Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Proč pomáhat? Všechno má svůj čas a tvé dítě postupuje ukázkově. Uklidní se, v jídelní židličce už může klidně sedět, není potřeba do lehu.
@pannda tak já třeba to sezení upřímně nechápu. Všude, jak se nemá pasivně posazovat, ale když ho dám do židličky, tak ho přece poradím. Tak jako nechápu..
Maly ma 8,5 mesice, uz se plazi cca 5 tydnu, na kolinka jde cim dal vic, dva tri kroky lezenim taky zvladne, ale pak sebou placne na bricho a plazi se, je to rychlejsi. Zaroven se snazi stavet na nozicky. Sikmy sed zvladne, kdyz ho do nej polozim ( mame za ukol z fyzioterapie).
Po tom, co se mi pred mesicem asi dva dny propinal do luku pri ulozeni do lehatka ( na jidlo), jsem lehatko zrusila a sel do zidlicky. Zkousela jsem i krmit v klubicku, ale taky se pritahoval a zvedal, nemluve o tom, ze krmit takto bylo o zdravy rozum. Vim, ze to neni spravne, ale na nic lepsiho jsem neprisla a nechce se mi kvuli tomu delat z jidla stres. V zidlicce se teda udrzi ok a diky tomu se naucil uz docela slusne se nakrmit rukami.
@starfish_at_night děkuji za odpověď. Takže by se dalo říct, že jsme na tom stejně. Plazit se plazi, vždycky sebou bouchne o zem a to je konec… a pak už si jede svoje..
No to jídlo bylo hrozný… ale já už nevěděla jak.. tak jsem ráda, že to máme stejné a už teda vytáhnu židličku, stejně ho musím krmit v sede a jako moje nervy…
Malý ještě nemá zuby, tak žádný kousky mu nedávám. Do ruky taky zatím nic. Tak uvidím jak to půjde v židličce…
@Anonymní píše: Více
My máme treba polohovaci jídelní židličku a když ještě nesedí, tak je tam podobne jako ve vajíčku
V osmi měsících má na lezení čas. Plazi se symetricky? Pokud ano, tak bych to zatím nechala být. Židličky jsou polohovací, opravdu bych ho zatím neposazovala. A to, že nemá zuby, není důvod nedávat měkké kousky nebo něco do ruky. Zuby nemusi mít ještě v roce.
@Eva2610 plazi se pořád stejně. Jedná ruka pokrcena a druhá natazena.. židličku mám starší dřevěnou, není polohovací… kupovat nechci zbytečně na těch pár měsíců. A co se týče kousků a blw (bo jak se to jmenuje) tak mám strach, at se nezačne dusit, takže s tím jsem opatrná..
Dve ze tri deti se nejdrive plazily. Jakou mate doma podlahu? Snazila jsem se lezeni podporit - prelezani mych natazenych nohou a jinych prekazek, vyhybani se kluzkym povrchum, nechat nahe nohy, pripadne i bricho. Cviceni na velkem mici. Navody najdes na internetu. Krmila jsem vsechny deti v klubicku, polohovaci zidlicku jsme nemeli. Na rozmelneni kousku dite zuby nepotrebuje, zvladne to dasnemi. To nemusi byt zadne BLW, ja jsem lina, takze jsem jidlo nikdy nemixovala, vzdy jen vidlickou rozmackala, maso nakrajela nadrobno. A deti to zvladly v pohode bez zubu.
Příspěvek upraven 20.02.25 v 09:45
No, je to tvoje věc a tvoje dítě a jeho zada. Moje děti v té polohovací židli seděly do dvou let, protože se pak předělá na normální židličku.
Pokud se plazi asymetricky - nestrida ruce - řešila bych na fyzio.
Pokud jde o to krmení a kousky - doporučuju si něco načíst.
Příspěvek upraven 20.02.25 v 10:48
Všechny moje děti se nejprve plazily a teprve potom lezly. Některé jeden měsíc a některé dokonce několik měsíců. V necelých osmi měsících má navíc na lezení čas.
Do židličky jsem je dávala, až když se uměly sami posadit.
Zuby měly skoro všechny děti pozdě a na kousky to vliv nemělo, nicméně pokud by s kousky měly problém, tak bych je prostě nedávala.
@Eva2610 no na fyziu jsem byla 2× a 2× zbytečně, že je vše v pohodě. Tak to plazeni ne ham tak, třeba se rozloze… ono by prej stejně to plazeni být nemělo…
Kousky zkusím časem. Ale když jsem rozmackala jablko, tak se mi dávil…
@Hibou máme vinyl plovoucku, ale já mu koupila takový dvě velký podložky, at není na studené zemi. Co se týče holého těla, vím, že to je super na podporu lezeni a tak celkově, ale zatím je na to chladno, at není zase nemocný brouček. Jj nohy natahuje. On ke mě vždycky doleze a šplhá na mě, jde na kolínka a vysplha se nahoru.. i v kocaru v korbě šup na záda a hned na kolena a dívá se kolem..
Já mixovala vše od 5,5m, kdy jsme začínali.
Já jsem četla, že plazeni není dobrý, ze má dítě spíše lézt. Tak jsem si právě říkala, jestli se z toho plazeni pak dostane na lezení, jestli mu mám pomoct nebo ho nechat samotného.. víte jak první mimco a na netu se toho píše tolik, že se ptám radsi zkušených matek. Jinak ty kousky měl jablko a nebo co mixer špatně rozmixoval a malej se začal nadavovat a kaslat.. tak nám to ani jednomu nebylo příjemný. Jsem si říkala, jestli se zubama to nebude lepší… ale je fakt, zebych měli už pomalu začít kdo ví, kdy budou zuby.
No zatím krmim na rukou, ale uvidím jak dlouho vydržím… chce jít do sedu totiž, úplně se snaží sám delat sedylehy.. ![]()
Myslela jsem to tak, ze mas ty sedet na zemi, ty mas mit natazene nohy a on ma prelezat pres ne
Kocar v klece je super, nase deti tak take jezdily, podle me tim hezky posiluji.
Maminky jste tu některé, kterým se dítě plazilo a pak se až rozlezlo?? Malý má za 5 dní 8m a měsíc se plazi, peruje na kolinkach, ale lozit prostě vůbec. Sikmy sed taky ani zminka, ale když ho krmim na rukách, tak jde tělem do sedu a jinak než v sede se krmit nechce…
Ja vím, že pasivní sezení není dobrý, nemá se, ale jinak to s ním nejde.. v leze nebo položené rve a rozházuje rukama a jidloke všude..
Prosím o odpověď maminek, kterym se děti platili cca měsíc a více, kdy se jim děti rozlezli a jestli pomáhali nebo je nechali na ti přijít sami..