Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zkušenost nemám. Ale to je děs, když jsou děcka tak v hajz. u, že musí být medikované. Čím její stav byl způsobený, že je to natolik špatné?
Domácí problémy, covid?
A zkusili jste vše? Řešit příčinu, aby medikace nebyla nutná? V 11 to je dost šílený teda :/
@Havlova já jsem s ní doma, samotnou bych ji nenechala. Ten oxazepam dostala taky
@Anonymní píše:
@Havlova já jsem s ní doma, samotnou bych ji nenechala. Ten oxazepam dostala taky
Ten jí pomůže překonat nejhorší. Držím palce. A hledejte dobrého KLINICKÉHO psychologa, to dělá strašně moc.
Dcera brala, nežádoucí účinky žádné, ale ty léčebné bohužel taky ne. Měnili jsme medikaci s výraznějším anxyolitickým účinkem. Ta zabrala, vedlejší účinky skoro žádné, jen trochu sucho v ústech, ale to se dá lehce řešit, léčebné účinky výrazné. Teď po dvou letech a individuální práci zkusí možná vysazovat. ˇUzkosti občas jsouu třeba v rámci PMS, ale už s tím umí pracovat. Teď 13 let.
Z vlastní zkušenosti: pokud 11 leté dítě potřebuje AD, problémy jsou VŽDY ve vztazích – škola, rodina apod. Medikace takto mladé slečny by měla být skutečně až tou naprosto, ale naprosto poslední volbou – doufám, že vám to lékař řekl.
Pokud jste nevyzkoušeli, rozhodně jděte do rodinné terapie. Klinický psycholog, jako dobrý, ale ten úplně „nevyřeší“ to, že třeba tatínek se chová trochu jako ko.ot, aniž si je toho sám vědom ![]()
Já měla jako malá Lexaurin. Stresem jsem si přivodila hyperventilaci, a e-systoly.
Nakonec to bylo opravdu psychického rázu. Jednoduše jsem špatně zvládala stresové situace.
Možná to bylo i tím, jak mi všichni říkali, dej na sebe pozor, musíš pořád ležet, odpočívat, protože o mě měli strach.
Ale pak jsem se kousla, vysadila léky a začala fungovat, bylo to divné, jak kdybych už byla závislá.
Rozhodně nedoporučuji dětem.. Spíše řešit problém u odborníka a ne dávat hned léky.
@Anička-S píše:
Já měla jako malá Lexaurin. Stresem jsem si přivodila hyperventilaci, a e-systoly.Nakonec to bylo opravdu psychického rázu. Jednoduše jsem špatně zvládala stresové situace.
Možná to bylo i tím, jak mi všichni říkali, dej na sebe pozor, musíš pořád ležet, odpočívat, protože o mě měli strach.
Ale pak jsem se kousla, vysadila léky a začala fungovat, bylo to divné, jak kdybych už byla závislá.
Rozhodně nedoporučuji dětem.. Spíše řešit problém u odborníka a ne dávat hned léky.
Tak Lexaurin je jiná liga a měl by se užívat krátkodobě. Asi jako když srovnáváš Ibalgin a morfium.
@Havlova píše:
Tak Lexaurin je jiná liga a měl by se užívat krátkodobě. Asi jako když srovnáváš Ibalgin a morfium.
Už je to kupu let, takže nevím. Jen jsem chtěla dát celkově příklad léků na depresi a dětí.
@Anička-S píše:
Už je to kupu let, takže nevím. Jen jsem chtěla dát celkově příklad léků na depresi a dětí.
lexaurin ale není antidepresivum a je silně návykový, to moderní antidepresiva nejsou. Takže to není dobrý příklad.
@lamicina píše:
lexaurin ale není antidepresivum a je silně návykový, to moderní antidepresiva nejsou. Takže to není dobrý příklad.
Prosímvás, nevěřte těm blábolům, že „moderní antidepresiva nejsou návyková“. Tak si je zkuste ze dne na den, ideálně po několika letech užívání, vysadit
Ano, nevzniká na nich návyk tak rychle jako na benzodiazepinech, kt. zde uvádíte a (ne vždy!) není potřeba tak brzy zvyšovat dávku pro zachování kýženého efektu, ale návyk v pojetí, jak je všeobecně chápán, na nich rozhodně vzniká.
Každopádně platí, že: „Léky samy o sobě obvykle obtížné příznaky na určitou dobu (minimálně na dobu, kdy jsou - pokud jsou vhodně zvoleny - užívány) dokážou potlačit, ale bez skutečného řešení toho, co za vznikem psychických potíží stojí, dochází buď k postupné ztrátě jejich účinnosti a/nebo k návratu obtíží po vysazení léku.“ – MUDr. František Matuška
@Freya_H tak ze dne na den se ale vysazovat fakt nesmí, že jo… tam je pak jasné, že přijde docela masakr. Ja to udělala a bylo to šílený, nedoporučuji zkoušet slabším povaham. Při postupném vysazovani skutečně problémy vznikají velmi zřídka kdy.
Zdravím, dcera 11 let dnes dostala předepsané antidepresiva Setralin na úzkosti a jiné problémy. Bojím se nežádoucích účinků a jak dcera bude na léky reagovat. Máte někdo zkušenost s tímto lékem u dětí? Díky za odpovědi