Asi jsem moc precitlivělá, školka

2.9.24 19:38

Asi jsem moc precitlivělá, školka

Holky,

dnes byl můj syn poprvé ve skolce, v červnu měl tři. Hodně jsem ho připravovala, co ho tam čeká, a těšil se.

Dnes jsem pro něj po obědě přišla a paní učitelka mi ho předala z velkým pláčem, že prý už hodně brečí nějakou tu dobu, hodně se mu stýskalo. Já to odloučení taky nesu těžko. Vyčítám si, že musím do práce, že kdybych měla více peněz, mohl by do soukromé, a být tam třeba jen dvě hodiny. Je mi ho neskutečně moc líto. Už teď je mi uzko, když si vzpomenu, že zítra jdeme znovu.

Syn se i přesto do školky těší, prý zítra zase půjde.

Je mi z toho špatně, chce se mi pořád brečet. Jak mu (nam) to usnadnit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2922
2.9.24 19:44

Kluci taky brečeli, v těch státních. Bohužel je moc děti na málo učitelek aby stihaly individuální přístup když jim tam dnes řvala půlka děti. :nevim:
Oni si zvyknou, fakt, najdou si kamarády. Nevím, jestli ti to bude útěchou, ale v 10+ plus si na to ani nevzpomenou, takže trauma to nezanechalo, schválně jsem se jich sla zeptat. Držím palce, nebuď smutná, však on to zvládne. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
2.9.24 20:02

No hlavně si uvědom, že když budeš pracovat, tak na tu soukromou školku mít budeš a v pololetí nebo klidně dřív ho můžeš přehlásit. To bych si třeba dala jako motivaci. Taky si to třeba sedne a bude tam spokojenej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10995
2.9.24 20:07
@Dominička94 píše: Více

Zrcadlí tvé pocity.
Děti jsou v tomhle velmi senzitivní.
Je to jenom školka, další kroky, mnohem větší teprv přijdou.
Takové pocity jaké na něj přeneseš, tak je bude vnímat.
Popravdě v tomhle moc empatie nesdílím, zbytečný cirkus pro nic.
Ty musíš chodit do práce, protože potřebujete peníze, na životní potřeby, zbytné, ale hlavně ty nezbytné, on má chodit do školy, jakožto do vzdělávací instituce.
Vetsina děti tomuhle prostému vysvětlení rozumí. Že z toho někteří rodiče dělají nutné zlo, je téměř absurdní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
2.9.24 20:16

Tvoje pocity jsou normální a naprosto běžné. Časem si to všechno sedne.

• Citovat
  • Upravit
13765
2.9.24 20:36

Po prvním dnu jsou tvé pocity normální, časem si to sedne. Já jsem taky byla zpočátku nervózní, že nechávám syna někde jinde a když jsem první den pro něj přišla po obědě, tak mě vyháněl, že tam ještě chce být :D
Pokud pláče po delší době, ale jinak se mu tam líbí, tak bych se domluvila s paní učitelkou a vyzvedla ho třeba za 2-3 hodiny a nechala si pár dnů na pomalejší adaptaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
2.9.24 20:41

Když šla moje dcera do dětské skupiny, taky jsem se necítila úplně nejlíp. Zvládla to a já taky. Dnes byla poprvé ve státní školce, jsou ji už čtyři, a šlo to už mnohem lépe. Neboj, najde si kamarády a bude to lepší. Nám hodně pomáhá, když si cestou do školky říkáme, co se bude dít, jak to uteče a ze po obědě půjde spinkat a pak už pro ni hned přijdu. Ona pak ví, co a jak bude, a že když se jde spát, tak už je vlastně skoro konec. Pomáhá ji i to, že si může nosit plyšáka.

• Citovat
  • Upravit
2391
2.9.24 20:45

Podle mě nejvíc pomáhá uvědomit si, že školka není odkladiště dětí, ale vzdělávací instituce, a děti tam nechodí trpět, ale učit se novým věcem - fungovat v kolektivu, něco výtvarně tvořit, trochu se pohybově a verbálně rozvíjet… Přenastav si to v hlavě tak, že si jde do školky pohrát a dětmi a něco nového se naučit, a netýrej se zbytečnými výčitkami, které jsou v tvém případě podle mě dost přehnané.

Běžné školkové dítě opravdu není nutné litovat. Buď ráda, že jsi s ním byla doma celé tři roky, a nemusela jsi jít do práce hned po šestinedělí jako v některých jiných zemích. To je podle mě k pláči, ne náš český školkový systém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31028
2.9.24 21:14

To si sedne. Je to i ditetem. Nejstarsi dcera vylozene nervala, ale mela psychosomaticke trable (rano v satne zvracela) a skolku nesnasela do posledniho dne, presto ji velmi pomohla se socializaci, syn se prorval asi prvnimi tremi tydny a pak skolku celkem nejak snasel, nejmladsi dcera byla vylozene skolkove dite, probrecela az z nejakeho duvodu posledni 2.5 mesice predskolaku, ale z nikoho jsme nedostali, co se tam stalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5244
3.9.24 00:12
@Netopýr1 píše: Více

Ja si to treba pamatuju az moc dobre i po vice nez 30 letech :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4650
3.9.24 00:46

Pár tipů od ředitelky naší MŠ:
1. Pokud to není nutné, nedávat dítě do školky hned první týden, dva, kdy většina dětí si ještě stýská a nejsou rozkoukané. Lepší přivést dítě do kolektivu, co už nějak začal fungovat.
2. Příliš neprožívat a neprodlužovat loučení, dojatá maminka se slzou v oku dítěti moc na kuráži nepřidá.
3. Vlastně by bylo úplně nejlepší, kdyby aspoň takto na začátku vodil dítě tatínek. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15295
3.9.24 07:55
@Dominička94 píše: Více

Ve státní školce by na začátku taky mohl by třeba jen dvě hodiny, vše je o domluvě. Pokud se syn těší na další den do školky, tak je to dobre znamení, plakal třeba jen protože plakali ostatní, nebo byl unavený. Je to velká změna pro všechny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
3.9.24 07:59

Zvykne si. Syn první dva týdny plakal, chodil po obědě. Důležité je nepolevit, předat ho, slíbit že přijdu a jít. Je to těžký, taky jsem to těžce nesla a brečela. Ale do práce jsme museli a navíc mu ten kolektiv hrozně prospěl. Vydrž a nedělej závěry po jednom dni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
3.9.24 13:55

Neboj, to se zvládne. Byl to první den, ty začátky jsou pro děti i maminky těžké a kolikrát víc pro ty maminky :D Náš nechodil o prázdninách a taky ten první den sice neobrečel, ale bylo vidět, jak se mu nechce. A to je starý mazák. Ber to tak, že ty musíš do práce a děcko do školky. A v té soukromé? No, nevím, za ty peníze tam mít dítě na dvě hodiny? To by si nezvykl asi nikdy. Vždyť některé děti jsou v té školce od prvního dne až do odpoledne. A také si zvyknou. A jestli se mu tam nakonec i líbilo, tak proč ten stres? Hlavu vzhůru, to dáte :D
@stín katedrál souhlas až na bod jedna. To se také může stát, že do kolektivu, když už si ty děti jakž takž zvykly ( hlavně ty nejmenší ) přijde nováček a brečí, tak to si pak ty ostatní vzpomenou na co zapomněly a brečí to tam znova všechno, ne? Já jsem vždycky říkala, že nejlepší je dát do školky děcko hned rovnou i na spaní, protože lepší je mu pak „ulevit“ a vzít si ho po obědě, než naopak. Ale to je věc názoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin