Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Byla jsme s dcerami domluvená, že až přijde ten „čas“, tak to pořešíme. Obě dvě byly svého času obeznámeny i s tím, jak moc je HA škodlivá. Obě byly teda naštěstí natolik normální, že dřív, než by mělo dojít k úrazu, to na mě vychrlily, já se vnitřně složila
a potom se nechalo zavést nehormonální tělísko.
@berry4 píše:
Byla jsme s dcerami domluvená, že až přijde ten „čas“, tak to pořešíme. Obě dvě byly svého času obeznámeny i s tím, jak moc je HA škodlivá. Obě byly teda naštěstí natolik normální, že dřív, než by mělo dojít k úrazu, to na mě vychrlily, já se vnitřně složilaa potom se nechalo zavést nehormonální tělísko.
To mě zajímá - to ale dcery už nesměly být panny, že? A co to tělísko? Nedělá jim to problém? A do budoucna to bude OK? Ptám se asi dost zmatečně - ale nehormonální tělísko řeším dost i jako dospělá a komplikací je skutečně dost, tak mě to zajímá z tvé, dceřiných, zkušeností ![]()
Ale jo, každý to máme nějak… jestli to dobře chápu, tak podle tebe stačí dceru poučit a doporučit kondom, ale jinak to nechat kompletně na ni.
Taky názor - děkuji i za něj ![]()
@FreeLady12 no,to už nebyly. Ale okamžitě se šlo na věc
Nehormonální nitroděložní telísko-google ![]()
Máme ho všechny, já už nějakých 28 let. Prostřední dcera necelé 4 roky, nejstarší ho musela dát po letech pryč, ale to z důvodu toho, že má stále neobjasněné výtoky. Tělískem to není, to už ví, jen se zkoušelo vše možné. I jej odstranit. U ní to bude ale s největší pravděpodobností dlouhodobý stres a oslabená imunita.
Tak kondom u sebe můžou nosit i holky a trvat předem na jeho nasazení.
A hlavně to teda řešíš dost zbytečně, protože za nějaký 10-15 let může situace na trhu s antikoncepcí vypadat dost jinak. Je to velký byznys, takže proměny taky budou velké.
A teda primárně -když už bude ve věku, kdy se rozhoduje o sexu, tak by primárně taky měla mít možnost rozhodovat jak se bude chránit - nejen proti těhotenstív, ale taky proti nemocem (kde teda s bez kondomu neobejdeš).
Tvoje úloha je především ji naučit nestydět se mluvit a přemýšlet o těchto tématech, mít na zřetli že se chce chránit a vychovávat ji k vlastní zodpovědnosti - ne že to za ní rozhodneš a ona to pak vcelku logicky odsabotuje.
Je to její tělo - ona o něm chce rozhodovat. Základím principem výchovy ke zdravé a bezpečné sexualitě je vědomí toho, že já mám kontrolu nad mým tělem - včetně toho že rodiče za mě v 15 nerozhodují, ale usnadní mi moje vlastní rozhodnutí.
@FreeLady12 píše:
@P4jaAle jo, každý to máme nějak… jestli to dobře chápu, tak podle tebe stačí dceru poučit a doporučit kondom, ale jinak to nechat kompletně na ni.
Taky názor - děkuji i za něj
Tak, pokud by chtěla ha, tak jí bránit nebudu. Stejně to za 15 let bude jiné.
Ale opravdu bych jí zdůraznila, že ha není vše a je potřeba používat kondom.
A ne nechat rozhodnutí na chlapovi. Proto bych ji vedla k tomu, že ona sama bude zodpovědná a sebevědomá, a tohle si bude řídit sama podle sebe. A nebude že sebe dělat matraci. A já ji můžu pomoci sehnat informace a podpořit.
@Petkaelik píše:
Já začala brát antikoncepci v 16 ti a určitě v tom podpořím i jednou svou dceru. Samozřejmě až bude mít kluka. Dobře zvolená nízkohormonální antikoncepce je dle mě lepší než spoléhat na toho kluka, který ji bude překecávat jak si umí dát pozor a s kondomem to není ono. Úvahy, že může chytit AIDS mi přijdou přehnané, určitě správně poučit, ale kolik takto nemocných znáte? Víc rizikoví jsou narkomané než sexuálně aktivní puberťáci. Jinak já za sebe brala antikoncepci od 16ti a při každém plánovaném dítku jsem celkem rychle otěhotněla. Teď čekám třetí, takže nezastávám názor, že hormony jsou zlo.
Není jen Aids.
@P4ja píše:
Tak, pokud by chtěla ha, tak jí bránit nebudu. Stejně to za 15 let bude jiné.Ale opravdu bych jí zdůraznila, že ha není vše a je potřeba používat kondom.
A ne nechat rozhodnutí na chlapovi. Proto bych ji vedla k tomu, že ona sama bude zodpovědná a sebevědomá, a tohle si bude řídit sama podle sebe. A nebude že sebe dělat matraci. A já ji můžu pomoci sehnat informace a podpořit.
A přesně ty informace se tu snažím získat… samozřejmě nějaký přehled mám, ale zajímaly mě zkušenosti a třeba nějaké nové vymoženosti… protože antiko jsem se osobně již nějakých 15let nezabývala.
Děkuji ![]()
@Ou píše:
Tak kondom u sebe můžou nosit i holky a trvat předem na jeho nasazení.A hlavně to teda řešíš dost zbytečně, protože za nějaký 10-15 let může situace na trhu s antikoncepcí vypadat dost jinak. Je to velký byznys, takže proměny taky budou velké.
A teda primárně -když už bude ve věku, kdy se rozhoduje o sexu, tak by primárně taky měla mít možnost rozhodovat jak se bude chránit - nejen proti těhotenstív, ale taky proti nemocem (kde teda s bez kondomu neobejdeš).
Tvoje úloha je především ji naučit nestydět se mluvit a přemýšlet o těchto tématech, mít na zřetli že se chce chránit a vychovávat ji k vlastní zodpovědnosti - ne že to za ní rozhodneš a ona to pak vcelku logicky odsabotuje.
Je to její tělo - ona o něm chce rozhodovat. Základím principem výchovy ke zdravé a bezpečné sexualitě je vědomí toho, že já mám kontrolu nad mým tělem - včetně toho že rodiče za mě v 15 nerozhodují, ale usnadní mi moje vlastní rozhodnutí.
Tak samozřejmě - naprosto souhlasím a mám to tak v plánu.
Pro to usnadnění jejího vlastního rozhodnutí a pomoc jsem si sem přišla pro rady a zkušenosti. Abych ji mohla poradit, jelikož antiko jsem sama už nějakých 15let vůbec neřešila. Tak mě zajímalo jestli je něco nového a jaké s tím jsou zkušenosti. ![]()
Příspěvek upraven 07.10.20 v 08:18
@FreeLady12 píše:
Tak samozřejmě - naprosto souhlasím a mám to tak v plánu.Pro to usnadnění jejího vlastního rozhodnutí a pomoc jsem si sem přišla pro rady a zkušenosti. Abych ji mohla poradit, jelikož antiko jsem sama už nějakých 15let vůbec neřešila. Tak mě zajímalo jestli je něco nového a jaké s tím jsou zkušenosti.
Tak já brala klasickou a myslím, že za 5 let bude zase něco jiného. A hlavně nepředpokládám, že moje dcera bude žít ve vzduchoprázdnu. A pochybuju, že můj názor bude to hlavní, ani bych to nechtěla.
Takže být tebou, řešila bych to až to nastane. S tím, že kondom a zodpovědnost je základ. A potom už můžete varianty řešit. A můžete to probrat společně, pokud bude chtít a bude k tobě mít takovou důvěru.. Za mě tělísko pro mladou holku asi ne, kamarádka otekla po depo provera, kterou dr. masivne nabízel. Ono pilulky jsou asi nejjednodušší varianta, ale já sama bych je už nebrala. A asi bych se i bála je nasadit třeba hned v 15ti nebo dřív. Co mám kolem sebe kamarádky, tak ty, co jí braly na akné takhle brzy, mají dost problém. Ale zase nevíš, jak to za pár let bude. ![]()