohmatávat břicho než jsem ho upozornila…malé tedy změřil teplotu,měla 38,kouknul do krku a říká,že ho má trochu červený,ale nic závažného (malou v krku ani trochu nebolelo) a že uvidíme.Pospíchal a nebýt mého vnucení se
nás propustil domů.....jenomže já chtěla blbec udělat CRP a sestřička ještě přidala náký test na streptokoka myslím a s močí nás poslala do laboratoře.Moč byla zcela v pořádku,streptokok negativní a jediné co bylo vysoké bylo CRP 51…tak nám byli předepsány ATB Klacid…když jme dojela s dcerou domů a než jsem jí dala večer první dávku,tak se skoro tři hodiny prospala a teplota jí bez jakéhokoliv podání prášku klesla na 37,5 ještě tedy byla jednou na záchodě na velké (kašovitý stav) a pobolívalo jí bříško,ale vypadala o stoprocent lépe než ráno…omlouvám se za takový velký román
,ale ted k tomu mému váhání…byla ta antibiotika nutná,neměla jsem raději počkat…manžel byl proti,ale já měla strach…od rána je po celý den na 37 ,břicho jí nebolí,má chut k jídlu (samozřejmě dodržujeme dietu) a já ji druhý den podávám Smectu. Myslím,že to bude nějaký střevní problém.
co tím způsobím 
Vím,že se antibiotika musí dobírat,ale co když to poruším a třetí dávku nedám