Asistent pedagoga dotazy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
22.2.22 20:06

Asistent pedagoga dotazy

Dobrý večer
Dělám asistentku pedagoga v ZŠ.
Chtěla by jsem se Vás zeptat, kdo taky dělá AP, jak konkrétně žákovi pomáháte na hodinách? Máte pro ně pomůcky, máte zavedený úkolníček a zapisujete mu tam domácí úkoly?

Jsem ve 4.třídě s žákem, který se neumí soustředit, neumí pořádně psát, nemá prostě žádné základy, hygienické návyky a chování.. máme zavedený úkolníček, kde píšu matce chování, také domácí úkoly a co jsme na hodinách dělali, dělám různé pomůcky, portfolia..kluk se nechytá, není na hodiny připravený, dělá konflikty ve třídě a tak nějak jsem z něho už zoufalá. Také není schopný samostatné práce, buď čeká na mě nebo na spolužáky, písemky taky někdy děláme spolu, protože nás třídní pošle do kabinetu.. což si myslím, že by to měl dělat sám.

Myslíte, že bude lepší úkolníček zrušit? Tak aby se naučil samostatnosti?
Nevím, napište mi taky Vaše postřehy co a jak děláte prosím.. děkuji hezký večer.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33315
22.2.22 20:24

Zkus ho nějak motivovat k práci, třeba pokud dělá něco rád, tak mu tu činnost dávat za odměnu. Tvoje práce je mu pomáhat, komunikujte s rodiči, úkolnicek bych nerušila. Písemky může psát jinde, ale ty je za něj rozhodně nepiš. Přečti otázku, vysvětli o co jde, ať se chytne a zvládne odpovědět. Pokud je agresivní, zvěte si matku častěji do školy, konzultujte s výchovnou poradkyní. U těch nejhorších jsme zavedli, že se pro ně rodič musí přijet, pokud hrubě narušují výuku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24597
22.2.22 20:28

Nemyslím si, že by zrušení úkolníčku něčemu pomohlo. To by doma už vůbec nevěděli co se dělo, co dělat. On nejspíš není schopen to udržet v hlavě. Jakou má diagnózu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
22.2.22 20:36

To se asi odvíjí od diagnózy, doporučení SPC a IVP, ne? Plus od komunikace s učitelkou.
Rodina spolupracuje jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.22 21:20

Pokud má poruchu soustředění, tak je běžné, že ho od práce odpoutá jakákoliv maličkost, kterou ty nevnímáš. Tvým úkolem by mělo být ho neustále k práci navracet, může to být třeba i dvacetkrát za hodinu. Není připravený na hodiny, to myslíš, že si nepřipraví učebnice a sešity na lavici? Opět u dětí s ADHD běžný jev. Musíš ho to naučit a neustále mu to připomínat. Ty mu píšeš do notýsku, jak se ten den choval, tzn, že si to může přečíst? To mi nepřijde uplně ok.
Já jsem zvyklá dítěti poradit, kdykoliv potřebuje, ale písemky nechávám zásadně na něm, maximálně dovysvětlím zadání, když neporozumí a když se někde zasekne, řeknu at to přeskočí a jede dál, protože je schopný se zaseknout hned na prvním příkladě a další nevypočte, i když to umí.
Nemáte na škole speciální pedagožku nebo psycholožku, že by ti poradily, jak s ním pracovat?

• Citovat
  • Upravit
44180
22.2.22 21:34

Má oddělené pracovní místo, případně používáte paravan? Ukolníček bych nerušila, pokud není připraven ve smyslu, že nemá pomůcky, měl by třídní promluvit s rodiči.
Takové dítě se dokáže soustředit jen chvíli a nejlepší výkony podává dopoledne tak do 10 hodin. Potřebuje pravidelně tělesné protažení, možnost projít se po chodbě atd., jinak bude skákat i po lavici.
Co se týče chování, v tomto směru s ním může pracovat školní psycholog, pokud máte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat