Artrodéza kotníku

611
25.9.23 05:41

Artrodeza kotniku

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda má někdo za sebou artrodezu kotniku? Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
154
25.9.23 21:43

Pokud není životně nutné, nedělala bych. Jde o nevratné znehybnění kotníku. Je velmi výrazně narušena chůze, není žádný pohyb v hleznu. Neexistuje odrazová fáze kroku, stoj na špičce. Záleží, co je důvodem. Pokud například nádorové onemocnění, pak je to z vitální indikace, jinak bych do toho nešla.
Ortopedi dělají, když už si nevi rady, pokud pac stále chodi a chodi a na něco ohledně hlezna si stěžuje. Výrazně to ovlivní pohybovou stránku celkově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
611
26.9.23 06:50

@Lenulaa děkuji za odpověď, můžu se zeptat, zda jste na tom byla? Nebo znáte někoho, kdo na tom byl? Zjišťuji pro maminku, má těžkou artrozu kotniku, už má i oba kyčle operovane, věk 62,transplantace ledviny před 25 lety, kotnik byl dříve zlomeny ted artróza, bolesti při chůzi, pravenikde nic nemůžeme najít nějaké recenze pacientů, doktor, když se zeptáme, jak jsou pacienti spokojeni, nic neřekne, jen pokrči rameny, mám o mamku strach, proto vše zjišťuji. dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
26.9.23 10:40

Jsem lékařka, setkala jsem se s tím u pacientů při následné rehabilitaci. Částečně to sníží bolest, protože v hleznu nebude pohyb. Ale ovlivní to výrazně chůzi. Není to žádné zázračné řešení. Podstatu problému to nevyřeší. Prostě sešroubují kotník napevno v jedné poloze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
611
26.9.23 13:40

@Lenulaa děkuji a co by jste tedy doporučila vy? Pacienti si to tedy nechvali? Lituji toho že to podstoupili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
27.9.23 11:59

Ono to nemá jednoduché řešení.
Pacientku neznám, těžko vymýšlet postup, když ji nemám v péči. Existuje i možnost náhrady hlezeniho kloubu při atroze napr.
Pokud jde o zbaveni se bolesti, částečný efekt by to mít mělo, je nutné ale počítat s nasledky ve formě omezené hybnosti a narušení stereotypu chůze.
To pacienti většinou neví, mysli si, že je to nějaké zázračné řešení, chodi na rehabilitace a dožaduji se rozhýbaní kloubu ( což nelze, když je napevno fixovan sroubem). Ortopedi jim to většinou vůbec nevysvětlí. Potom bývají nespokojeni a zklamání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
611
27.9.23 14:44

@Lenulaa děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
611
27.9.23 20:05

@Lenulaa ještě se zeptám, když je bolest tak velká, že člověk skoro nikam nedojde, tak asi jiná možnost není? Nebo ano? Taky z toho nejsem nadšená, že mamka na tu operaci má jít, nevím, co jiného dělat? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
28.9.23 15:46

O možnosti náhrady kloubu ortoped nemluvil? Maminka asi bude riziková díky dalším diagnózam, tak se jim do toho asi nechce.
Pokud jsou bolesti nesnesitelné, operace by měla částečně pomoci, jen je potřeba chápat, ze nejde o žádné komplexní řešení, artroza v kloubu bude dal, jen tím, ze se znemožní pohyb, by to mělo méně bolet. Toť vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
132
28.9.23 17:15

Kdysi jsem měsíc ležela na Bulovce a setkala jsem se tam s paní (tenkrát jí bylo 72 let), které lékaři doporučili dézu kotníku. Měla za sebou již 2 operace kotníku v průběhu života. Obrátila se na prof. Dungla a ten jako jediný si ji troufl operovat. Déza se nekonala a paní byla velmi spokojená. Dungl už tam sice není, ale přesto doporučuji se obrátit na toto pracoviště, je to nejlepší ortopedie v ČR a jsou tam skuteční odborníci. Za pokus to stojí. Je třeba tam nejdřív napsat, popsat problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
611
29.9.23 06:46

@SasankaP moc dekuji za informace, o doktoru Dunglovi jsem četla, už tam není? Z jakého důvodu? Když paní dézu nedělali, co ti teda udělali, že byla spokojená? Moc děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
611
29.9.23 06:47

@Lenulaa moc děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
132
29.9.23 07:23

Mám pocit, že jí vyměnil kloub v kotníku, ale nejsem si tím jistá. Nikdo jiný se toho nechtěl ujmout a paní dézu odmítala. Ale paní teda jinak byla v dobré fyzické kondici, štíhlá, sportovkyně. Dungl už tam není, už tenkrát nebyl nejmladší a teď už je mu cca 75 let. Říkalo se o něm, že rád riskuje, ale vždy mu to vyšlo. Ale jistě si tam vychoval své nástupce. O déze jsem se bavila s jedním doktorem, říkal, že obecně tento způsob léčby pacienti hodně špatně snáší, protože se jim ten kloub znehybní, už nejde nikdy rozhýbat a omezuje je to v pohybu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
611
30.9.23 08:05

@SasankaP děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
611
30.9.23 08:07

@Lenulaa doktor o náhradě jen řekl, že by to nedoporučoval, že to vydrží jen 5 let, Toť vše. celkové, když se mamka na něco zeptala, jen pokrčil rameny.Tak nevíme co dělat a jak se rozhodnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová