Asistent pedagoga anox ne

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
22378
16.4.22 08:11
@Midaku píše:
Já mám ten kurz relativně cerstve za sebou, a když jsem viděla některé „spoluzacky“, říkala jsem si, ze o t9 víc musím se synem dřít, aby žádného AP nepotřeboval. Mají to být lidi, co budou pomáhat ostatním, ve výuce, výchově, řešení obtížných situací… a tam některé nebyly schopny vyhledat si info o kurzu na netu, napsat větu gramaticky správně nebo neznaly některé základní informace. Písemný test byl úplně primitivní, jen ty naprosto nejzákladnější informace, na půlku z nich nás v kurzu milionkrát upozorňovali, a i tak si půlka stěžovala, jak to bylo těžký. Jedná paní test ani nezvládla. A druhá nevěděla, co je to dyslexie. Třetí říkala, že k čemu má takový blbosti vědět na to, aby se starala o decko ve školce… já jsem na tom kurzu ztratila veškeré svoje iluze..

A to teprve az vlezes do praxe. Nebo uz jsi delala ve skolstvi? Jako taky jsem si myslela, ze budu se synem drit a nebude mit ve skole AP, ale bohuzel. Tak budu doufat, ze chytneme nekoho normalniho. Ve skolce mame celkem dobrou AP, protoze nase skolka se snazi nabizet AP praci dlouhodobe, coz tu kvalitu zlepsuje, protoze uz ty lidi maji praxi. Jinde to bohuzel tak ruzove neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8656
16.4.22 08:34

@Oriseka no praci teď sháním, od září, kdy mi nejmladší půjde do školky. Snad teda, je srpnova, takže trošku loterie… moc nevím, kam ještě níž by ty moje iluze mohly spadnout, jsem ráda, že nenastoupím tak naivní, jak jsem byla, ale věřím, že i tak se ještě asi budu divit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.4.22 08:52
@Midaku píše:
Já mám ten kurz relativně cerstve za sebou, a když jsem viděla některé „spoluzacky“, říkala jsem si, ze o t9 víc musím se synem dřít, aby žádného AP nepotřeboval. Mají to být lidi, co budou pomáhat ostatním, ve výuce, výchově, řešení obtížných situací… a tam některé nebyly schopny vyhledat si info o kurzu na netu, napsat větu gramaticky správně nebo neznaly některé základní informace. Písemný test byl úplně primitivní, jen ty naprosto nejzákladnější informace, na půlku z nich nás v kurzu milionkrát upozorňovali, a i tak si půlka stěžovala, jak to bylo těžký. Jedná paní test ani nezvládla. A druhá nevěděla, co je to dyslexie. Třetí říkala, že k čemu má takový blbosti vědět na to, aby se starala o decko ve školce… já jsem na tom kurzu ztratila veškeré svoje iluze..

No..jenze to se da cekat, kdyz tam muze jit kdokoliv bez vzdelani a kurz je na nejake 2 m, plat mizerny, co se tam muzes za 2 m naucit..to je hrozne malo, clovek se pak musi vzdelavat dal, kazde dite s ruznou diagnozou potrebuje jiny pristup, ja uz byla na x kurzech jak pracovat s detmi s narusenou komunikacni urovni, jednodenni kurz 6-8 hodin a 1000 kc, to mi neprijde moc, ale spousta lidi na to ma jiny nazor, udelaji si 2 m AP a hotovo..ja bych rada pokracovala ve vzdelani, ale ted nemam moc cas, AP bych brala jako zacatek a inujasnjt si jakym smerem se do budoucna treba posunout. Ted jdu treba na akreditovany kurz Nacvik sebeobsluznych dovednosti u deti s PAS plus tam meli dalsich x kurzu, ktere by se hodily prompraci s detmi ve skole, pro pedagogicke i nepedagogicke pracovniky, me tahke oblast opravdu zajima, bohuzel jsem doted byla mimo obor, ta prace me zacala zajimat az vlastne skrze syna..

• Citovat
  • Upravit
22378
16.4.22 09:34
@Midaku píše:
@Oriseka no praci teď sháním, od září, kdy mi nejmladší půjde do školky. Snad teda, je srpnova, takže trošku loterie… moc nevím, kam ještě níž by ty moje iluze mohly spadnout, jsem ráda, že nenastoupím tak naivní, jak jsem byla, ale věřím, že i tak se ještě asi budu divit.

Vzdy je moznost jit niz. Hodne ucitelu s inkluzi nesouhlasi a nekteri se podle toho i chovaji, coz je pro AP vyborny zazitek. Nebo rodice, kterym na detech vubec nezalezi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22378
16.4.22 09:40
@Anonymní píše:
No..jenze to se da cekat, kdyz tam muze jit kdokoliv bez vzdelani a kurz je na nejake 2 m, plat mizerny, co se tam muzes za 2 m naucit..to je hrozne malo, clovek se pak musi vzdelavat dal, kazde dite s ruznou diagnozou potrebuje jiny pristup, ja uz byla na x kurzech jak pracovat s detmi s narusenou komunikacni urovni, jednodenni kurz 6-8 hodin a 1000 kc, to mi neprijde moc, ale spousta lidi na to ma jiny nazor, udelaji si 2 m AP a hotovo..ja bych rada pokracovala ve vzdelani, ale ted nemam moc cas, AP bych brala jako zacatek a inujasnjt si jakym smerem se do budoucna treba posunout. Ted jdu treba na akreditovany kurz Nacvik sebeobsluznych dovednosti u deti s PAS plus tam meli dalsich x kurzu, ktere by se hodily prompraci s detmi ve skole, pro pedagogicke i nepedagogicke pracovniky, me tahke oblast opravdu zajima, bohuzel jsem doted byla mimo obor, ta prace me zacala zajimat az vlastne skrze syna..

To je prave to. Proto ta inkluze nemuze moc fungovat. Mizerny plat+nizke pozadavky na vzdelani+smlouva vzdy na rok=fluktulace lidi. Ve specialnich skolach delaji lide s VS specialni pedagogika a jsou tak zaplaceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24621
16.4.22 09:48
@Oriseka píše:
To je prave to. Proto ta inkluze nemuze moc fungovat. Mizerny plat+nizke pozadavky na vzdelani+smlouva vzdy na rok=fluktulace lidi. Ve specialnich skolach delaji lide s VS specialni pedagogika a jsou tak zaplaceni.

To je pravda. U nás v praktické/speciální škole mají i asistentky specku a minimálně titul Bc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
16.4.22 10:00
@lucad77 píše:
To je pravda. U nás v praktické/speciální škole mají i asistentky specku a minimálně titul Bc.

To je běžné i na ZŠ. Dneska můžou ředitelé vybírat. U nás dvě máme Mgr. ped. směr. Kolegyně asistuje i učí. Já asistuji a mám družinu. Jedna asistentka si dodělává VOŠ předškolní a mimoškolní ped. a čtvrtá má VOŠ, ale má obor mimo ped. obor. Plánuje, že si předškolní ped. dodělá. Od září bude třeba pátá asistentka. Víme, kdo se k nám přidá. Ta má Bc. v pedagogice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24621
16.4.22 10:06
@Kelsey píše:
To je běžné i na ZŠ. Dneska můžou ředitelé vybírat. U nás dvě máme Mgr. ped. směr. Kolegyně asistuje i učí. Já asistuji a mám družinu. Jedna asistentka si dodělává VOŠ předškolní a mimoškolní ped. a čtvrtá má VOŠ, ale má obor mimo ped. obor. Plánuje, že si předškolní ped. dodělá. Od září bude třeba pátá asistentka. Víme, kdo se k nám přidá. Ta má Bc. v pedagogice.

A je to tak v pořádku. :palec: Bohužel asi ne na každé škole zatím. Ale ty všelijaké kurzy pochybné úrovně i pro lidi bez maturity nebudou brzy stačit, doufám. I když, kdo ví, co teď zas vymyslí s tou jejich slavnou novelou… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22378
16.4.22 10:14
@lucad77 píše:
A je to tak v pořádku. :palec: Bohužel asi ne na každé škole zatím. Ale ty všelijaké kurzy pochybné úrovně i pro lidi bez maturity nebudou brzy stačit, doufám. I když, kdo ví, co teď zas vymyslí s tou jejich slavnou novelou… :roll:

Tady v okoli jsou vsude AP s maturitou v jinem oboru+kurzem. Ve skolkach i ve skolach. Na Prahu je to proste strasne spatne placene. I tak byl donedavna problem vubec nekoho sehnat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8656
16.4.22 11:13

Tak ono sice člověk může ten kurz dělat i jen se ZŠ, ale to pak nemůže vykonávat stejnou práci, jako ti s maturitou nebo VŠ. Je to prý nějaká nižší úroveň víceméně holka pro všechno/osobní asistet.. prý takové berou hlavně do speciální, kde vykonávají obslužné činnosti. Jinak na přímou pedagog. práci musí být apson ta maturita. Já mám VŠ, sice mimo obor, ale znám anatomii, vývojovou psychologii apod, takže úplně mimo zase nejsem. Nehledě na to, že se sama vzdelavam dal. A budu v tom i pokračovat. Což je podle mě přesně to, co by se melo požadovat po těch asistentech. Protoze kurz jako takový mi asi nedal žádné znalosti, které pak vyuziju v praxi. Přínosná byla samotná praxe a pak, ať jim nekrivdim, skvělá byla jedna lektorka, která říkala hodně příkladů z práce, jak řešit které situace, jak mluvit s rodiči, jak jednat s pubertakem v afektu apod. To bylo skvělé, ale jsou to jedine prakticky využitelné informace. Zas na druhou stranu, pro někoho byly velmi přínosné i přednášky o tom, co je to dyslexie, co je to adhd apod. Za mě základní znalosti někoho, kdo se vyzná, koho to zajímá a chce to dělat. Ale bylo tam dost lidi, kteří neměli ani tušení… Snad dělají apson nějaká výběrová řízení, ne že vezmou prvního, kdo se jim přihlásí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
16.4.22 11:33

Kurz jsem dělat nemusela. Už jsem tehdy studovala ped. školu. Takže byl spíš doplnění. Jezdila jsem na kurz do Berouna. Tehdy se jezdilo do Svatojánské školy, kde je i sídlo VOŠ ped. školy. To je od nás nějakých 250 km. Každý mi říkal, jestli nejsem náhodou blázen. Že kurz se dá dělat i tady nebo blíž v Brně. Proč jezdím takhle daleko. Jezdila jsem tehdy k zakladatelům těch kurzů. Jsou to lidé, kteří vlastně patří k NOVÁ ŠKOLA, o. p.s. a mají třeba stránky https://www.asistentpedagoga.cz/. Kurz sice nebyl dlouhý. Bylo plno reálných lidí, kteří fungují v praxi a naučila jsem se vyznat v legislativě. Některé příběhy si pamatuji i po těch letech. Nebyla to vůbec marná investice. Někdy nechápu, když čtu pitomé dotazy na stránkách pro asistenty na fb. Tak bych různé pořadatelé kurzů propleskla. Ty holky kolikrát nemají ani základní informace. Legislativu vůbec neznají. Nebo jsou líné, že si ji neumí načíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16099
16.4.22 11:37

@Midaku Kamarádka si dělala kurz na podzim, a byla z toho dost v šoku. Říkala, že výsledkem kurzu je, že umí teoreticky zařadit diagnózu, umí najít konkrétní zákon, kde jsou práva a povinnosti AP, zná teorii a dějiny pedagogiky, a ví, že nemá být osobní otrok dítěte, a to je asi všechno. Konkrétní znalosti prý dostala jen u zrakově a sluchově postiženého dítěte, to jim přednášel někdo z praxe. Ale u poruch učení, ADHD, PAS (což jsou asi děti, ke kterým se hledá AP nejčastěji) zná pouze teorii, a na jakýkoliv praktický dotaz byla odpověď „záleží na konkrétním dítěti / záleží na konkrétní učitelce / záleží na konkrétních rodičích“. Ona měla očekávání, že budou probírat konkrétní situace, že si třeba budou i simulovat tu práci a dávat zpětnou vazbu, čeho se vyvarovat, co je špatné řešení, protože… Ale bohužel, většina kurzu byla online bez jakékoliv interakce. Závěrečnou práci psala čistě teoretickou, protože ve škole nepracuje, na praxi jí odmítli ukázat zprávy a další informace k dítěti, a vedoucí práce jí řekla, že pokud nemá nikoho ve svém okolí, tak musí holt zpracovat pouze teoretickou práci. Takže přínos její práce je nulový, se zdroji a citacemi uměla velmi dobře pracovat i předtím (vystudovala přírodovědný směr hodně zaměřený na vědu). Závěrečná zkouška prý byla fraška, kdy odprezentovala práci, a protože tam měla hodně cizojazyčných zdrojů, jak byla zvyklá ze svého studia, tak celá komise byla ohromená jejími jazykovými znalostmi a doptávala se na ty zahraniční zdroje, které pro ně byly úplně nové. Vylosovaná teoretická otázka se odbyla asi třemi větami odpovědi a bylo jí řečeno, že se o ni školy poperou.
A ona mi pak říkala, že jestli opravdu nastoupí a dostane třeba autistické dítě, tak od začátku pojede metodou pokus-omyl, protože prakticky vůbec netuší, co má dělat. A to je chytrá ženská s VŠ a velkým přehledem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8656
16.4.22 11:47

@zrcadlo tak to jsme na tom byli asi o fous líp. My jsme to sice měli taky online, ale dost věcí z praxe nám říkali, někdy jsme i simulovat různé situace, ale stejně si nemyslím, že bych na tu práci byla dobře připravena. Přesně jak píšeš, na vše odpověď, že to záleží na konkrétním dítěti škole, učitelce, rodiči… a taky jsem ve fb skupině asistentů a ty dotazy tam, to je peklo. Já se fakt realne bojím, jakého asistenta dostane syn. Sama jsem nejvíc znalosti a dovednosti získala tim, že mám dítě s diagnózama a díky tomu si hledám informace, metody práce s takovými dětmi, sbírám zkušenosti z různých skupin, mám známé s podobnými dětmi… to je víc než deset takových kurzů. Ale když někdo chce prázdniny, hezkou pracovní dobu a téměř jistotu ztraceného úvazku, tak mu je to jedno, odsedi si to vedle dítěte a hotovo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24621
16.4.22 11:51
@Midaku píše:
Tak ono sice člověk může ten kurz dělat i jen se ZŠ, ale to pak nemůže vykonávat stejnou práci, jako ti s maturitou nebo VŠ. Je to prý nějaká nižší úroveň víceméně holka pro všechno/osobní asistet.. prý takové berou hlavně do speciální, kde vykonávají obslužné činnosti. Jinak na přímou pedagog. práci musí být apson ta maturita. Já mám VŠ, sice mimo obor, ale znám anatomii, vývojovou psychologii apod, takže úplně mimo zase nejsem. Nehledě na to, že se sama vzdelavam dal. A budu v tom i pokračovat. Což je podle mě přesně to, co by se melo požadovat po těch asistentech. Protoze kurz jako takový mi asi nedal žádné znalosti, které pak vyuziju v praxi. Přínosná byla samotná praxe a pak, ať jim nekrivdim, skvělá byla jedna lektorka, která říkala hodně příkladů z práce, jak řešit které situace, jak mluvit s rodiči, jak jednat s pubertakem v afektu apod. To bylo skvělé, ale jsou to jedine prakticky využitelné informace. Zas na druhou stranu, pro někoho byly velmi přínosné i přednášky o tom, co je to dyslexie, co je to adhd apod. Za mě základní znalosti někoho, kdo se vyzná, koho to zajímá a chce to dělat. Ale bylo tam dost lidi, kteří neměli ani tušení… Snad dělají apson nějaká výběrová řízení, ne že vezmou prvního, kdo se jim přihlásí.

To je asi otázka nabídky a poptávky no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24621
16.4.22 11:56
@Midaku píše:
@zrcadlo tak to jsme na tom byli asi o fous líp. My jsme to sice měli taky online, ale dost věcí z praxe nám říkali, někdy jsme i simulovat různé situace, ale stejně si nemyslím, že bych na tu práci byla dobře připravena. Přesně jak píšeš, na vše odpověď, že to záleží na konkrétním dítěti škole, učitelce, rodiči… a taky jsem ve fb skupině asistentů a ty dotazy tam, to je peklo. Já se fakt realne bojím, jakého asistenta dostane syn. Sama jsem nejvíc znalosti a dovednosti získala tim, že mám dítě s diagnózama a díky tomu si hledám informace, metody práce s takovými dětmi, sbírám zkušenosti z různých skupin, mám známé s podobnými dětmi… to je víc než deset takových kurzů. Ale když někdo chce prázdniny, hezkou pracovní dobu a téměř jistotu ztraceného úvazku, tak mu je to jedno, odsedi si to vedle dítěte a hotovo…

Tak on se člověk určitě nejvíc naučí praxí. To myslím platí i u učitelů. Zvlášť u těch postižených dětí ani nějaký jednotný “manuál” vypracovat nejde, já jich mám aktuálně ve třídě 8 a každý je naprostý originál. Navíc se to mění i v průběhu, jeden den něco jde a pohoda, další den neřešitelný problém. Ale aspoň nějaký základní přehled a povědomí by ten člověk mít měl, než do té školy přijde, to zase ano. Jak tady někdo psal, že netušili, co je třeba dyslexie, to mi přijde už přes čáru, to je snad tak provařený pojem dneska, že nechápu, jak ho někdo nemůže znát. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat