Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, máte někdo prosím zkušenosti s antikoncepcí Evellien a tělíska Levosert? Gynekožka mi po šestinedělí napsala Evellien a hned po 8 dnech krvácím. Tuto antikoncepci jsem měla už po prvním porodu, krvacela jsem hodně často a dlouho, proto jsem ji vysadila asi po 2 měsících. Zkusila jsem ji znovu-protože kojím a jinou mít nemohu. Uvažuji tedy o telisku Levosert ale bojím se, abych zase pořád jen nekrvácela????Četla jsem, že jsou to vedlejší účinky a nevím, jestli to nebude z bláta do louže. Už bych ráda začala sexuálně žít ????děkuji za Vaše příspěvky.
Mám od dubna Levosert. Zatím se mi nepovedlo, že bych nemenstruovala vůbec jak někdo slibuje, ale mívám teď MS něco přes týden, ale za to je slabá a mívám jí po 45 - 5O dnech. Dřív jsem mívala co 28 dní s tím, že první dny jsem fungovala s kalíškem a vložkou, protože jinak hrozila nehoda, takže za mě super zlepšení a pohoda.
Mám Levosert, je to levnější obdoba Mireny. Ano, u prvního zavedení se může objevit delší špinění jako u Mireny, což může být nepříjemné. Jenže jak toto odezní nastane báječná pětiletá jízda bez menstruace, bolestí, vložek a dalších omezení. Hlavně pokud už neplanujes další dítě. Já už mám třetí hormonální tělísko za sebou, tzn. jsem uživatelkou už skoro 11 let. Při výměnách už žádné špinění není. Navíc tělísko mi doporučil gynekolog jako prevenci karcinomu děložní sliznice (maminka měla nádor).
Další dítě už neplánujeme, máme 3 kluky a mám dost
Jenže se bojím, aby to nebylo podobné té antikoncepci a třeba mi to nesedne. Dřív jsem měla menstruaci taky po 28 dnech, cca 5 dní. Ale i kdyby se objevila po těch 35-50dnech, bylo by to mnohem lepší než doposud. Až jsem docela vysilena z toho neustálého krvácení
a Přijde mi, že od té doby, co „zobu“ prášky má malý průjem, víc „kňourá“ a já jsem nějaká víc nervní, nervózní prostě nejsem tak v pohodě. Ten Levosert a uvolňuje hormony v menších dávkách?? ![]()
@tntyna tak Levosert působí jen lokálně v děloze, nezatěžuje žaludek, ledviny a játra jako tablety. Způsobuje nízkou děložní sliznici, takže jo, může chvilku trvat, než se sliznice odloučí a to je to špinění. Dokud to nevyzkoušíš, nevíš. Mně to lehké špinění, ale opravdu lehké, trvalo pár týdnů a od té doby 11 let vůbec nic. Naprostá pohoda a pohodlný život bez menzes. Ale ovulace probíhá, cítím ji a poznám. Zajímavá je i finanční stránka věci - tělísko stojí 4,5 tis. Kč, za pět let je to 75 korun na měsíc. Vložky stojí v měsíčním přepočtu mnohem víc a HA tablety taky.