Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já sice pcos nemám, ale i tak bych do antikoncepce znovu nešla. Po 8 letech jsem vysadila a trvalo rok než se jakž takž srovnal cyklus. Pleť mám ještě horší než před antikoncepcí a vypadala mi půlka vlasů.
Antikoncepce se pri pcos nemusis bat, sice nepomuze tve nemoci, ale ani neuskodi. Jinak ma samozrejme antikoncepce nejaka rizika, ale ty se asi ted dost zvelicuji, obecne jde o bezpecny zpusob antikoncepce a moderni preparaty maji uz minimalni davku hormonu mez pred x desitkami let. Osobne bych vysadila aspon 2-3 roky pred tim, nez budes chtit dite, abys mela cas srovnat si cyklus a pomoct treba ovulaci, ktera pri pcos nekdy nebyva.
Ahoj, je mi 17 let a chtela jsem se vas zeptat, protoze mam hrozne rozhlazene cykly +-45dnu, sla jsem ke gynekologovi a podle ultrazvuku mi rekl ze to vupada na pco. rikal ze pro me je ted nejlepsi HA protoze mi to srovna cykly (predepsal mi jeanine). ze to ma pry i nejakou slozku, ktera leci akne.+neni to az tak silna HA pry. mam kluka a je to i metoda antikoncepce ktera by me uklidnila pred stresem z nechteneho tehotenstvi (urcite budeme pouzivat i jinou ochranu a ne spolehat se jen na HA). jenze hrozne se toho bojim, vim ze to pco nevyleci jen to proste tak zakryje ty priznaky tim ze mi to nejspis srovna cykly, a pak se to vrati. ale verte mi ze je to v me situaci dost stresujici resit to jestli nejsem tehotna (ikdyz se chranime)pritom to jsou dlouhe cykly kvuli z tomu pco. no a hodne jsem cetla ze to holky nedoporucuji, ze to je hnus, ze pribiraly kvuli tomu nebo ze z toho jde dostat nejakou plicni embolii nebo co, tak nevim, muj doktor je k tomu hrozne pozitivne nastaveny ale ja se bojim, je to velka davka hormonu a nevim co to udela- kazdy to ma jinak. tak jsem si rekla ze to asi zkusim, nebo mela nektera z vas podobnou situaci? zkusenosti? prosim moc a dekuji za radu