Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já zkušenost nemám, ale tak mě napadlo, že miminko bude mít vecerku jindy než syn, takže asi nejdřív uspis miminko a pak syna.
Prostě uložíš nejprve syna a až pak miminko. Nebo ho už naučíš na nový uspávací rituál-ideální příležitost mu říct, že mléko teď potřebuje miminko. Já to dělala často tak, že jsem kojila miminko, zároveň seděla u tříleťáka na posteli, zpívala mu nebo četla pohádku, držela za ruku a takhle mi usnuli oba najednou.
@unuděná to jsem taky chtěla ještě dopsat, že syn může být v posteli při uspavani miminka a u toho může maminka vysvětlit, že teď pije mlíčko mimi a třeba ho to časem přejde samo.
Kojím děti s dvouletým odstupem, mladšímu je 1,5 r ![]()
Takové věci se těžko plánují předem, ať už je ve hře kojení nebo ne, navíc v průběhu času se to může i různě měnit - jestli jdou spát děti zároveň nebo jde spát dřív starší nebo mladší. Každopádně já měla to štěstí, že nám velmi dlouho fungovalo kojení obou dětí zároveň, rodila jsem ambulantně a tak jsem hned po porodu přiložila obě děti - nejprve mladší do savčí polohy (v této poloze v leže jsem ho kojila docela dlouho) a pak přizvala starší dítko, u toho jsem si mohla číst knížky, být na mobilu a odpočívat, mít chvilku klidu hlavně od staršího raubíře. Moje představa o tandemu byla právě taková a opravdu to fungovalo jak na uspání přes den, tak na noc, samozřejmě ne vždy a čím jsou děti starší, tím to víc vychází, že se kojí každý zvlášť, zrovna mám ukojené mladší, starší si chtěl ještě hrát a teď kojím ke spánku staršího, večer to bylo zas naopak, protože včera starší přes den nespal, tak šel spát večer brzy. Když nemám pomocnou ruku na hlídání, tak beru oba a s tím, kdo u kojení neusne, tak s ním odejdu nebo staršímu pustím pohádku, či si hraje v blízkosti, to pak mám taky čas v klidu nakojit mladší.
Prosím zdržte se komentářů, že syn už je na kojení velký a měla jsem ho odstavit dříve.
Syn 3 roky, stále kojen jen na uspavání, byli jsme často v nemocnici a po operacích bylo kojení naší záchranou. Nechtěla jsem mu ani teď jeho jistotu vzít, ač jsme se snažili.
Za měsíc se má narodit miminko a já pořád přemýšlím, jak to nejlépe udělat? Syn je akční, hlučný, jen kojení ho uklidní, že usne. Když bude manžel doma, syna zabaví, ale často doma nebývá.
Mohl by někdo sdílet jeho uspávací rutinu dvou kojených dětí?
Moc děkuji.