Antipsychotika - přibírání

Anonymní
27.12.21 21:32

Antipsychotika - přibírání

Ahoj, jsem zoufalá.
Asi cca půl roku jsem brala Abilify, no a po tom půl roce se vážím a měla jsem o 10 kg víc. Tento lék mi stejně žádnou úlevu nepřinesl, takže jsme ho s doktorkou vysadili. Teď beru Risperidon, také antipsychotika, které mi snad v léčbě mých problémů pomůžou.
Ale moje otázka zní: je možné shodil kila, i když beru tyto léky? Přibrala jsem proto, že mi zvýšily chuť k jídlu, nebo ty léky nějakým způsobem mohou pozastavovat metabolismus?
Děkuji za případné odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
27.12.21 21:44

Jsou antipsychotika která prostě nárust váhy způsobí a taky ty které ne. Já jsem dostala naordinováno právě ty po kterých se nepřibírá protože už nadváhu mám. Mám Amisulprid a super, nepřibrala jsem vlastně nic, nemáš žádné větší chutě nebo hlad. Dřív jsem měla Quetiapin a u toho jsem něco přibrala.

Zkus to probrat se svým psychiatrem a říct mu svojí obavu ohledně váhy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.12.21 21:45

Jo a způsobují žravost a chutě. Na přibrání prostě víc jíš, nenabereš kila ze vzduchu. Jde o to zvětšení chutí a hladu.

• Citovat
  • Upravit
9209
27.12.21 21:54
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem zoufalá.
Asi cca půl roku jsem brala Abilify, no a po tom půl roce se vážím a měla jsem o 10 kg víc. Tento lék mi stejně žádnou úlevu nepřinesl, takže jsme ho s doktorkou vysadili. Teď beru Risperidon, také antipsychotika, které mi snad v léčbě mých problémů pomůžou.
Ale moje otázka zní: je možné shodil kila, i když beru tyto léky? Přibrala jsem proto, že mi zvýšily chuť k jídlu, nebo ty léky nějakým způsobem mohou pozastavovat metabolismus?
Děkuji za případné odpovědi.

Ahoj, též beru Abilify a po něm jsem nepřibrala nic (brala jsem ho opakovaně už v minulosti), Abilify v psychiatrii nepatří mezí klasické „přibíráky“, i když může u někoho způsobit nárůst hmotnosti. Co se týká rizika přibírání na váze, tak dle tabulek se více přibírá po Risperidonu, než po Abilify, ale taky to není pravidlem, já taky po Risperidonu nic nenabrala, ale teklo mi po něm mléko. Ale nejvíce se asi přibírá po olanzapinu (Zyprexa…), po tom jsme doslova žrala pořád, pak po Leponexu, to taky, pak po Zoleptilu jsem přibrala 10 kg asi za měsíc. Já celkově po AP přibrala 36 kg!!! Ale tak držím palce, ať se ti podaří shodit, já s tím bojuji už asi 6 let, dříve anorexie, teď nadváha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.23 09:09

Antipsychotika 30 kg nahoře-hubnutí a těhu

Ahoj,
prosím anonymně.. před několika lety jsem se dostala do psychiatrické nemocnice. Léky, které jsem dostala: Leponex 400mg, valproát 1000mg, xeplion 100mg, Lyrica 450mg, citalec. Raketově jsem přibrala ze 47 kg na 77kg (výška 159 cm). Před časem přediagnostikováno na obsedantně kompulzivní poruchu, s léky: Lyrica 50mg, abilify 10mg, citalec 20mg. Nasadila jsem teď dietku a chodím cvičit. Máte někdo zkušenost, dá se na AP zhubnout? Dále dotaz, zda se Abilify může brát v těhotenství? Rádi bychom druhé miminko. Děkuji za zkušenosti :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.2.23 11:36

Tak další miminko jo? :roll: proc? Co te k tomu vede?.. Ne nemůže se to brát, ale to je asi to nejmenší na tom..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.2.23 12:31

A proč by fungující pracující 30 letá žena neměla chtít dítě, když se už o jedno stará?

• Citovat
  • Upravit
9209
11.2.23 13:01
@Anonymní píše:
Ahoj,
prosím anonymně.. před několika lety jsem se dostala do psychiatrické nemocnice. Léky, které jsem dostala: Leponex 400mg, valproát 1000mg, xeplion 100mg, Lyrica 450mg, citalec. Raketově jsem přibrala ze 47 kg na 77kg (výška 159 cm). Před časem přediagnostikováno na obsedantně kompulzivní poruchu, s léky: Lyrica 50mg, abilify 10mg, citalec 20mg. Nasadila jsem teď dietku a chodím cvičit. Máte někdo zkušenost, dá se na AP zhubnout? Dále dotaz, zda se Abilify může brát v těhotenství? Rádi bychom druhé miminko. Děkuji za zkušenosti :)

Ahojky, to tě tedy v léčebně dost nacpali léky, jako 400 mg Leponexu už je síla a musí se to nasazovat postupně a navíc Leponex nebývá lék první volby. Já ho brala chvíli, až když jsem vystřídala hromadu jiných AP, ale bylo mi po něm zle, tak jsem ho vysadila po dohodě s Dr. A to ti tehdy stanovili psychózu a teď je z toho OCD? S tím přibíráním tě chápu, já se ze 44 kg na 171 cm dostala na 80 kg a jsem z toho úplně zoufalá. Z léků, co nyní bereš, by se asi moc přibírat nemělo, možná po té Lyrice, ale máš malou dávku. Myslím, že zrovna po Abilify většina lidí nepřibere, já ho beru už asi potřetí a po něm nepřibírám, jinak ano, zhubla jsem i na AP a to 20 kg, ale chodila jsem 6-krát týdně do fitka a nechala si vypracovat jídelníček. Bohužel se u mě objevily neurologické problémy a cvičit jsem přestala a zas jsem těch 20 kg nabrala. Na to těhotenství a Abilify se musíš zeptat Dr., to ti tady nikdo říct nemůže. Každopádně držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
11.2.23 13:29
@Lollitka píše:
Ahojky, to tě tedy v léčebně dost nacpali léky, jako 400 mg Leponexu už je síla a musí se to nasazovat postupně a navíc Leponex nebývá lék první volby. Já ho brala chvíli, až když jsem vystřídala hromadu jiných AP, ale bylo mi po něm zle, tak jsem ho vysadila po dohodě s Dr. A to ti tehdy stanovili psychózu a teď je z toho OCD? S tím přibíráním tě chápu, já se ze 44 kg na 171 cm dostala na 80 kg a jsem z toho úplně zoufalá. Z léků, co nyní bereš, by se asi moc přibírat nemělo, možná po té Lyrice, ale máš malou dávku. Myslím, že zrovna po Abilify většina lidí nepřibere, já ho beru už asi potřetí a po něm nepřibírám, jinak ano, zhubla jsem i na AP a to 20 kg, ale chodila jsem 6-krát týdně do fitka a nechala si vypracovat jídelníček. Bohužel se u mě objevily neurologické problémy a cvičit jsem přestala a zas jsem těch 20 kg nabrala. Na to těhotenství a Abilify se musíš zeptat Dr., to ti tady nikdo říct nemůže. Každopádně držím palce.

Děkuji za odpověď :) v té nemocnici mi celkově nepomohli, akorát mě dopovali těmi léky a bylo mi děsně zle. Jinak s tou diagnozou, měla jsem amnézii, nereagovala jsem. Ani na tu léčbu a že neví, co se mnou, že je to dlouhý, že to bude MOŽNÁ nediferencovaná schizofrenie. Žádný halucinace ani nic takového. Nedávno jsem změnila doktorku a ta mi vysadila skoro vše a že to ta psychoza není (na tom se s ní shodnul i doktor, ke kterému jsem chodila v těch nejhorších stavech). To jsi byla teda ale úplně hubeňoučká se 44 kg! Úplně chápu jak je ten přírůstek váhy nepříjemný! Přeji, ať jdou kg opět dolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9209
11.2.23 13:38
@Yaninka89 píše:
Děkuji za odpověď :) v té nemocnici mi celkově nepomohli, akorát mě dopovali těmi léky a bylo mi děsně zle. Jinak s tou diagnozou, měla jsem amnézii, nereagovala jsem. Ani na tu léčbu a že neví, co se mnou, že je to dlouhý, že to bude MOŽNÁ nediferencovaná schizofrenie. Žádný halucinace ani nic takového. Nedávno jsem změnila doktorku a ta mi vysadila skoro vše a že to ta psychoza není (na tom se s ní shodnul i doktor, ke kterému jsem chodila v těch nejhorších stavech). To jsi byla teda ale úplně hubeňoučká se 44 kg! Úplně chápu jak je ten přírůstek váhy nepříjemný! Přeji, ať jdou kg opět dolů.

Ahojky a kde jsi byla v nemocnici? Já nejvíckrát asi v Bohnicích a tam mě taky vždycky šíleně nadopovali, jednou jsem tam omdlela po lécích atd. Jen se fakt divím, že ti při první hospitalizaci hned dali 400 mg Leponexu, 1000 mg valproátu (nehledě na to, že valproát je teratogenní a nesmí ho ženy v produktivním věku, pokud se nechrání) a Xeplion je depotka, ne? Proč ti ji rovnou nacpali? Bože, to bych na ně pomalu podala stížnost. A teď je ti lépe? Amnézie může být i disociativní, nemusí to být psychóza, ale samozřejmě nejsem lékař, tak nevím. No já měla anorexii a právě mě pak vykrmili, jenomže to nějak přelítlo, bohužel. Teď se snažím méně jíst a alespoň chodit na procházky. Tak ti moc držím palce, ať se ti daří i trochu zhubnout a je ti lépe. Jinak bych ti ještě doporučila se obrátit na NÚDZ v Klecanech, tam mají poradny pro těhotné ženy a ženy plánující těhotenství a kojící. Zrevidují tam léky a vyznají se v tom, co můžeš jako těhotná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Julia00
11.2.23 19:26
@Anonymní píše:
Ahoj,
prosím anonymně.. před několika lety jsem se dostala do psychiatrické nemocnice. Léky, které jsem dostala: Leponex 400mg, valproát 1000mg, xeplion 100mg, Lyrica 450mg, citalec. Raketově jsem přibrala ze 47 kg na 77kg (výška 159 cm). Před časem přediagnostikováno na obsedantně kompulzivní poruchu, s léky: Lyrica 50mg, abilify 10mg, citalec 20mg. Nasadila jsem teď dietku a chodím cvičit. Máte někdo zkušenost, dá se na AP zhubnout? Dále dotaz, zda se Abilify může brát v těhotenství? Rádi bychom druhé miminko. Děkuji za zkušenosti :)
Áno dá sa. Užívam momentálne xanax a chloroprorhixen. Kedysi som vážila 47 kíl, následne som tiež na psychiatrii dostala nove lieky a pribrala som 23 kíl. Nedarilo sa mi schudnúť aj keď som lieky vysadila. Až po cca 7-8 rokoch som schudla nejakých 15 kíl a momentálne mám dole 24 kíl čiže sa držím na váhe 46-47 kg. Samozrejme záleží od liekov :)
  • Citovat
  • Upravit
4
12.2.23 10:18
@Lollitka píše:
Ahojky a kde jsi byla v nemocnici? Já nejvíckrát asi v Bohnicích a tam mě taky vždycky šíleně nadopovali, jednou jsem tam omdlela po lécích atd. Jen se fakt divím, že ti při první hospitalizaci hned dali 400 mg Leponexu, 1000 mg valproátu (nehledě na to, že valproát je teratogenní a nesmí ho ženy v produktivním věku, pokud se nechrání) a Xeplion je depotka, ne? Proč ti ji rovnou nacpali? Bože, to bych na ně pomalu podala stížnost. A teď je ti lépe? Amnézie může být i disociativní, nemusí to být psychóza, ale samozřejmě nejsem lékař, tak nevím. No já měla anorexii a právě mě pak vykrmili, jenomže to nějak přelítlo, bohužel. Teď se snažím méně jíst a alespoň chodit na procházky. Tak ti moc držím palce, ať se ti daří i trochu zhubnout a je ti lépe. Jinak bych ti ještě doporučila se obrátit na NÚDZ v Klecanech, tam mají poradny pro těhotné ženy a ženy plánující těhotenství a kojící. Zrevidují tam léky a vyznají se v tom, co můžeš jako těhotná.

Můžu napsat SZ? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
12.2.23 10:20
@Julia00 píše: Áno dá sa. Užívam momentálne xanax a chloroprorhixen. Kedysi som vážila 47 kíl, následne som tiež na psychiatrii dostala nove lieky a pribrala som 23 kíl. Nedarilo sa mi schudnúť aj keď som lieky vysadila. Až po cca 7-8 rokoch som schudla nejakých 15 kíl a momentálne mám dole 24 kíl čiže sa držím na váhe 46-47 kg. Samozrejme záleží od liekov :)

Tak to jsi dobrá :) a po vysazení léků ses nějak držela a nedařilo se?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9209
12.2.23 12:53

@Yaninka89 Ahoj, určitě napiš SZ, to se ani nemusíš ptát. Budu ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Julia00
13.2.23 10:40

@Yaninka89 ja som začala chudnúť už počas liekov avšak schudla som max 2 kilá. Následne som ich vysadila a bolo to hádam ešte horšie aj keď som všetko dodržiavala. Bola som stále plná vody. Počas tých 7-8 rokoch som sa snažila chudnúť ale nešlo to. Vždy som bola na hojdačke.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex