Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím vás mám dotaz, užíváte některá z vás antidepresiva v době kojení? Nemáte obavy že to ubližuje miminku? Já po domluvě s lékařem mám užívat zoloft 50mg, zjišťovala jsem si zdali se při něm může kojit i lékař řekl že sertralin který je v něm uložen se dostává do mléka úplně minimálně a tak děťátku by to nemělo vadit,,ale i přes to mám strach abych miminku neublížila, aby to nemělo nějaké následky při užívání,,budu ráda za vaše zkušenosti
@A_non_nymka 23 možná mě za tento názor někdo ukamenuje, ale možná bych v tomto případě zvážila umělé mléko. V dnešní době snad mají dobré složení a vy nebudete nervózní a dítě bude ok. Hodně matek určitě kojit z různých důvodů nemůže. A jestli ty léky mají vliv nebo ne, to spíš posoudí jen lékař, než my tady a bůhví, jestli i ten lékař je vševědoucí a jestli se na to dá s jistotou odpovědět, že to bude ok. Držte se 🌷
@Medik6 píše: Více
No tak já bych se možná zeptala ještě laktační poradkyně. To kojení je přece jen nejlepší a když by léky neměly nějaký vliv, tak je zbytečné přecházet na UM. Já bych se spis zeptala více lékařů a te laktační poradkyně, protože to je důležité rozhodnutí. Samozřejmě pokud by byl vliv velký a mohlo by to poškodit miminko UM by byla lepší volba
Taky jsem při kojení brala Sertralin a byla ujištěna, že do mléka nepřechází a že horší je pro miminko špatný psychický stav matky (nespavost, úzkosti) a její stres, deprese, nepohoda se na něj přenáší taky. Nevím na co přesně ty AD máš, já se jich u 1. dítěte bála taky a byla mi doporučena ještě homeopatika - Natrium Muriaticum nebo tak nějak, jsou na spaní a úzkosti. Mně pomohly, ale je to samozřejmě hlavně o placebo efektu. Můžeš vyzkoušet (poraď se ještě kdyžtak v nějaké bylinné/homeo lékárně), ale mysli i na sebe a na svoje psychické a fyzické zdraví, to je taky důležitý! Miminko potřebuje hlavně mámu, co je v klidu, tak se zbytečně netrap, je to malá dávka.
Sertralin je považován za jedno z nejbezpečnějších antidepresiv při kojení, protože přechází do mléka jen minimálně. Pokud ti to lékař schválil, není důvod k obavám, psychická pohoda maminky je důležitá i pro miminko. Mnoho maminek ho bere a děti jsou v pořádku.
Já teda AD začala brát až kolem roku dítěte, nebylo to už úplně malé miminko, ale kojilo se ještě dost - do 2 let. Ani na produkci mlíka to nemělo žádný vliv.
Brala jsem Mirtazapin celá tři těhotenství, 3× kojila (3 měsíce, dva a půl roku, 15 měsíců), děti úplně v pohodě. Pohodová máma, pohodové dítě, pokud nejde o lék, který je totálně kontraindikovaný. A že jich je hodně.
Všem děkuji za informace, já jsem krátce po porodu upadla do poporodní deprese kterou sem řešila pouze vypovídáním se u psycholožky, ale postupem času se mi ty stavy zhoršovali, pokaždé když malá zaplakala a mně se jí nevedlo utišit začala sem brečet, propadat úzkosti, valili se na mě pocity bezmoci a viny že nedokážu utišit, pláč trval někdy hodinu v kuse někdy méně, začala jsem si říkat zdali to nemám vzdát a celkově mě napadali myšlenky méněcennosti a že byla chyba mít miminko, občas mě popadnul vztek když plakala ale ne takový že bych něco udělala to bych v životě neudělala, ale byla chvíle kdy plakala dlouho a já už nevěděla co dál tak sem malou položila do postýlky a šla se do kuchyně vyvztekat tak že sem si třikrát praštila do linky, nikdy by mě nenapadlo ublížit malé,,po domluvě s psychologem mě odkázala k praktické která mi doporučila právě zoloft ale že se mám zeptat radši i gyndarky,,a ta mi řekla že tento stav je laktační psychóza a je způsobená kojením a že bych měla přestat kojit,,ovšem podle psycholožky a praktické ten zoloft miminku neublizi,, malé je teď měsíc myslíte že je špatné přejít na umělé pro ten klid na duši? Jak se na to kouká dětská lékařka? Chtěla jsem kojit co nejdéle to jen jde ale ty obavy o to zdali ji ty léky opravdu nějak neublíží mě nenechají spát