Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj, ráda bych oživila diskuzi.
Včera odpoledne jsem začala mít problémy s žaludkem, nejspíš jsem něco špatného snědla, prostě jsem dostala průjem. Večer v 8 hodin jsem si vzala pilulku s tím, že přes noc se to snad zlepší a že další den už to bude v pořádku. Bohužel ráno to pokračovalo nastejno, v 6hodin jsem si vzala endiaron a z rezervního platíčka další prášek (předpokládala jsem, že se mi ten z noci nevstřebal) a doufala jsem, že teď zhruba 4 hodiny to nějak vydržím, což se jakš takš povedloProblém vidím v tom, že v pátek ráno jsem měla nechráněný styk a včerejší tabletka byla z prvního týdne užívání, takže riziko je větší. Myslíte, že to bude v pohodě, že snad se něco z tabletek vstřebalo a těhotenství nehrozí? Chránit se teď samozřejmě plánuji i jinak.. Děkuji
Ahoj, já si myslím, že zpětně to nefunguje. Takže bych si s tím nelámala hlavu. Chránila bych se minimálně týden z tohto cyklu. A mělo by to být ok.
@P4ja píše:
Ahoj, já si myslím, že zpětně to nefunguje. Takže bych si s tím nelámala hlavu. Chránila bych se minimálně týden z tohto cyklu. A mělo by to být ok.
Ahoj, to jsem si taky myslela, asi proto jsem si prášek nevzala hned večer. Ráno jsem ale znovu nastudoval příbalový leták, kde je psáno, že pokud se tabletka nevstřebala buď průjmem nebo zvracením (což si myslím že ta večerní se neuchytila), tak se to bere jako zapomenutá tableta. A tam to rozdělují do 3 týdnů, 1.a 3. jsou rizikové a píšou, že pokud zapomeneš a v předchozím týdnu byl nechráněný sex, tak problém.. Tak jsem to pochopila a prostě doufám, že se alespoň něco málo stihlo dnes vstřebat ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, to jsem si taky myslela, asi proto jsem si prášek nevzala hned večer. Ráno jsem ale znovu nastudoval příbalový leták, kde je psáno, že pokud se tabletka nevstřebala buď průjmem nebo zvracením (což si myslím že ta večerní se neuchytila), tak se to bere jako zapomenutá tableta. A tam to rozdělují do 3 týdnů, 1.a 3. jsou rizikové a píšou, že pokud zapomeneš a v předchozím týdnu byl nechráněný sex, tak problém.. Tak jsem to pochopila a prostě doufám, že se alespoň něco málo stihlo dnes vstřebat
Tak uvidíš no
Já si ale myslím, že šance je malá. Že, i kdyby se ti spustila ovulace hned po tom, cos ten prášek nevzala, tak by to stejně asi nevyšlo.
Každopádně je super, že ses koukla do letáku. ![]()
Dobry den, dnes v 19:00 jsem si vzala prášek a hned 5 minut poté jsem měla průjem. Mám si vzít novou tabletku? Děkuji
@Anonymní píše:
Dobry den, dnes v 19:00 jsem si vzala prášek a hned 5 minut poté jsem měla průjem. Mám si vzít novou tabletku? Děkuji
A co ti říká příbalový leták?
@P4ja píše:
A co ti říká příbalový leták?
Pokud zvracite nebo mate průjem, aktivní látky se nemuseli zcela vstřebat. Pokud zvracite za 3-4 hodiny po užití tablety, důsledek je stejný, jako byste tabletku zapomněla užit. Postupujte podle pokynu pro případ vynechání tabletky. Máte-li těžší příjem, kontaktujte svého lékaře.
Začala jsem nové platicko, ale pauzu jsem neměla. Beru tedka druhy platicko po sobě. A jde mi o to jestli se tabletka za takovou dobu dostala do střev nebo jestli ti je jako bych si tu tabletku nevzala.
@Anonymní píše:
Pokud zvracite nebo mate průjem, aktivní látky se nemuseli zcela vstřebat. Pokud zvracite za 3-4 hodiny po užití tablety, důsledek je stejný, jako byste tabletku zapomněla užit. Postupujte podle pokynu pro případ vynechání tabletky. Máte-li těžší příjem, kontaktujte svého lékaře.Začala jsem nové platicko, ale pauzu jsem neměla. Beru tedka druhy platicko po sobě. A jde mi o to jestli se tabletka za takovou dobu dostala do střev nebo jestli ti je jako bych si tu tabletku nevzala.
Do střev se nedostal. A pokud už průjem mít nebudeš, tak bych řekla, že je to ok.
Takže si myslíte, ze je to v pořádku a nemám si brát další prášek? A mám se raději chránit jinak nebo ten prášek neměl šanci “jít ven” a je to v pohodě?
@Anonymní píše:
@P4jaTakže si myslíte, ze je to v pořádku a nemám si brát další prášek? A mám se raději chránit jinak nebo ten prášek neměl šanci “jít ven” a je to v pohodě?
Tak nejsem doktor ani lékárník, ale pochybuju, že se za 5 min stihne prášek vstřebat a ještě ho vyloučíš
A v letáku se píše o 3 - 4 hodinách ne minutách. Ale asi jsi nečekala, že ti tady někdo dá stoprocentní odpověď ne? ![]()
@P4ja píše:
Tak nejsem doktor ani lékárník, ale pochybuju, že se za 5 min stihne prášek vstřebat a ještě ho vyloučíšA v letáku se píše o 3 - 4 hodinách ne minutách. Ale asi jsi nečekala, že ti tady někdo dá stoprocentní odpověď ne?
To jsem samozdrejme nečekala, jenom mám obavy a nevím co dělat. Myslela ze třeba bude někdo mít podobnou zkušenost co dělat.
@9999999 píše:
To jsem samozdrejme nečekala, jenom mám obavy a nevím co dělat. Myslela ze třeba bude někdo mít podobnou zkušenost co dělat.
Dodržovat příbalový leták. To je jediné vodítko. Nepíše se tam, že máš plašit po 5 minutách po užití, ale řešit 3 - 4 hodiny. Pokud máš obavy, pak se chraň navíc jako kdyby ten prášek neúčinkoval a je to. A nebo udělej pauzu.
@P4ja píše:
Dodržovat příbalový leták. To je jediné vodítko. Nepíše se tam, že máš plašit po 5 minutách po užití, ale řešit 3 - 4 hodiny. Pokud máš obavy, pak se chraň navíc jako kdyby ten prášek neúčinkoval a je to. A nebo udělej pauzu.
Jenže to je jakoby v první týdnu a to znamená vzít si druhy prášek
@Anonymní píše:
Jenže to je jakoby v první týdnu a to znamená vzít si druhy prášek
Pokud už protahuješ plato, tak to není jakoby v prvním týdnu.
@P4ja píše:
Pokud už protahuješ plato, tak to není jakoby v prvním týdnu.
Takže se chránit jinou metodou 7 dni nebo do ukončení platicka nebo nemusím vůbec? Jsem z toho zmatená
nevím jestli je to jako kdybych si ten prášek nevzala a nestihl se vstřebat a mám si vzít druhy nebo jestli se ještě nedostal do střev a je to v pohode
@Anonymní píše:
Takže se chránit jinou metodou 7 dni nebo do ukončení platicka nebo nemusím vůbec? Jsem z toho zmatenánevím jestli je to jako kdybych si ten prášek nevzala a nestihl se vstřebat a mám si vzít druhy nebo jestli se ještě nedostal do střev a je to v pohode
Ptala ses a já ti odpověděla. Fakt už nvm, co víc psát.