Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přeji dobrý den všem maminkám
Kvůli svému problému jsem se dnes zaregistrovala na emimino, abych zde našla nějakou radu nebo alespoň pochopení a povzbuzení. Mám holčičku, které bude za týden 9 měsíců. Od rána do večera jen kňourá a vyžaduje si pozornost. Jsem si jistá, že jí nic netrápí, protože určitě každá poznáte v tomhle věku podle pláče a chování miminka, zda ho něco bolí (bříško, zoubky nebo že je jenom ospinkané). Já už s ní každej den vstávám s hrůzou, co mě ten den zase čeká. Věčně ji musím tahat i když si jen potřebuju dojít na záchod, uvařit oběd, to je umění, protože mně řve pod nohama v chodítku, abych ji vzala, řve když jí přebaluju, když jí strojím, když jí po koupání vyndám z vany a chci jí utřít a ustrojit. Venku se zabaví v kočárku sotva na 20 min., pak se začne vztekat a prohejbat, že chce nosit. Já už vážně nevím co s ní, s hračkama se zabaví tak na půl hodiny maximálně, ale to u ní musím sedět a hrát si sní. Já prostě nemám pro sebe jedinou volnou chvilku, když jde spát, musím ležet s ní, když usne a já odejdu, hned je zase vzhůru. Moje máma říká, že jsem si jí tak naučila, ale já si toho nejsem vědoma. Když se narodila, můj přítel od nás odešel a já jsem s ní zůstala sama a já jsem se na ní nějak upnula, pořád jsem jí chovala, mazlila se s ní, ale to snad ještě není tak hroznej výchovnej prohřešek. Zato ted si připadám, že mně jednoho dne rupne v bedně a fakt skončím v blázinci. Vím, že to zní hrozně a mnohé mě asi odsoudíte, ale kolikrát si říkám, že bych ji radši neměla, když mi je nejhůř a jsem ze všeho totálně vyčerpaná. Nechápejte to nějak špatně, samozřejmě že jí miluju jako každá matka svoje dítě a nikdy bych ji neublížila ale už je toho na mě opravdu moc. ![]()
ahoj, moje malá (8m) je úplně jiné dítě - klidné, ale samozřejmě si taky umí pořvat když chce. Takže se ti asi bude zdát divné, že se k tomu vyjadřuji.. Mazlení není žádný prohřešek, naopak - mimi potřebuje cítit, že ho máš ráda a jsi mu nablízku. Co zkusit nějakou hodně odolnou kamarádku, která si ji na chvilku vezme (zpočátku třeba jen na hodinu, pak určitě malá zvládne i víc) - budeš tak mít aspoň chvilku pro sebe (ten, kdo bude hlídat, určitě tu „chvíli“ řvoucí dítě snese) a odpočineš si - opravdu to moc pomáhá, psychika dělá hodně - když si nedáš chvilku oraz, nabaluje se to na sebe - to už jsi sama poznala.
Odkud jsi? Třeba se tu najde nějaká mamina, která by ti na chvíli tu malou pohlídala.
Možná by se to holčičce zalíbilo a po čase by se i přestala vztekat (nic jiného to asi opravdu nebude, pokud jsi si jistá, že je zdravá a nic ji nebolí).
Hodně zdaru, Eva
Ahoj děvče,
naprosto ti rozumím. Taková byla moje druhá dcera. Přišel i okamžik, kdy jsem si říkala, že když ji vyhodím z okna, konečně zmlkne … samozřejmě jsem to neudělala.
Prožila jsem těhu v obrovském stresu a malá se narodila KP, byla oživovaná, pak skoro den beze mne.
Ta tvoje malá, stejně jako tehdy moje malá, reaguje na tvůj stres a pocity. A aby se ti nestalo co mně, že na mě visela potom doopravdy a naučila se mě využívat, což samozřejmě už nedělá, ráda bych ti něco nabídla. Napiš mi ale soukromou zprávu nebo na můj mail.
Stefinka
Ahoj Spermindo,
nemyslím si, že bys byla odsouzeníhodná. Naše Lucinka (23 M) je sice hodná holčička, ale přesto jsem někdy na blázinec. Co se naučila mluvit, tak ten zobáček nezavře a mě občas buší v hlavě kladiva. Nejhorší to bývá v tramvaji či metru, kdy mi dokola opakuje, že je tam řidič a řídí a je tam řidič a řídí a ..................
Naštěstí to není při každé jízdě. Kéž by dělali zámečky na pusinky.
Ale to je trochu jiný případ. Píšu to jen proto, abys viděla, že i jiné mámy jsou na prášky a musí to zvládnout.
Ale Stefinka má pravdu. Malá cítí Tvůj stres a tak reaguje. Také si myslím, že sis ji tak určitě aspoň částečně naučila tím, že ses na ni tak upjala a nedala jí možnost být trochu samostatná. Ale těžko Ti to může někdo vyčítat. Kdyby od nás manžel odešel a k tomu po porodu, taky bych možná reagovala stejně nebo podobně.
Nejsem psycholog, abych Ti dala odbornou radu, ale to občasné pohlídání by mohlo fungovat. Taky bys s ní mohla začít chodit na nějaké cvičení nebo plavání, aby se zabavila a setkala se i s jinými dětmi. Možná by mohl pomoct i dětský psycholog. Až bude větší, určitě se zlepší. Vyhraje si třeba s dětmi na hřišti. Najdi si kamarádky se stejně starými dětmi.
Každopádně držím palce, abys nemusela do toho blázince. ![]()
ahoj Spermindo,
o blázinci sice neuvažuju,ale mám trochu podobné dítě.Je mu 14 měsíců a ještě nechodí.Takže on nesnese,když se zvednu a jdu po svých:-)))když chci,aby byl klid,proste s nim jako hraju na honěnou po čtyřech.Prostě se mu podřizuju.v kuchyni toho taky moc neudělám,když potřebuju umýt nádobí,tak hold ho nechám brečet a povídám si s ním.je na mně taky pořád přilíplej,pořád vyžaduje kontakt.je fakt,že večer usíná sám,ale v noci,když se vzbudí,tak si ho musím vzít do postele.každý dítě je jiný,ta tvoje holčička prostě chce být u tebe,s tim nic nenaděláš.když už jsem někdy taky na nervy,tak jdu s ním na procházku,to má rád,doma se nekdy nudí.chce videt neco noveho.taky si rad hral s micem v te dobe,ale sam si taky moc nevyhraje.treba by pomohlo ji vzit nekam,kde jsou deti,jestli uz leze.
Ahoj Spermindo,
mám stejně starou holku a podobné problémy občas mívám. Některé dny probíhají tak, jak popisuješ ty a jindy je zase úplně v pohodě. Myslím, že rozmazlováním to nebude, ale rozhodně mám pocit, že malá už si umí dát dvě a dvě dohromady, takže na vydírání si dávám pozor.
Snažím se rozlišovat mezi vztekem, kdy malá řve (i když srdceryvně) a pláčem, kdy jí tečou slzy z očí. Při tom druhém si ji beru a konejším a přitom prvním jí domlouvám nebo na chvíli odejdu. Ale je fakt, že někdy váhám.
Mám pocit, že nejvíc se vztekala v zimě, když jsme chodily ne krátké procházky, takže jeden z problémů byl určitě nedostatek nových podnětů.
No, možná se tvá holčička chová jinak a tyhle rady jsou ti na nic. Každopádně neměj pocit viny, když toho máš dost. Takhle reagujem téměř všechny.
Anka a Jituška 9m
Ahoj,
jak ja ti rozumim.Mne tohle obdobi prislo nejstrasnejsi a ja cely den premyslela, co budeme delat, aby chlapecek neknoural. V 9 mesicich se jeste asni neplazil, na zemi lezet ho samo nebavilo, v kocaru jo, ale jeste nesedel a my ho meli od neurologa zakazany (no samo ze jsem to porusovala). Vse se zlomilo kolem roku a ze mne se stala maminka touzici po dalsim mimi. Tim zlomem u nas bylo plazeni a nasledne lezeni. Kdyz zacal chodit, tak je to jeste lepsi
Cim vic toho umi, tim lip. Sice chce 2×denne ven a porad vymysli blbiny, ale dneskka v 19 mesicich uz je to docela v pohode. A ja za mesic rodim ![]()
Drzim palce a ja byla fakt hoooodne zoufala.
Martina
Spermindo, vydrz!!!
Moje mala je taky pekny vztekloun a urvanec, ale jak zacala litat a pobrala trosinku rozumu, tak se to moc zlepsilo… Takze vydrz, bude lip!!!! Je to sice fyzicky narocnejsi, ale o moc prijemnejsi.
Moc dobre si pamatuju, ze byly dny, kdyz jsem to vzdavala a rikala si, ze horsi to byt ani nemuze, ale zlepsilo se to. Hodne pomohlo, ze jsem proste vzdala veskere domaci prace v dobe, kdyz byla mala vzhuru… Takze jsem si varila v noci, uklizela jen obcas v dobe, kdy mala spala a zehlila jen obcasne a nekdy ani to ne. Brrrrr
K te rade, at ji das ke kamaradce a ty si odpocines - zni to dobre, ale u nas by to teda neproslo, Ada by rvala jak tur dokud bych neprisla zpatky domu - mam to overeno. Jednou jsem ji zkousela ze zoufalstvi nechat vyrvat - tri hodiny a pak jsem vymekla a uz nikdy to nezopakovala - a dodneska z toho nemam dobry pocit… ![]()
Uf, jen si na to vzpomenu, desim se toho, ze me to ceka znovu…
Lesina s dracaty
Ahoj Spermindo,
přidávám se k názoru že až to tvoje mimi bude chodit,tak bude líp.Náš malej byl taky nejhodnější na rukou.Chtěl chovat do 1,5roku.Když byl miminko,taky nevydržel ležet,usínal mi jen na rukou nebo v kočárku.Bylo to vyčerpávající,ale my jsme velká rodina,tak jsem nebyla na všechno sama.Nejhorší to bylo tak do 1.roku,potom se postupně začal zabavovat sám.
Přeji ti,aby jsi vydržela-stejně musíš
,uvidíš,že bude líp.
Kelinka
Tak sis toho fagana neměla porizovat, kdyz ses ter z toho na nervy ze ti furt rve,to je snad logicky.Ja nevim co tady zase resite za blbosti.
Ach muj boze…
Zase jeden chytry anonym…
Ach jo.
Asi to chce poradnou porci moralni odvahy a normalni slusnosti se normalne podepsat - byt i nickem na jedno pouziti.
Lesina
teda neda mi to se nevyjadrit, ale spis k tomu anonymu. Souhlasim s Lesinou, ale na podpis by musela byt fantazie a tu anonym evidentne nema.
Spermindo - drzim palce, neboj zvladnes to. Zname taky mala rvala od rana do vecera a ted je z ni skvela mala rozumbrada
drzim ti palce a posilam nejakou silu ![]()
Bamla
Anonymní ,
ty jsi dobrá kráva, co?
Přestaň tady prudit a najdi si stránky odpovídající tvému naturelu.
Zdar.
Holky omlouvám se za ten slovník
, ale musela jsem.
Ahojky, moje malá byla taky pěkný vztekloun, ale musím říct, že se to ani chozením nezlepšilo. Když myju nádobí, tak na mě visí a řve.
Venku je ale zlatá. ![]()
Tak pořád chodíme ven . . . ![]()
Přeji pevné nervy, snad je to přejde. ![]()
Ahojky, já sice tento problém nemám a neměla, ale myslím, že to je snad její takové období, které musíš doufat- brzy skončí…
Až bude capkat a objevovat svět, bude ji to více bavit a maminku už tak nebude vyžadovat. Takže pevné nervy, abys to vydržela a aby to trvalo už jen chviličku
Držím vám, hoky, palečky!
P.s.: Anonyme, proč tady tedy chodíš, když ti připadá , že se tu řeší blbosti!!!