Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky moc moc prosím o radu.Jak se má dělat správně zábal dětem na snížení horečky.Dcerka 21měsíců byla včera celý den v pohodě na večer se mi zdála horká ale všichni mě říkali,že se jim horká nezdá.Teplotu jsem neměřila protože opravdu špatně snáší,když jí měřím teplotu a čelní teploměr nemáme.Tak jsem to nechala být a dala jsem ji spát s tím,že když se vzbudí tak ji už bezpodmínečně změřím.Nakonec se mi vzbudila kolem půl 10 a 2× zvracela.Změřila jsem ji teplotu měla 38,7 dala jsem ji čípek a za chviličku usnula.Ráno se vzbudila s teplotou 39,6 zase jsem ji dala čípek.O půl 1 jsem dala berušku spát a ještě se ani nevzbudila.Když jsem tam před chvilkou byla na ni sáhnout,tak mi přišla ještě víc horká než předtím.Až se vzbudí,tak ji změřím a teď nevím jestli ji mám dát čípek+teda udělat zábal a nebo jen ten zábal.Potřebovala bych poradit jak se má správně zábal dělat.Všude píšou několik způsobů a tak nevím na jakej se přesně zaměřit.Od rána přemýšlím zda s ní jen na pohotovost a nebo jestli to mám nechat na pondělí.Prosím o radu.
Nám doktorka radila jen od kolen dolů kolem kotníčků vlažnou mokrou plenu a ručník, nechat cca 20 min pak chvíli klid a další. Před celým zábalem varovala, že se má používat jen vyjímečně, při příliš rychlém ochlazení můžou nastat taky febrilní křeče… Čípek bych dala taky a pokud by teplota vylezla nad 40°C, tak bych mazala na pohotovost…
Já ráda dávám octové ponožky, kolikrát i stačilo omývat chodidla a dlaně tou octovou vodou a teplota klesla taky.
hlavně se zábal dělá, jen pokud už teplota vystoupala a dítě má horké i ruce a nohy, dokud horečka stoupá, má ruce i nožky studené, má zimnici, tudíž by mu zábal byl hodně nepříjemný. Jinak co vím já, tak se má dát zábal na zápěstí a od kolen dolů a nenic ledového, jen vlažné, případně vlažná sprcha ![]()
jak píší holky,a navíc mi naše doktorka řekla,že jen do 38,5.pak už ne,proč nevím.My zkusili octové ponožky trochu zabraly,ale jinak jsem střídala panadol a nurofen po čtyřech hodinách.Hlídej hlavně jestli nemá vyrážku pokud ano mazejte na pohotovost.ať je brzy líp
Právě,že má horký i ruce i nohy.Teď se vzbudila a měřila jsem ji teplotu měla 39,9 po odečtení 39,6.Já jsem taky říkala,že na pohotovost asi zajedem až když by to stouplo nad 40.Ještě zkusím ten zábal co udělá a když to nepomůže,tak na tu pohotovost asi zajedem.Nejvíc mě znepokojuje to,že od rána vypila cca 210ml vody jelikož mi bylinkový čaj pít nechtěla dala jsem ji jen tu vodu.Od rána má na sobě jednu plinku,která je úplně suchá.Vůbec nečůrá a to žízeň přitom celkem má.Navíc tekutiny má neustále k dispozici.Tak já doufám,že to bude jen nějaká viróza.
Se zabalama se musi opatrne,nam rikala dr,kdyz mel maly ctyricitky,ze z toho muze byt sok..
tak at jste brzo fit a pripadne radsi tu pohotovost,drzim palce
@adlin27 píše:
jak píší holky,a navíc mi naše doktorka řekla,že jen do 38,5.pak už ne,proč nevím.My zkusili octové ponožky trochu zabraly,ale jinak jsem střídala panadol a nurofen po čtyřech hodinách.Hlídej hlavně jestli nemá vyrážku pokud ano mazejte na pohotovost.ať je brzy líp
Fakt? To já teprve začínám srážet… Do 38 nedělám vůbec nic a i pak čekám, co jako bude, jaký bude - když spí a neleze to, tak nechávám, nesrážím. A pak opatrně, třeba těma ponožkama nebo „práškem“.
Zábal se u takhle malých nedělá.Chladí se ruce , nožky čelo.Zábal ne a to ani u 40 ne.Možná kdyby to šlo ještě výš,Ted jsem to řešila na pohotovosti.
Jinak se namočí ručník do studenější vody a obtočí se okolo těla pod rukama a přikraje se dalším ručníkem.Na 20 minut a pak 20 minut pauza.Sundá se a ev.Opakuje.
Od 38 se dávají čípky a chladnější tekutiny.Střídá se paralen a nurofen.MOžná není špatné dát i něco preventivně proti křečím.
@kralicinka1 píše:
Od 38 se dávají čípky a chladnější tekutiny.Střídá se paralen a nurofen.MOžná není špatné dát i něco preventivně proti křečím.
To je věc názoru, není potřeba hned srážet, jakmile teplota překročí 38.
Podle nejnovějších doporučeních je to tak, že se sráží teplota až když překročí 38st. Nejúčinnější je (při horečkách, které se drží dlouhodobě nad 38,5) podávat na střídačku paracetamol s ibuprofenem. První teplotu srazí, ale neumí ji podržet, což zase umí Ib. Rozestupy jsou po čtyřech hodinách. Je to z toho důvodu, že největší riziko pro vznik febrilních křečí je tehdy, když tělesná teplota prudce stoupne nebo prudce klesne, a především když se tento proces opakuje. I proto se ani nedoporučují zábaly, ale koupel. Ideální je teplota vody kolem 37 stupňů, protože je to pro tělo schvácené horečkou ochlazující, ale zároveň to nezavání teplotním šokem. Ideální je napustit do vany dítěti tak 10-15cm vody a posadit ho tam, nechat chvilku pohrát a pak obléknout do volného bavlněného pyžamka. Taky se při zimnici nedoporučuje dítě zabalovat do peřin ale naopak jenom zlehka přikrýt.
Zábaly končetin jsou sice pro dítě v horečce příjemné, ale k opravdovému ochlazení organizmu to údajně moc účinné není. ![]()
Co se týče Diazepamu proti křečím- jo, je to asi pro dítě sajrajt, ale případná febrilní křeč je pro mozek hodně velká zátěž. Je asi na zvážení každého, jestli podat nebo ne, každý doktor může mít jiný názor. Já dávám, protože epizody opravdu vysokých horeček měl syn pouze třikrát, diazepam dostal celkem asi dvakrát a to mi přijde snesitelnější, než případné feb. křeče.
Tak já zrovna včera dělala malýmu koupel.Byl horký i ruce a i nohy.Píšou že jsou lepší koupele,než zábaly,může to být šok pro tělíčko.Pobyl si ve vodě asi 10 minut a ulevilo se mu a teplota klesla.
já srážím až při 38,5 a jen pokud vidím, že bude ještě stoupat. Ona ta horečka dost pomáhá při léčení, pokud není nebezpečně vysoká.
já srážím od 38,holkám to letí rychle nahoru. jinak zábaly dělám látkovým kapesníkem.jen lýtka a ruce od loktu dolu,tak 15min (ale kapesníky mezitím znovu ochlazuju) a pak zas pauza. u nás teda zabírá,diazepam mám doma v paralenovym čípku ale zatím jsme nedala,je to moc velkej sajrajt a holky maj vysoký horečky často